Εμβόλια: Παρενέργειες και αντινετώπιση

Το εμβόλιο του κορονοϊού για τη νόσο COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα το έχετε ήδη διαβάσει στον τύπο, ή ίσως έχετε πληροφόρηση και από κάποιο δικό σας άτομο που το έκανε.

Κορονοϊός ] Το εμβόλιο για την COVID-19 είναι απαραίτητο για όλους μας. Αλλά υπάρχουν τρόποι για την μείωση των παρενεργειών που πιθανώς να νιώσει κανείς όταν το κάνει.

Εάν θέλετε να μειώσετε τυχόν πιθανές παρενέργειες, πρέπει να διαχειριστείτε κάποια συγκεκριμένα κοινά συμπτώματα.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε την ενόχληση στο σημείο του χεριού που γίνεται η ένεση

Το χέρι που κάνετε το εμβόλιο είναι ένα μέρος που μπορεί να αντιδράσει στο εμβόλιο. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν τις συνήθεις παρενέργειες, όπως ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Άσκηση του χεριού

Σύμφωνα με το USA Today, ο μυϊκός πόνος προκύπτει από τοπική φλεγμονή. Ως εκ τούτου, το να κινείτε το χέρι μπορεί να την κάνει να αισθάνεται καλύτερα μερικές φορές.

Παυσίπονα

Αν και τα CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι ενάντια στην προληπτική λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, τα εγκρίνουν εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να παίρνετε φάρμακα.

Ψύξτε το σημείο

Ο πάγος είναι μια τέλεια θεραπεία για το οίδημα και τον πόνο, επειδή δεν επηρεάζει το φάρμακο που παίρνετε (εμβόλιο). Η ψύχη στο σημείο θα το μουδιάσει και τα συμπτώματα θα μειωθούν. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανί ή άλλο λεπτό ύφασμα για να μην έλθει σε απευθείας επαφή ο πάγος με το δέρμα.

Αλάτι Epsom

Πάρτε 2 φλιτζάνια αλάτι Epsom, βάλτε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και μπείτε μέσα για 20 λεπτά. Τελειώστε με ένα δροσερό ντους και κοιμηθείτε.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε τις γενικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, ναυτία και πονοκεφάλους. Οπότε:

  • Ξεκουραστείτε: Ο δρ. Michael Daignault, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Λος Άντζελες, είπε στην USA Today ότι η ανάπαυση θα βοηθούσε. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες επειδή πρέπει και να διατηρούν το καλύτερο δυνατό καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Πίνετε υγρά: Το CDC το προτείνει ως τρόπο για την “μείωση της δυσφορίας του πυρετού”.
  • Ντυθείτε ελαφρά: Το CDC το προτείνει συχνά για πυρετούς.

Κορονοϊός: Υπενθυμίσεις μετά την λήψη του εμβολίου COVID-19

Έστω ότι κάνατε το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είστε απόλυτα και άμεσα ασφαλείς; Όχι ακριβώς!

Τόσο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna χρειάζονται δύο δόσεις ανά ασθενή. Για την πρόληψη της COVID-19, η πρώτη δόση Pfizer-BioNTech είναι περισσότερο από 50% αποτελεσματική και η δεύτερη δόση αυξάνει την ασφάλεια σε περίπου 95%.

Αφού εμβολιαστείτε, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να δημιουργήσει ανοσία το σώμα σας.

Τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να κολλήσετε οποιοδήποτε στέλεχος του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε 100%, ούτε άμεσα επιτυχής.

Πηγές: https://www.sciencetimes.comhttps://www.cdc.govhttps://eu.usatoday.com, https://www.iatropedia.gr/tips/koronoios-synoptika-ti-na-kanete-gia-tis-parenergeies-apo-to-emvolio-covid-19/140477/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες