Εμβόλια: Παρενέργειες και αντινετώπιση

Το εμβόλιο του κορονοϊού για τη νόσο COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα το έχετε ήδη διαβάσει στον τύπο, ή ίσως έχετε πληροφόρηση και από κάποιο δικό σας άτομο που το έκανε.

Κορονοϊός ] Το εμβόλιο για την COVID-19 είναι απαραίτητο για όλους μας. Αλλά υπάρχουν τρόποι για την μείωση των παρενεργειών που πιθανώς να νιώσει κανείς όταν το κάνει.

Εάν θέλετε να μειώσετε τυχόν πιθανές παρενέργειες, πρέπει να διαχειριστείτε κάποια συγκεκριμένα κοινά συμπτώματα.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε την ενόχληση στο σημείο του χεριού που γίνεται η ένεση

Το χέρι που κάνετε το εμβόλιο είναι ένα μέρος που μπορεί να αντιδράσει στο εμβόλιο. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν τις συνήθεις παρενέργειες, όπως ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Άσκηση του χεριού

Σύμφωνα με το USA Today, ο μυϊκός πόνος προκύπτει από τοπική φλεγμονή. Ως εκ τούτου, το να κινείτε το χέρι μπορεί να την κάνει να αισθάνεται καλύτερα μερικές φορές.

Παυσίπονα

Αν και τα CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι ενάντια στην προληπτική λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, τα εγκρίνουν εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να παίρνετε φάρμακα.

Ψύξτε το σημείο

Ο πάγος είναι μια τέλεια θεραπεία για το οίδημα και τον πόνο, επειδή δεν επηρεάζει το φάρμακο που παίρνετε (εμβόλιο). Η ψύχη στο σημείο θα το μουδιάσει και τα συμπτώματα θα μειωθούν. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανί ή άλλο λεπτό ύφασμα για να μην έλθει σε απευθείας επαφή ο πάγος με το δέρμα.

Αλάτι Epsom

Πάρτε 2 φλιτζάνια αλάτι Epsom, βάλτε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και μπείτε μέσα για 20 λεπτά. Τελειώστε με ένα δροσερό ντους και κοιμηθείτε.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε τις γενικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, ναυτία και πονοκεφάλους. Οπότε:

  • Ξεκουραστείτε: Ο δρ. Michael Daignault, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Λος Άντζελες, είπε στην USA Today ότι η ανάπαυση θα βοηθούσε. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες επειδή πρέπει και να διατηρούν το καλύτερο δυνατό καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Πίνετε υγρά: Το CDC το προτείνει ως τρόπο για την “μείωση της δυσφορίας του πυρετού”.
  • Ντυθείτε ελαφρά: Το CDC το προτείνει συχνά για πυρετούς.

Κορονοϊός: Υπενθυμίσεις μετά την λήψη του εμβολίου COVID-19

Έστω ότι κάνατε το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είστε απόλυτα και άμεσα ασφαλείς; Όχι ακριβώς!

Τόσο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna χρειάζονται δύο δόσεις ανά ασθενή. Για την πρόληψη της COVID-19, η πρώτη δόση Pfizer-BioNTech είναι περισσότερο από 50% αποτελεσματική και η δεύτερη δόση αυξάνει την ασφάλεια σε περίπου 95%.

Αφού εμβολιαστείτε, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να δημιουργήσει ανοσία το σώμα σας.

Τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να κολλήσετε οποιοδήποτε στέλεχος του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε 100%, ούτε άμεσα επιτυχής.

Πηγές: https://www.sciencetimes.comhttps://www.cdc.govhttps://eu.usatoday.com, https://www.iatropedia.gr/tips/koronoios-synoptika-ti-na-kanete-gia-tis-parenergeies-apo-to-emvolio-covid-19/140477/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες