ACEIs/ARBs και COVID-19. Τι νεότερο;

Προβληματίζει πολύ την επιστημονική κοινότητα κατά πόσο οι ασθενείς με υπέρταση που λαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs), διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν από τη COVID-19. Όπως έχει ξαναγραφτεί σε προηγούμενη ανάρτηση, οι γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα διαρκώς εμπλουτίζονται.
Δημοσιεύθηκε on-line προ διημέρου στο JAMA Cardiology μια μελέτη που στόχο είχε τη συσχέτιση μεταξύ ACEIs/ARBs και σοβαρότητας ασθένειας / θνησιμότητας σε ασθενείς με υπέρταση που νοσηλεύονται για λοίμωξη COVID-19.
Πρόκειται για αναδρομική, μονοκεντρική μελέτη 1178 νοσηλευομένων ασθενών, με λοίμωξη COVID-19, σε μεγάλο νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης Wuhan στην Κίνα. Οι ασθενείς μελετήθηκαν για χρονικό διάστημα 2 μηνών, από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2020.
Η νόσος COVID-19 επιβεβαιώθηκε με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Mελετήθηκαν τα επιδημιολογικά, κλινικά, απεικονιστικά, εργαστηριακά δεδομένα όλων των ασθενών καθώς και η χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή. Το ποσοστό των ασθενών με υπέρταση που ελάμβαναν ACEIs/ARBs συγκρίθηκε μεταξύ εκείνων με σοβαρή έναντι μη σοβαρής νόσου, και μεταξύ επιζώντων έναντι μη επιζώντων.
Η μέση ηλικία των 1178 ασθενών που μελετήθηκαν ήταν 55, 5 έτη [διατεταρτημοριακό διάστημα 38-67 έτη] και οι 545 (46.3%) ήταν άνδρες. Η συνολική νοσοκομειακή θνησιμότητα ήταν 11.0 %.
362 ασθενείς είχαν υπέρταση (30.7% του συνόλου των ασθενών; διάμεση ηλικία 66.0 έτη [διατεταρτημοριακό διάστημα 59-73 έτη]; 189 [52.2%] άνδρες), από τους οποίους οι 115 (31.8%) ελάμβαναν ACEI/ARBs. Η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα στους ασθενείς με υπέρταση ήταν 21.3%.
Το ποσοστό των υπερτασικών ασθενών που έλαβαν ACEIs/ARBs δεν διέφερε μεταξύ εκείνων με σοβαρή και μη σοβαρή νόσο (32.9% έναντι 30.7%, P = .645). Επίσης δεν διέφερε μεταξύ των μη επιζώντων και των επιζώντων (27.3% έναντι 33. 0%, P = .34). Παρόμοια ευρήματα προέκυψαν όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν για ασθενείς που έλαβαν ACEIs και εκείνους που έλαβαν ARBs.
Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη παρέχει δεδομένα σχετικά με τη λήψη ACEIs/ARBs και έκβασης νοσηλευομένων ασθενών με νόσο COVID-19. Προκύπτει λοιπόν ότι η λήψη ACEIs/ARBs δεν σχετίζεται ούτε με τη σοβαρότητα ούτε με τη θνησιμότητα της νόσου COVID-19. Τα νέα αυτά δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν τη θέση των τρεχουσών κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τη θεραπεία της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Βιβλιογραφία:

Association of Renin-Angiotensin System Inhibitors With Severity or Risk of Death in Patients With Hypertension Hospitalized for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Infection in Wuhan, China.

JAMA Cardiol. 2020 Apr 23. doi: 10.1001/jamacardio.2020.1624. [Epub ahead of print]

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες