Διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας: Μελέτη TRILUMINATE

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας (TR) είναι μια συχνή νόσος  με υψηλή θνητότητα όσο αυξάνει η βαρύτητα της ανεπάρκειας.

Οι διακαθετηριακές θεραπείες  μπορεί να προσφέρουν μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση αντί για χειρουργική επέμβαση σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Στόχοι

Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εκτιμήσει τα ετήσια αποτελέσματα  μετά την τοποθέτηση της διακαθετηριακής συσκευής TriClip στην ανεπαρκούσα τριγλώχινα βαλβίδα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της επιδιόρθωσης,  του κλινικού οφέλους και της ασφάλειας της συσκευής.

Μέθοδοι

Η μελέτη TRILUMINATE (n = 85) είναι μια διεθνής, προοπτική, πολυκεντρική μελέτη που διερευνά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του TriClip (Tricuspid Valve Repair System) σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή TR. Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν ηχοκαρδιογραφικά.

Αποτελέσματα

Στο 1 έτος, η TR μειώθηκε σε μέτρια ή ήπια στο 71% των ασθενών, σε σύγκριση με το 8% κατά την έναρξη (p <0,0001).

Οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική κλινική βελτίωση στη λειτουργική ταξινόμηση κατά  NYHA I / II  (31% έως 83%, p <0,0001), 6-minute walk test (272,3 ± 15,6 έως 303,2 ± 15,6 μέτρα, p = 0,0023) και στη βαθμολογία του Ερωτηματολογίου Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire (KCCQ)  (βελτίωση 20 ± 2,61 βαθμοί, p <0,0001).

Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην αναδιαμόρφωση της  δεξιάς κοιλίας, όσον αφορά το μέγεθος και τη λειτουργικότητα. Το συνολικό  ποσοστό σημαντικών ανεπιθύμητων συμβαμάτων και η θνητότητα από κάθε αιτία ήταν 7,1% το 1 έτος, έκαστο.

Συμπέρασμα

Η διακαθετηριακή επιδιόρθωση της ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας  με τη χρήση της συσκευής TriClip αποδείχθηκε ότι  είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρότερη TR.

Η επιδιόρθωση ήταν επιτυχής μετά την παρέλευση ενός έτους  και συσχετίστηκε με αξιοσημείωτο κλινικό όφελος και χαμηλή θνητότητα σε έναν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμό υψηλού διεγχειρητικού κινδύνου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Transcatheter Edge-to-Edge Repair for Treatment of Tricuspid Regurgitation

J Am Coll Cardiol. 2021 Jan, 77 (3) 229–239

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος, Ηράκλειο.

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες