back to top

Εμπαγλιφλοζίνη: ωφέλιμη και σε ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως: EMPEROR-Preserved trial

Η μελέτη EMPEROR-Reduced έδειξε ότι οι αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης-νατρίου (SGLT 2) μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας  σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (EF ≤40%). Η επίδραση των SGLT2 στους ασθενείς,  με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν ήταν γνωστές έως σήμερα.

Η EMPEROR-Preserved  trial μελέτησε την επίδραση των SGLT2 στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Πρόκειται για μια διπλή-τυφλή μελέτη κατά την οποία τυχαιοποιήθηκαν 5988 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια NYHA II-IV και κλάσμα εξώθησης άνω του 40% για να λάβουν εμπαγλιφλοζίνη (10 mg μία φορά ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο, επιπλέον της συνηθισμένης θεραπείας.

Το κύριο ερώτημα ήταν συμβάματα καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε χρονικό διάστημα 26,2 μηνών,  πρωτογενές σύμβαμα εκδήλωσης σημειώθηκε σε 415 από 2997 ασθενείς (13,8%) στην ομάδα εμπαγλιφλοζίνης και σε 511 από 2991 ασθενείς (17,1%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (λόγος κινδύνου, 0,79, 95%διάστημα εμπιστοσύνης [ CI], 0,69 έως 0,90 · Ρ <0,001).

Η ευεργετική δράση σχετίζεται κυρίως με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια στην ομάδα της εμπαγλιφλοζίνης. Οι επιδράσεις της εμπαγλιφλοζίνης εμφανίστηκαν ήταν ίδιες σε ασθενείς με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών για η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν χαμηλότερη στην ομάδα της εμπαγλιφλοζίνης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (407 με εμπαγλιφλοζίνη και 541 με εικονικό φάρμακο. λόγος κινδύνου, 0,73, 95% CI, 0,61 έως 0,88, Ρ <0,001). Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος  και υπόταση αναφέρθηκαν συχνότερα με την εμπαγλιφλοζίνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η εμπαγλιφλοζίνη μείωσε τον συνδυασμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία διαβήτη.

Βιβλιογραφία:

ESC congress 2021

This article was published on August 27, 2021, at NEJM.org.

DOI: 10.1056/NEJMoa2107038

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 25.4.2025 – ACC 2025

Συνάδελφοι - Συναδέλφισες …από την μία …και από την άλλη …και από εδώ τα τρία μας που θα έλεγε  Ο Χάρρυ Κλύνν ACC 25: Oι 4   μελέτες   που...

Έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις

Έναν νέο έξυπνο και συμφέρον για το σύστημα υγείας τρόπο έγκαιρης διάγνωσης της καρδιακής αμυλοείδωσης τρανσθυρετίνης, η οποία χωρίς θεραπεία έχει εξαιρετικά κακή πρόγνωση,...

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Διαθέσιμη στην Ελλάδα καινοτόμος θεραπεία – Μειώνει κατά 76% τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών

Νέα εποχή στη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης φέρνουν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της μελέτης ZENITH για το sotatercept Σημαντικά δεδομένα από τη μελέτη Φάσης...

Ετικέτες