Υπερέκφραση ACE2 υποδοχέων και βαρύτητα νόσου COVID-19

Η προσβολή του μυοκαρδίου είναι συνήθης επιπλοκή μεταξύ  των βαρέως πασχόντων COVID-19 και επιδεινώνει πολύ την πρόγνωση της νόσου.

Eίναι γνωστό με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα,  ότι ο SARS-CoV-2 συνδέεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (angiotensin-converting enzyme 2 -ACE 2)  μέσω των δοκίδων που διαθέτει στην επιφάνειά του.

Ο ACE2,  υποδοχέας κλειδί, απαντάται σε πολλά όργανα όπως στους πνεύμονες, στο ήπαρ,  στους νεφρούς, διάμεσο επιθήλιο, αγγειακό ενδοθήλιο καθώς και στο μυοκάρδιο.

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στις 30/03/2020 στο Cardiovascular research, δεικνύει ότι πεπτίδια με  αυξημένη έκφραση ACE2 υποδοχέων καθιστούν το μυοκαρδιακό κύτταρο πιο ευάλωτο στην προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2.

Ακολούθως η  προσβολή των πεπτιδίων από τον  SARS-CoV-2 οδηγεί σε δυσλειτουργία ενδοθηλίου και μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Οι ασθενείς με προυπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένη έκφραση ACE2, τόσο σε επίπεδο mRNA όσο και σε πρωτεϊνικό επίπεδο, γεγονός που τους καθιστά ασθενείς υψηλού κινδύνου σε περίπτωση προσβολής από COVID-19.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής εξηγούν γιατί οι καρδιολογικοί ασθενείς έχουν αφενός μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό και αφετέρου χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με το λοιπό πληθυσμό.

https://acahttps://academic.oup.com/cardiovascres/advance-article/doi/10.1093/cvr/cvaa078/5813131?fbclid=IwAR2rBFUrqErahwLICrXTrXY9Oy0ZN-XF-f2QngOMQJ4KwjxY3PRnMo2sJvQ#201359917demic.oup.com/cardiovascres/advance-article/doi/10.1093/cvr/cvaa078/5813131?fbclid=IwAR2rBFUrqErahwLICrXTrXY9Oy0ZN-XF-f2QngOMQJ4KwjxY3PRnMo2sJvQ#201359917

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες