CoViD-19: Χαοτική διαφορά σε νοσηλείες και θανάτους από τον Μάιο έως σήμερα [πίνακας]

Οι θάνατοι είναι 50 φορές περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο κύμα και οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί κατά 17 φορές.

Τεράστιες είναι οι διαφορές της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας στο τέλος του πρώτου lockdown (στις 4 Μαΐου) και σήμερα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία:

  • Τα ενεργά κρούσματα είναι σήμερα 13 φορές περισσότερα.
  • Οι νοσηλευόμενοι είναι 12 φορές περισσότεροι.
  • Οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί κατά 17 φορές.
  • Οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 50 φορές.
  • Οι διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη είναι 186 φορές περισσότεροι!
  • Η κινητικότητα έχει υποχωρήσει σήμερα 40% λιγότερο από ό,τι τον Μάιο.

Το παρήγορο είναι ότι – σε σχέση με τον Μάρτιο – η χώρα εμφανίζει κάποια πλεονεκτήματα, όπως ότι οι πολίτες γνωρίζουν περισσότερο ποιες είναι οι δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγουν και ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά.

Ακόμη και για τους πιο δύσπιστους, η εικόνα των νοσοκομείων πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι διασωληνωμένοι πρέπει να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας: η τήρηση των μέτρων αποτελεί σήμερα επιλογή ζωής και θανάτου.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι – αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία – θα έχουμε στην Επικράτεια περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να βλέπουμε χαμηλό – σχετικά με τον προηγούμενο μήνα – αριθμό νέων κρουσμάτων και να μην υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές. 

 4 ΜαΐουΧθες
Ενεργά κρούσματα πανελλαδικά98212.500
Νοσηλευόμενοι με CoViD-192803.300
Διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα35583
Θάνατοι πανελλαδικά2102
Διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη1186

Περιοχές

Την εβδομάδα που διανύουμε, συνεχίστηκε η μείωση των κρουσμάτων με τον ρυθμό της προηγούμενης. Η εικόνα ανά περιοχή έχει ως εξής:

  • Στην Αττική, υπήρξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 8% έως 10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η μείωση έφτασε έως και 30%. Λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας, η Θεσσαλονίκη εμφάνισε κάποιες ημέρες λιγότερες διαγνώσεις από εκείνες της Αττικής. Υπάρχει, ωστόσο, πολύς δρόμος και για να φτάσει στα επίπεδα του Λεκανοπεδίου, θα πρέπει να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και στον Δήμο Αχαρνών, ωστόσο, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τα ενεργά κρούσματα είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Από την ιχνηλάτησή τους, προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές, τα οποία και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/59400/korwnoios-oi-xaotiki-diafora-ton-maio-kai-simera.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες