Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ. Αρχίζουν άμεσα οι εμβολιασμοί

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η ευρεία χορήγησή του στις ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν προσδιορίσει οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 ενέκρινε τα ξημερώματα η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Στο εμβόλιο χορηγήθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization, EUA). Είχε προηγηθεί 28 ώρες νωρίτερα η θετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων της FDA που εξέτασε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Το εμβόλιο αναμένεται να αρχίσει να χορηγείται ευρέως εντός των προσεχών ημερών. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία και οι ηλικιωμένοι που κατοικούν σε μονάδες φροντίδας αναμένεται να είναι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Εντός του Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί να χορηγηθούν 2,9 εκατομμύρια δόσεις.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πλήξει χειρότερα απ’ όλες ο νέος κορωνοϊός. Οι νεκροί πλησιάζουν τους 300.000 και τα κρούσματα τα 16 εκατομμύρια. Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και οι εντατικές σε πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν φτάσει στα όριά τους.

Όπως ανακοίνωσε η FDA, το εμβόλιο εγκρίθηκε για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι τελικές κλινικές μελέτες με αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να παρέχει προστασία 95% έναντι της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας προετοιμάζονται μήνες τώρα για τους εμβολιασμούς. Ήδη εταιρείες διανομής, νοσοκομεία και φαρμακεία είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι αρχίζει αμέσως τη διανομή του εμβολίου. Και ορισμένα πολιτειακά, κρατικά συστήματα Υγείας ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες.

Αξιολόγηση και δεύτερου εμβολίου

Οι εμβολιασμοί θα επιταχύνονται καθώς θα περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες. Αν μάλιστα εγκριθεί και το αντίστοιχο εμβόλιο της εταιρείας Moderna, θα γίνουν ακόμα περισσότεροι. Το εμβόλιο αυτό θα αξιολογήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της FDA την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer, αυτό της Moderna έχει δοκιμαστεί και σε ανηλίκους και εγκύους.

Οι ΗΠΑ είναι η τέταρτη χώρα του κόσμου που εγκρίνει το εμβόλιο που αναπτύσσει η Pfizer μαζί με την εταιρεία BioNTech. Είχαν προηγηθεί η Βρετανία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν.

Οι εμβολιασμοί στη Βρετανία έχουν αρχίσει, ενώ στον Καναδά αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-egkrithike-to-emvolio-tis-pfizer-stis-ipa/138232/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.03.2023 – Στιγμιότυπα από το ACC 23

Ηρθανε οι πελαργοί (… χωρίς μωρά) να μας θυμίσουν ότι ήρθε η άνοιξη O Mίμης Παπαιωάννου ανήκει στη γενιά των άτυχων μπαλαδόρων που μεγαλούργησαν όσο το ποδόσφαιρο στην...

Εγκέφαλος και σωματική άσκηση: τα οφέλη της άσκησης σε γνωστικές δεξιότητες

Το βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John Ratey απευθύνεται στον μη-ειδικό αναγνώστη και εξερευνεί διεξοδικά την σχέση μεταξύ άσκησης και...

Επικαιροποιήθηκε η τράπεζα θεμάτων του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλους Ιατρικής και Οδοντιατρικής

Νέα επικαιροποιημένη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ιατρών και οδοντιάτρων αναρτήθηκε στον  ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ. Η  προηγούμενη τράπεζα θεμάτων είχε δημιουργηθεί πριν 17 χρόνια! Οι εξετάσεις αφορούν...

Ετικέτες