Εμπαγλιφλοζίνη: ωφέλιμη και σε ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως: EMPEROR-Preserved trial

Η μελέτη EMPEROR-Reduced έδειξε ότι οι αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης-νατρίου (SGLT 2) μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας  σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (EF ≤40%). Η επίδραση των SGLT2 στους ασθενείς,  με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν ήταν γνωστές έως σήμερα.

Η EMPEROR-Preserved  trial μελέτησε την επίδραση των SGLT2 στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Πρόκειται για μια διπλή-τυφλή μελέτη κατά την οποία τυχαιοποιήθηκαν 5988 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια NYHA II-IV και κλάσμα εξώθησης άνω του 40% για να λάβουν εμπαγλιφλοζίνη (10 mg μία φορά ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο, επιπλέον της συνηθισμένης θεραπείας.

Το κύριο ερώτημα ήταν συμβάματα καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε χρονικό διάστημα 26,2 μηνών,  πρωτογενές σύμβαμα εκδήλωσης σημειώθηκε σε 415 από 2997 ασθενείς (13,8%) στην ομάδα εμπαγλιφλοζίνης και σε 511 από 2991 ασθενείς (17,1%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (λόγος κινδύνου, 0,79, 95%διάστημα εμπιστοσύνης [ CI], 0,69 έως 0,90 · Ρ <0,001).

Η ευεργετική δράση σχετίζεται κυρίως με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια στην ομάδα της εμπαγλιφλοζίνης. Οι επιδράσεις της εμπαγλιφλοζίνης εμφανίστηκαν ήταν ίδιες σε ασθενείς με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών για η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν χαμηλότερη στην ομάδα της εμπαγλιφλοζίνης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (407 με εμπαγλιφλοζίνη και 541 με εικονικό φάρμακο. λόγος κινδύνου, 0,73, 95% CI, 0,61 έως 0,88, Ρ <0,001). Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος  και υπόταση αναφέρθηκαν συχνότερα με την εμπαγλιφλοζίνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η εμπαγλιφλοζίνη μείωσε τον συνδυασμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία διαβήτη.

Βιβλιογραφία:

ESC congress 2021

This article was published on August 27, 2021, at NEJM.org.

DOI: 10.1056/NEJMoa2107038

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες