Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30/04/2024).

Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε», οι ειδικοί τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να τηρείται το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία κατά των λοιμώξεων, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.
Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στον εμβολιασμό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, µε χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όχι μόνο κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού από ιούς (όπως η γρίπη, η COVID-19, ο RSV) ή βακτήρια (π.χ πνευµονιόκοκκος) αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο  γενικός γραμματέας της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.,  Πέτρος Μπακάκος, τόνισε ότι «Η εμβολιαστική στρατηγική έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τη μείωση της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και κυρίως ειδικών ομάδων με χρόνια νοσήματα και την ελάττωση του κόστους από τις νοσηλείες των πασχόντων».
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο  αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης.

Σχετικά με τον έρπητα ζωστήρα ο κ. Βασίλειος Παπασταμόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και Διοικητικά & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ε’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», σημείωσε ότι «εκτιμάται πως έως ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της νόσου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συστήνεται για ενήλικες άνω των 60 ετών ή σε άτομα άνω των 18 ετών με συνυπάρχουσα ανοσοκαταστολή».

Λοιμώδη νοσήματα

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπογράμμισε ότι: «Η υπεραξία των εμβολίων επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς επανεμφανίζονται λοιμώδη νοσήματα, που είχαμε ξεχάσει ή νομίζαμε ότι μπορούσαμε να εξαλείψουμε. Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023 παρουσίασαν αύξηση 40 φορές. Παρότι τα μισά από αυτά αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, ένα στα πέντε περιστατικά αφορά ενήλικες. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί ήδη το 2024 24 κρούσματα ιλαράς, τα 23 από αυτά αφορούν ενήλικες. (..). Για τον κοκκύτη χρειάζεται να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάθε 10 χρόνια αφού και η νόσηση και ο εμβολιασμός δεν αφήνουν μόνιμη ανοσία. Η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι επένδυση για την κοινωνία αφού για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται το όφελος σε άμεσα και έμμεσα κόστη έχει υπολογιστεί σε 8 ευρώ».

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός

Για τον RSV Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Υπεύθυνη Δ.Σ. σε θέματα λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Α’ Κ.Ε.Θ., Γ.Ν.Α., «Ο Ευαγγελισμός», σημείωσε ότι: «Στην Ευρώπη, για τους ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, η λοίμωξη με RSV εκτιμάται ότι σχετίζεται ετησίως με περίπου 270.000 νοσηλείες και 20.000 καταγεγραμμένους νοσοκομειακούς θανάτους λόγω οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, που σχετίζονται με τον ιό. Επιπλέον, ο RSV θεωρείται η δεύτερη πιο συχνά αναγνωρισμένη αιτία ιογενούς πνευμονίας και ο δεύτερος σε συχνότητα ιός που προκαλεί παροξύνσεις σε ασθενείς με ΧΑΠ. Το φορτίο του ιού και στη χώρα μας φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» σε σύνολο 128 ασθενών, που νοσηλεύτηκαν το διάστημα Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023, υπήρξε θνητότητα 16%. Οι ασθενείς με ΧΑΠ και καρδιαγγειακή συννοσηρότητα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενούς κατάληξης (θάνατο), σε σύγκριση με όλες τις άλλες συννοσηρότητες. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών με άσθμα, που – μετά τη λοίμωξη με RSV- χρειάστηκε νοσηλεία λόγω σοβαρής παρόξυνσης άσθματος (13%)».

 Πνευμονιόκοκκος

«Οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς. Η καλύτερη άμυνά μας και στην περίπτωση της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Αυτό αποδεικνύει, άλλωστε, και το γεγονός ότι η ευρεία χρήση των πνευμονιοκοκκικών εμβολίων στα παιδιά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας αλλά και της θνησιμότητας της πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες», υπογράμμισε η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, MD PhD, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Γρίπη

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού με παγκόσμιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία τόνισε η κα. Βασιλική Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’ στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. «Η γρίπη προκαλεί έως και 650.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 40% έως 60%, όταν το εμβόλιο ταιριάζει με τα κυκλοφορούντα στελέχη. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς μέσω αντιγονικής μετατόπισης, καθιστώντας αναγκαία την ετήσια ενημέρωση των αντιγριπικών εμβολίων».

Πηγή: https://virus.com.gr/oi-eidikoi-exigoun-einai-simantikos-o-emvoliasmos-poia-loimodi-nosimata-antimetopizontai/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ερευνητές δημιούργησαν αντιπηκτικό με “αντίδοτο”

Mειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης ανέπτυξαν ένα νέο αντιπηκτικό με ένα είδος "αντιδότου" που ακυρώνει γρήγορα την επίδρασή του....

Οι άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις, τα DRGs και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που μας παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, εξηγεί ποιες αλλαγές έχουν...

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο

Μια διατροφή με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D ενδεχομένως να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, προσφέροντας καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη με...

Ετικέτες