Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει με λιγότερο ακριβό και επεμβατικό τρόπο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πρόσφατη έρευνα που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Cedars-Sinai, ανακάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας χωρίς σκιαγραφικό.

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει με λιγότερο ακριβό και επεμβατικό τρόπο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο Καθηγητής Piotr J. Slomka, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα πιθανόν θα αλλάξουν την πρακτική για πολλούς ασθενείς, επειδή αυτή η τεχνολογία μπορεί με ακρίβεια να εντοπίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς τη χρήση επεμβατικών εξετάσεων ή σκιαγραφικού το οποίο ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν.

Ο Piotr J. Slomka, δήλωσε ότι τώρα οι γιατροί μπορούν να αξιολογούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο με αξονική τομογραφία αλλά συνήθως με σκιαγραφικό.

Ο νέος αλγόριθμος καθιστά εφικτό να ληφθούν σημαντικά στοιχεία για την καρδιά από φθηνότερες σαρώσεις που χρησιμοποιούν λιγότερη ακτινοβολία και πιθανόν θα κάνουν λεπτομερείς καρδιακές αξιολογήσεις μέρος τακτικών διαγνωστικών πράξεων, δήλωσε ο Slomka.

Ερευνητές ενσωμάτωσαν 2 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσουν στοιχεία για το ασβέστιο στις στεφανιαίες και τα μεγέθη των θαλάμων του καρδιακού μυός σε 30.000 απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών.

Μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι αυτές οι μετρήσεις είναι καλύτερος δείκτης καρδιακού κινδύνου από τον εντοπισμό ανωμαλιών από ακτινολόγο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications, https://www.iatronet.gr/article/124488/h-tehnhth-nohmosynh-axiologei-ton-kardiaggeiako-kindyno-kata-th-diarkeia-axonikhs-tomografias-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες