Εμβόλια: Παρενέργειες και αντινετώπιση

Το εμβόλιο του κορονοϊού για τη νόσο COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα το έχετε ήδη διαβάσει στον τύπο, ή ίσως έχετε πληροφόρηση και από κάποιο δικό σας άτομο που το έκανε.

Κορονοϊός ] Το εμβόλιο για την COVID-19 είναι απαραίτητο για όλους μας. Αλλά υπάρχουν τρόποι για την μείωση των παρενεργειών που πιθανώς να νιώσει κανείς όταν το κάνει.

Εάν θέλετε να μειώσετε τυχόν πιθανές παρενέργειες, πρέπει να διαχειριστείτε κάποια συγκεκριμένα κοινά συμπτώματα.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε την ενόχληση στο σημείο του χεριού που γίνεται η ένεση

Το χέρι που κάνετε το εμβόλιο είναι ένα μέρος που μπορεί να αντιδράσει στο εμβόλιο. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν τις συνήθεις παρενέργειες, όπως ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Άσκηση του χεριού

Σύμφωνα με το USA Today, ο μυϊκός πόνος προκύπτει από τοπική φλεγμονή. Ως εκ τούτου, το να κινείτε το χέρι μπορεί να την κάνει να αισθάνεται καλύτερα μερικές φορές.

Παυσίπονα

Αν και τα CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι ενάντια στην προληπτική λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, τα εγκρίνουν εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να παίρνετε φάρμακα.

Ψύξτε το σημείο

Ο πάγος είναι μια τέλεια θεραπεία για το οίδημα και τον πόνο, επειδή δεν επηρεάζει το φάρμακο που παίρνετε (εμβόλιο). Η ψύχη στο σημείο θα το μουδιάσει και τα συμπτώματα θα μειωθούν. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανί ή άλλο λεπτό ύφασμα για να μην έλθει σε απευθείας επαφή ο πάγος με το δέρμα.

Αλάτι Epsom

Πάρτε 2 φλιτζάνια αλάτι Epsom, βάλτε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και μπείτε μέσα για 20 λεπτά. Τελειώστε με ένα δροσερό ντους και κοιμηθείτε.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε τις γενικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, ναυτία και πονοκεφάλους. Οπότε:

  • Ξεκουραστείτε: Ο δρ. Michael Daignault, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Λος Άντζελες, είπε στην USA Today ότι η ανάπαυση θα βοηθούσε. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες επειδή πρέπει και να διατηρούν το καλύτερο δυνατό καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Πίνετε υγρά: Το CDC το προτείνει ως τρόπο για την “μείωση της δυσφορίας του πυρετού”.
  • Ντυθείτε ελαφρά: Το CDC το προτείνει συχνά για πυρετούς.

Κορονοϊός: Υπενθυμίσεις μετά την λήψη του εμβολίου COVID-19

Έστω ότι κάνατε το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είστε απόλυτα και άμεσα ασφαλείς; Όχι ακριβώς!

Τόσο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna χρειάζονται δύο δόσεις ανά ασθενή. Για την πρόληψη της COVID-19, η πρώτη δόση Pfizer-BioNTech είναι περισσότερο από 50% αποτελεσματική και η δεύτερη δόση αυξάνει την ασφάλεια σε περίπου 95%.

Αφού εμβολιαστείτε, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να δημιουργήσει ανοσία το σώμα σας.

Τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να κολλήσετε οποιοδήποτε στέλεχος του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε 100%, ούτε άμεσα επιτυχής.

Πηγές: https://www.sciencetimes.comhttps://www.cdc.govhttps://eu.usatoday.com, https://www.iatropedia.gr/tips/koronoios-synoptika-ti-na-kanete-gia-tis-parenergeies-apo-to-emvolio-covid-19/140477/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες