back to top

Κορωνοϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουν ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα

Οδηγίες για τους χρόνια πάσχοντες με ιδοπαθή πνευμονική ίνωση, σαρκοείδωση, κυστική ίνωση, άσθμα και ασθενείς υπό θεραπεία με αναπνευστικές συσκευές

 Τον Δεκέμβρη του 2019, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO) ενημερώθηκε για έναν αριθμό περιπτώσεων πνευμονίας στη Γουχάν της Κίνας. Έτσι ανακαλύφθηκε ένας καινούργιος ιός, ο οποίος γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο προκαλώντας πανδημία. Η νόσος ονομάζεται COVID 19 (COrona VIrus Disease 2019) και προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού.

Φάσμα κλινικών συνδρόμων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2:

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί ένα ευρύ φάσμα κλινικών συνδρόμων. Συγκεκριμένα η λοίμωξη με τον νέο ιό συνδέεται με τα εξής κλινικά σύνδρομα:

  • μη επιπεπλεγμένη νόσος ανώτερου αναπνευστικού,
  • ήπια πνευμονία,
  • σοβαρή πνευμονία,
  • Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας [Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)],
  • σήψη,
  • σηπτικό shock.

Διαφορική διάγνωση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει άλλες ιογενείς πνευμονίες, όπως πνευμονίες από ιούς γρίπης, παραγρίπης, αδενοϊούς, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ρινοϊούς και ανθρώπινο μεταπνευμοϊό (human metapneumovirus). Επίσης περιλαμβάνει τις πνευμονίες από μυκόπλασμα, χλαμύδια καθώς και τη βακτηριακή πνευμονία. Τέλος, στα μη λοιμώδη αίτια περιλαμβάνονται η αγγειίτιδα, η δερματομυοσίτιδα και άλλες μη λοιμώδεις πνευμονίες (organising pneumonia). Η έλλειψη γεύσης, η ανοσμία και γαστρεντερικά μπορούν να θεωρηθούν συμπτώματα του ιού, εφόσον βέβαια αυτά παρουσιάζονται σε έντονο βαθμό.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης:

– Νέος επίμονος βήχας,

– Πυρετός,

– Δύσπνοια.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα, κάποιοι όμως θα αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές που μπορεί να τους οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, με διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ή χαμηλό ανοσοποιητικό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Οδηγίες για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:

Ακολουθούν οδηγίες για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό ανάλογα με το κλινικό σύνδρομο και τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Οι οδηγίες βασίζονται στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και μπορεί να αναθεωρηθούν, καθώς νέα γνώση προστίθεται καθημερινά.

Θεραπεία στην κοινότητα, σε ασθενείς με μη επιπεπλεγμένη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:

  • Συμπτωματική αγωγή (επαρκής ενυδάτωση, χορήγηση αντιπυρετικών κ.λπ.).
  • Συνεχής ιατρική παρακολούθηση για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιπλοκών.

Η πανδημία από τον COVID-19 δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ. Οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολογοφυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Ο κορωνοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δε διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας.

Για τους ασθενείς με άσθμα συμβουλεύουμε να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά.

Για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων [παραθέτουμε τα εμπορικά ονόματα για διευκόλυνση Nucala & Xolair & Fasenra] δεν είναι ασφαλής. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ο ασθενής που έχει αλλεργικό προφίλ και πάσχει από βρογχικό άσθμα είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματά του, τα οποία εμφανίζονται ετησίως και σχετίζονται με την εποχική κατανομή. Συμπτωματολογία όπως φτέρνισμα, αύξηση του βήχα, συρίττουσα αναπνοή, επίταση της δύσπνοιας, αύξηση της συχνότητας αναπνοών, βήχας μετά την άσκηση, κνησμός στην περιοχή των οφθαλμών και μύτης, καταρροή και ρινική συμφόρηση, αίσθημα κνησμού στον ρινοφάρυγγα όταν το βρογχικό άσθμα συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχικών αλλεργιογόνων. Αντίθετα, η εμφάνιση συμπτωμάτων λοιμώξεως αναπνευστικού με πυρετό, ο οποίος μπορεί να ποικίλει και πιθανόν να παραμένει για αρκετές ημέρες, η αλλαγή της χροιάς των πτυέλων με τον βήχα, οι διαρροϊκές κενώσεις, η τάση για έμετο-ναυτία, οι αρθραλγίες, καθώς και το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης και πρέπει να αξιολογούνται από τον γιατρό σας.

Σημειώνουμε ότι το ήπιο άσθμα [που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού] που λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή και είναι ελεγχόμενο δεν ανήκει στις σοβαρές πνευμονοπάθειες. Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή που λαμβάνουν.

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ, συμβουλεύουμε να λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τόσο η εισπνεόμενη όσο και η από το στόμα κορτιζόνη (αφορά παροξύνσεις για χρονικό διάστημα 5 ημερών σε προκαθορισμένη δόση) θα πρέπει να αποφεύγεται στους ασθενείς με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας. Η βαρύτητα της ΧΑΠ όπως έχει καθοριστεί από τον θεράποντα γιατρό αποτελεί οδηγό σημείο για την αξιολόγηση και διαχείριση της νόσου.

Οι ασθενείς που πάσχουν από διάμεσες πνευμονοπάθειες, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για πιο σοβαρή νόσο. Επομένως, η συμβουλή μας είναι η απομόνωση τόσο αυτών όσο και μελών της οικογένειας με την οποία διαμένουν για τις επόμενες 12 εβδομάδες τουλάχιστον. Σε περίπτωση ανησυχίας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους.

Για τους ασθενείς συμβουλεύουμε εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από τον κορωνοϊό (πυρετός, βήχας, μυαλγίες, διάρροια) να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα/οικογενειακό ιατρό σας που θα τους συμβουλεύσει περαιτέρω. Συμπτωματολογία λοιμώξεως ανώτερου αναπνευστικού(φτάρνισμα, ρινόρροια, πονόλαιμος) μεμονωμένα δεν είναι ιδιαιτέρως συμβατά με λοίμωξη από τον κορωνοϊό και επομένως, εάν τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μην πατέ νοσοκομείο χωρίς να έχετε επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό σας κυρίως για να μην εκτεθείτε οι ίδιοι σε λοίμωξη όντας στο νοσοκομείο, αλλά και για να μην επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

Ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

 Οι ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για τον κορωνοϊό, κυρίως λόγω της ηλικίας και των συννοσηροτήτων τους. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες που να δείχνουν ότι η ίνωση μεμονωμένα αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψουν την αντι-ινωτική αγωγή που λαμβάνουν, καθώς τα αντι-ινωτικά δεν είναι ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Αντιστοίχως σε περίπτωση νέας διάγνωσης κρίνεται ότι δεν υπάρχει αντένδειξη να ξεκινήσει θεραπεία με αντι-ινωτικα φάρμακα. Μάλιστα είναι απαραίτητο να γίνει η έναρξη αντι-ινωτικης αγωγής γρήγορα, ώστε να καθυστερήσει η πρόοδος της νόσου τους.

Σε περίπτωση νοσηλείας, οι θεράποντες ιατροί μπορεί να λάβουν την απόφαση να σταματήσουν τα αντι-ινωτικά φάρμακα προσωρινώς λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων με αντιβιοτικά, ωστόσο η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μετά τη νοσηλεία.

Ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή

Όσοι ασθενείς λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (κορτικοστεροειδή, μεθοτρεξάτη, μυκοφαινολικό, βιολογικούς παράγοντες) είναι σε αυξημένο κίνδυνο για τον κορωνοϊό λόγω της αγωγής που λαμβάνουν. Η ανοσοκατασταλτική αγωγή έχει συσχετισθεί με επιρρέπεια σε βακτηριδιακή πνευμονία μετά από ιογενή λοίμωξη, καθώς και καθυστερημένη κάθαρση των ιών.

Ωστόσο, δε συμβουλεύαμε διακοπή της θεραπείας, καθότι κάτι τέτοιο θα τους έβαζε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απορρύθμισης της κατάστασής τους, που τελικά μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νοσηλεία. Ο θεράπων ιατρός θα μπορούσε όμως σε περίπτωση πλήρους σταθερότητας της κατάστασης να μειώσει παροδικά τη δόση των στεροειδών.

Σε περίπτωση καινούργιας διάγνωση, ίσως να ήταν καλύτερο να αποφευχθεί η έναρξη ανοσοκαταστολής σε καιρό πανδημίας. Όταν κρίνεται απαραίτητη η έναρξη αγωγής, τότε καλύτερο είναι να αποφευχθούν οι υψηλές δόσεις (έως 20mg στεροειδών).

Με τα πρώτα συμπτώματα λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού (βήχας, δύσπνοια) προτείνουμε να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό ιατρό τους, σχετικά με διακοπή ή όχι της ανοσοκατασταλτικής αγωγής. Σε νοσηλεία θα προτείναμε διακοπή της ανοσοκατασταλτικής αγωγής για περίοδο 2 εβδομάδων ή μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Θα συμβουλεύαμε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα να έχουν σπίτι αντιβιοτικά τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτωματολογία λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού.

 Ασθενείς με σαρκοείδωση

Οι ασθενείς με σαρκοείδωση γενικώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου ακόμη και αυτοί που εμφανίζουν χρονίως λεμφοπενία, ως αποτέλεσμα της ενεργότητας της νόσου τους. Όσοι ωστόσο λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Οδηγίες:

– Μείνετε σπίτι για 12 εβδομάδες.

– Διατηρείτε 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε άνθρωπο συναντάτε.

– Ζητήστε από άλλους (οικογένεια, γείτονες) να σας βοηθήσουν με τα ψώνια και το φαρμακείο.

Ασθενείς με κυστική ίνωση

 Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με κυστική ίνωση εμφανίζουν αυξημένη “ευπάθεια” στην COVID-19 λοίμωξη.

Οι παρακάτω οδηγίες βασίζονται στις συστάσεις του Cystic Fibrosis Foundation σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις ευπαθείς ομάδες:

  1. Οι ασθενείς με κυστική ίνωση πρέπει να παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος έκθεσης στη λοίμωξη.
  2. Φροντίζουν να λαμβάνουν ανελλιπώς την καθημερινή τους φαρμακευτική αγωγή και να επιτελούν την τακτική τους φυσικοθεραπεία, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη νοσηλείας για χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.
  3. Η άσκηση ενθαρρύνεται στους ασθενείς με κυστική ίνωση και πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή δραστηριότητά τους, αλλά στην παρούσα φάση συνιστάται να επιτελείται κατ’ οίκον ή σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς επαφή με άλλα άτομα.
  4. Συστήνεται η προμήθεια από του στόματος αντιβιοτικών που συνήθως καλύπτουν τον ασθενή σε περίπτωση επιδείνωσης συμπτωμάτων από το κατώτερο αναπνευστικό, τα οποία μπορεί να χρειασθεί να λάβει ο ασθενής κατόπιν συνεννόησης με τους θεράποντες.
  5. Οι τακτικές επισκέψεις στα ιατρεία για τους ασθενείς που είναι σε σταθερή κατάσταση αναβάλλονται και τα ραντεβού επανατοποθετούνται κατά περίπτωση και κατόπιν επικοινωνίας του τμήματος όπου παρακολουθείται ο ασθενής πριν την ημερομηνία της προγραμματισμένης επίσκεψης. Για τη συνταγογράφηση της τακτικής φαρμακευτικής αγωγής, αυτή διευθετείται από το τμήμα κατόπιν email επικοινωνίας. Για τους ασθενείς που είναι φοιτητές ή εργαζόμενοι, χορηγείται από το τμήμα βεβαίωση ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα για να τη χρησιμοποιήσουν αναλόγως.
  6. Σε περίπτωση απαραίτητης εξόδου από το σπίτι, συστήνεται η τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, η αποφυγή συγχρωτισμού με άλλα άτομα και η τήρηση απόστασης ασφαλείας (2 μ.). Η χρήση χειρουργικής μάσκας απαιτείται όταν ο ασθενής προσέρχεται στο τμήμα κυστικής ίνωσης (για την αποφυγή της διαμόλυνσης από τα μικρόβια της κυστικής ίνωσης), ενώ όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, μόνο όταν ο ίδιος εμφανίζει συμπτωματολογία λοίμωξης του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού και υπάρχουν γύρω άλλα άτομα.
  7. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επιδείνωσης αναπνευστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει πυρετός, προηγείται πάντα η επικοινωνία με τους θεράποντες, οι οποίοι κατευθύνουν τον ασθενή για πιθανό έλεγχο για COVID-19 λοίμωξη. Αν απαιτηθεί νοσηλεία σε πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη, ο ασθενής νοσηλεύεται στην ειδική μονάδα COVID ή σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, EKTOΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ, υπό την επίβλεψη των θεραπόντων του.
  8. Γενικά στην παρούσα φάση κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή της προσέλευσης στον νοσοκομειακό χώρο αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
  9. Για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς με κυστική ίνωση υπάρχουν οδηγίες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (www.eom.gr).

Ασθενείς με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο υπό θεραπεία με αναπνευστικές συσκευές

 Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο (ΣΑΥ), καθώς και άλλων διαταραχών αναπνοής όπως Σύνδρομο Υποαερισμού Παχυσαρκίας είναι υψηλού κινδύνου για λοίμωξη με COVID 19.

Επομένως, θα πρέπει να ακολουθούνται οι γενικές οδηγίες προφύλαξης που προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης συνιστάται η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σας για να τον συμβουλευτείτε σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λάβετε.

Γενικά συστήνεται:

  1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και παραμονή κατ’ οίκον, με βάση την εκστρατεία ενημέρωσης “Μένουμε σπίτι” του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Οι οδηγίες απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αναπροσαρμόζονται τακτικά με βάση τα νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα.
  2. Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, με έμφαση στο καλό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια/ μύτη.
  3. Αποφυγή συγχρωτισμού και επαφή με άτομα που νοσούν από οποιαδήποτε λοίμωξη ή με μικρά παιδιά.
  4. Συστήνεται άμεση διακοπή καπνίσματος, καθώς και της χρήσης ατμιστή.

Ειδικές οδηγίες για τους χρήστες συσκευών CPAP, BPAP και λοιπών αναπνευστικών συσκευών:

Η ορθή χρήση της συσκευής είναι γνωστό ότι ομαλοποιεί την οξυγόνωση, αποτρέπει καρδιαγγειακά και μεταβολικά συμβάντα και βοηθά τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Οι ασθενείς με διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο χωρίς λοίμωξη συστήνεται να συνεχίσουν τη χρήση της συσκευής τους με τις συνήθεις οδηγίες καθαρισμού της μάσκας και του σωλήνα, που είναι επιμελές πλύσιμο με νερό και σαπούνι και καλό στέγνωμα. Ως προς την απολύμανση των εξαρτημάτων (μάσκα, σωλήνας σύνδεσης, ιμάντες), θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες που υπάρχουν από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Εάν υπάρχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID 19 σε ασθενή με διαταραχή αναπνοής στον ύπνο υπό θεραπεία με PAP, συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-ειδικό ιατρό του ύπνου που τον παρακολουθεί, για λήψη οδηγιών τόσο στην κατεύθυνση της συνέχισης της θεραπείας όσο και των περαιτέρω μέτρων προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν εφόσον ο ασθενείς είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Λόγω της πιθανότητας κινδύνου διασποράς στα άλλα άτομα που μένουν μαζί, ο ασθενής θα πρέπει να παραμένει αυστηρά σε απομόνωση και να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για τις επαφές με τους οικείους, καθώς και ο συστηματικός καθημερινός αερισμός και καθαρισμός του χώρου που κοιμάται.

Σε ασθενή με διαταραχή αναπνοής στον ύπνο υπό θεραπεία με PAP και επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID 19 που χρήζει νοσηλείας, συστήνεται η εξατομικευμένη κατά περίπτωση αντιμετώπιση από τους θεράποντες ιατρούς σε συνεργασία με τον πνευμονολόγο-ειδικό ιατρό του ύπνου. Συστήνεται επίσης, όπως είναι και η συνήθης έως τώρα πρακτική, το PΑP να το έχει μαζί του κατά τη νοσηλεία του.

Τα κατά τόπους Εργαστήρια Ύπνου, εφόσον είναι εφικτό, καλό θα ήταν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους ασθενείς τους με τρόπους που αυτά θα ορίσουν (τηλεφωνικά, email, sms, κ.λπ.).

Τέλος, με το νέο σύστημα τηλε-συνταγογράφησης θα μπορούν οι ασθενείς με διαταραχή αναπνοής στον ύπνο να ανανεώνουν τις συνταγές τους για το PAP κατόπιν επικοινωνίας με το Εργαστήριο Ύπνου από το οποίο παρακολουθούνται.

 «Ύπνος, το μόνο φάρμακο που χαρίζει ηρεμία», λέει ο Σοφοκλής στον “Φιλοκτήτη”

 Μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι ειδικοί ιατροί του ύπνου να φροντίζουν, ανεξαρτήτως συνθηκών, για την κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών με διαταραχές ύπνου.

Αφορά όλα τα νοσήματα:

– Αποφεύγουμε συγχρωτισμό και άσκοπες μετακινήσεις.

– Μένουμε σπίτι.

– Ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν.

– Τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι από τις Ομάδες Εργασίες της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2810/371.966 για να απευθύνουν ερωτήσεις πιο ειδικές για τη θεραπεία τους, καθημερινά 12 μ.-2 μ.μ.

Γράφει η Κατερίνα Αντωνίου

Aναπλ. Kαθηγήτρια Πνευμονολογίας Π.Κ., υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος – Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ, Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ

Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/koronoios/1572335/koronoios-ti-tha-prepei-na-prosehoun-astheneis-me-anapneustika-nosimata/


<

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαγνωστικές εξετάσεις: Στο ψηφιακό αποθετήριο τα αποτελέσματα από όλες τις δομές της χώρας

Σε πλήρη εφαρμογή «μπαίνει» η ηλεκτρονική χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε όλες τις δομές της χώρας, ένα εγχείρημα των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που...

Η παρουσία ενεργού καρκίνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χειρουργικής μείζονος αιμορραγίας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, παρά τη διακοπή της από του στόματος αντιπηκτικής...

Σε αυτήν την ανάλυση περιγράφονται δεδομένα από τη μελέτη PAUSE, η οποία είχε ως στόχο να ελέγξει τη συσχέτιση της ύπαρξης ενεργού καρκίνου με...

Η διακοπή του καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου είναι πιθανό να ενισχύσει την επιβίωση έως 26%

Η έρευνα υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της έγκαιρης διακοπής καπνίσματος ως σημαντική κλινική παρέμβαση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο. Καπνιστές που διαγνώστηκαν...

Ετικέτες