Μυοκαρδίτιδα και αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους αθλητές. Νεότερα δεδομένα.

Οι αιφνίδιοι θάνατοι σε νεαρά  άτομα και αθλητές είναι σπάνιοι και συχνά σχετίζονται με νοσήματα όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αγγείων κλπ.

Η μυοκαρδίτιδα είναι επίσης μια αιτία αιφνίδιου θανάτου στους νέους, 7% των περιπτώσεων, αλλά συχνά δεν αναγνωρίζεται κλινικά. Πρόκειται για μία οξεία ή χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλείται από ιογενή και άλλα αίτια.

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο οξέος θωρακικού άλγους και συμπτωματολογία οξείας ή χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Η εκδήλωση της νόσου με αιφνίδιο θάνατο, που προκαλείται από βραδυαρρυθμία ή σύμπλοκη κοιλιακή αρρυθμία είναι λιγότερο συχνή.

Υπάρχουν περιορισμένα κλινικά δεδομένα, ειδικά για αθλητές ανταγωνιστικών αθλημάτων, που πεθαίνουν αιφνιδίως από μυοκαρδίτιδα. Οι τρέχουσες συστάσεις του AHA/ACC Task Force βασίζονται σε παλαιά βιβλιογραφικά δεδομένα νεοσύλλεκτων στρατιωτών καθώς και σε πειραματικά μοντέλα μυοκαρδίτιδας.

Η παρούσα μελέτη μελετά έναν νεανικό πληθυσμό, για τον οποίο η μυοκαρδίτιδα ενοχοποιήθηκε ως αιτία αιφνιδίου θανάτου.

Μελετήθηκαν δύο μεγάλα μητρώα καταγραφής ασθενών με μυοκαρδίτιδα και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Πρόκειται για 97 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας,  ηλικίας  19,3 + 6,2 ετών, 76% άνδρες. Τα 58 άτομα είχαν αθλητική δραστηριότητα κατά τη στιγμή του θανάτου.

Σχεδόν το ήμισυ των 97 περιπτώσεων (47%) είχαν πρόδρομα συμπτώματα (π.χ. συγκοπτικό επεισόδιο, κακουχία, θωρακικό άλγος ή αίσθημα παλμών). Στα 9 άτομα έγινε καρδιολογική εκτίμηση αλλά σε κανένα δεν έγινε διάγνωση μυοκαρδίτιδας πριν από το θάνατο.

Η βιοψία κατέδειξε φλεγμονώδη κυτταρική διήθηση, ως επί το πλείστον λεμφοκυτταρικού τύπου (67%), συχνότερα πολυεστιακή (59%) και αφορούσε το σύστημα αγωγής (συμπεριλαμβανομένου του κολποκοιλιακού κόμβου) (38%).

Συμπερασματικά, η μυοκαρδίτιδα είναι μια σημαντική αλλά μη αναγνωρισμένη αιτία αιφνίδιου θανάτου σε νέους, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών.

Η κλινική διάγνωση είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και συχνά παραβλέπονται, απαιτώντας υψηλό δείκτη κλινικής υποψίας.

Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες οδηγίες του ACC / AHA που προτείνουν την απαγόρευση άσκησης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ασθενών  με μυοκαρδίτιδα.

Η επιλεκτική μελέτη του συστήματος  αγωγής ασθενών με μυοκαρδίτιδα, έδειξε προσβολή αυτού,  εύρημα που υποδηλώνει έναν νέο μηχανισμό αιφνιδίου θανάτου.

Βιβλιογραφία:

Sudden Unexpected Death Due to Myocarditis in Young People, Including Athletes

The American Journal of Cardiology, Available online 19 December 2020

https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2020.12.028

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αποφρακτική υπνική άπνοια, η σιωπηλή πανδημία!

Η Αποφρακτική Υπνική  Άπνοια στον Ύπνο είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου. Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ολικής ή μερικής απόφραξης του ανώτερου...

Το βάδισμα και η σωματική δραστηριότητα, το καλύτερο και φθηνότερο φάρμακο

«Το βάδισμα, και η σωματική δραστηριότητα γενικότερα, είναι το καλύτερο (και φθηνότερο) φάρμακο για μικρούς και μεγάλους, με μηδαμινές -σε αντίθεση με την πλειονότητα...

Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου

Η επίδραση του φύλου στην εκδήλωση βίας, η στατιστική και τα "επικίνδυνα νερά" της αντιπαράθεσης, με αφορμή την επίμαχη δήλωση του Δ. Βαρτζόπουλου. Η ανθρώπινη...

Ετικέτες