Υπερέκφραση ACE2 υποδοχέων και βαρύτητα νόσου COVID-19

Η προσβολή του μυοκαρδίου είναι συνήθης επιπλοκή μεταξύ  των βαρέως πασχόντων COVID-19 και επιδεινώνει πολύ την πρόγνωση της νόσου.

Eίναι γνωστό με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα,  ότι ο SARS-CoV-2 συνδέεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (angiotensin-converting enzyme 2 -ACE 2)  μέσω των δοκίδων που διαθέτει στην επιφάνειά του.

Ο ACE2,  υποδοχέας κλειδί, απαντάται σε πολλά όργανα όπως στους πνεύμονες, στο ήπαρ,  στους νεφρούς, διάμεσο επιθήλιο, αγγειακό ενδοθήλιο καθώς και στο μυοκάρδιο.

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στις 30/03/2020 στο Cardiovascular research, δεικνύει ότι πεπτίδια με  αυξημένη έκφραση ACE2 υποδοχέων καθιστούν το μυοκαρδιακό κύτταρο πιο ευάλωτο στην προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2.

Ακολούθως η  προσβολή των πεπτιδίων από τον  SARS-CoV-2 οδηγεί σε δυσλειτουργία ενδοθηλίου και μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Οι ασθενείς με προυπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένη έκφραση ACE2, τόσο σε επίπεδο mRNA όσο και σε πρωτεϊνικό επίπεδο, γεγονός που τους καθιστά ασθενείς υψηλού κινδύνου σε περίπτωση προσβολής από COVID-19.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής εξηγούν γιατί οι καρδιολογικοί ασθενείς έχουν αφενός μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό και αφετέρου χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με το λοιπό πληθυσμό.

https://acahttps://academic.oup.com/cardiovascres/advance-article/doi/10.1093/cvr/cvaa078/5813131?fbclid=IwAR2rBFUrqErahwLICrXTrXY9Oy0ZN-XF-f2QngOMQJ4KwjxY3PRnMo2sJvQ#201359917demic.oup.com/cardiovascres/advance-article/doi/10.1093/cvr/cvaa078/5813131?fbclid=IwAR2rBFUrqErahwLICrXTrXY9Oy0ZN-XF-f2QngOMQJ4KwjxY3PRnMo2sJvQ#201359917

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτο βραβείο σε έλληνες φοιτητές: Δημιούργησαν με Τεχνητή Νοημοσύνη σύστημα ιατρικών διαγνώσεων

Ερευνητική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατακτά συνεχείς διακρίσεις σε διεθνή διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης Ομάδα φοιτητών και ερευνητών του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών...

Χρυσοχοΐδης: Εκπαίδευση πολιτών στην παροχή ΚΑΡΠΑ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Έμφαση στην εκπαίδευση περισσότερων εθελοντών στην παροχή ΚΑΡΠΑ έδωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απότο υπουργείο Υγείας και το ελληνικό...

Το σχέδιο για τη δημόσια υγεία: Το ΕΣΥ πόρτα- πόρτα

Eξωστρεφές μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας με κινητές μονάδες ιατρικών υπηρεσιών Στο χωριό Καλογριανά της Καρδίτσας, την περασμένη Κυριακή, μετέβη κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με μία Κινητή Μονάδα του...

Ετικέτες