Παχύσαρκοι κάτω των 60 ετών και COVID-19

Oι παχύσαρκοι ασθενείς COVID-19 κάτω των 60 ετών στις ΗΠΑ, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να χρειασθούν νοσηλεία, σε σχέση με τους νορμοβαρείς συνομήλικούς τους.
Tο παράδοξο εύρημα είναι ότι η παχυσαρκία αποτέλεσε επιβαρυντικό παράγοντα για νοσηλεία, σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά όχι σε άτομα άνω των 60 ετών.
Μελετήθηκαν αναδρομικά, συμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19, που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Σε σειρά 3615 ασθενών, διαπιστώθηκε ότι 775 άτομα (21%) είχαν BMI 30-34 kg / m2 και 595 (16%) είχαν BMI ≥ 35 kg / m2.
Όσοι ασθενείς ήταν κάτω των 60 ετών με ΒΜΙ 30-34 kg / m2 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο (hazard ratio [HR], 2.0; P < .0001) ή να χρειασθούν νοσηλεία σε ΜΕΘ (HR, 1,8; P = .006) σε σύγκριση σε άτομα κάτω των 60 ετών με ΒΜΙ <30 kg / m2. Ομοίως, τα άτομα κάτω των 60 ετών με ΒΜΙ ≥ 35 kg / m2 ήταν 2,2 (P <.0001) και 3,6 (P <.0001) φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν σε θάλαμο ή ΜΕΘ αντιστοίχως.

Αν και οι ασθενείς ηλικίας <60 ετών θεωρούνται γενικά ομάδα χαμηλότερου κινδύνου συγκριτικά με τους ασθενείς >60 ετών, αίρεται η ‘’προστασία της ηλικίας’’ όταν αυτοί οι ασθενείς είναι παχύσαρκοι. Τα αποτελέσματα αυτά προβληματίζουν αρκετά σχετικά με την έκβαση των ασθενών COVID-19 στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν το 40% των ενηλίκων, δηλαδή περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι παχύσαρκοι με ΒΜΙ> 30. Στη συγκεκριμένη μελέτη, 36% των πασχόντων είχε ΒΜΙ> 30 και αντιπροσωπεύει επιτυχώς το ‘’εθνικό ΒΜΙ’’ των ΗΠΑ.
Δυστυχώς, η παχυσαρκία σε άτομα <60 ετών είναι ένας πρόσφατα αναγνωρισμένος παράγοντας επιδημιολογικού κινδύνου που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών νοσηρότητας και στην δυσμενή έκβαση της νόσου COVID-19.

Βιβλιογραφία: https://academic.oup.com/cid/article/doi/10.1093/cid/ciaa415/5818333

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες