Τα καλά και τα κακά νέα μετά την καραντίνα

Ένα περίπου μήνα μετά την πλήρη άρση της καραντίνας και πλέον διαμορφώνεται μία σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας με καλά, αλλά και κακά νέα.
Τα κακά λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε. Υπήρξαν νέες τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως στην Ξάνθη και κυρίως στα Πομακοχώρια, με επίκεντρο τον Εχίνο, που οφείλεται στη μη τήρηση μέτρων την περίοδο του Ραμαζανιού.
Οι αρχές επιχειρούν να διαχειριστούν το πρόβλημα με βασικά εργαλεία τη μαζική διενέργεια τεστ και ιχνηλάτιση των επαφών. Η στρατηγική αυτή που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, υποβοηθείται από το γεγονός ότι ο πληθυσμός στην πληγείσα περιοχή έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλές επαφές με την υπόλοιπη χώρα. Όλα δείχνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να περιοριστεί η μετάδοση.
Το μείζον πρόβλημα είναι άλλο: Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότεροι πολίτες χαλαρώνουν στην εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε καφέ και εστιατόρια δεν τηρούνται σχολαστικά οι προφυλάξεις. Συχνά, οι πολίτες αμελούν να κάνουν χρήση της μάσκας σε χώρους, που δεν μπορούν να τηρηθεί η τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, είναι αλήθεια ότι παρατηρείται καθημερινά αύξηση στην καταγραφή νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν εμπνέει τόσο μεγάλη ανησυχία και είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενο, αφού οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ διενεργούν μαζικά τεστ σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.
Από την άλλη, το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού εύλογα προκαλεί ανησυχία. Είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό και αυτό ήδη αποτυπώνεται στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ενός μεγάλου κενού: Ενώ υπάρχει η υποχρέωση διενέργειας τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από χώρες, όπως η Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, στην πραγματικότητα υπάρχουν επισκέπτες από αυτές τις χώρες, που φθάνουν αεροπορικώς με ενδιάμεσο σταθμό τη Γερμανία (Μόναχο ή Φρανκφούρτη) ή την Ελβετία (Ζυρίχη). Και έτσι δεν υποβάλλονται όλοι σε τεστ, παρά μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο…
Υπάρχουν και καλά νέα, που αμβλύνουν σημαντικά την εικόνα από όσα προαναφέρθηκαν. Παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων, τη χαλάρωση και το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και συνακόλουθα δεν έχουμε αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε μονάδα εντατικής.
Είναι φανερό ότι τα μέλη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι καλύτερα ενημερωμένα και προετοιμασμένα, σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας. Έτσι, μπορεί να έχουμε κάποια αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αυτή αφορά κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι ως γνωστόν διατρέχουν σαφή μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
Σημαντικό ρόλο στη λελογισμένη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι παίζει η χρήση της μάσκας. Μέτρο το οποίο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην αρχή της πανδημίας, λόγω της γενικότερης έλλειψης προστατευτικών μέσων και της άγνοιας των πολιτών. Όπως αποδεικνύουν όμως και νέες έρευνες είναι το πιο απλό, φθηνό και αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου.
Ο ιός όμως παραμένει εδώ. Δεν επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας. Και συνεχίζει να μεταδίδεται. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή, εκείνα που δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ή κάποια γνωστή επαφή αυξήθηκαν από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα κατά 25%! Συνεπώς, αν συνεχιστεί η χαλάρωση εκ μέρους των πολιτών είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε πάλι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων…

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/06/blog-post_454.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες