Μυοκαρδίτιδα και αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους αθλητές. Νεότερα δεδομένα.

Οι αιφνίδιοι θάνατοι σε νεαρά  άτομα και αθλητές είναι σπάνιοι και συχνά σχετίζονται με νοσήματα όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αγγείων κλπ.

Η μυοκαρδίτιδα είναι επίσης μια αιτία αιφνίδιου θανάτου στους νέους, 7% των περιπτώσεων, αλλά συχνά δεν αναγνωρίζεται κλινικά. Πρόκειται για μία οξεία ή χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλείται από ιογενή και άλλα αίτια.

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο οξέος θωρακικού άλγους και συμπτωματολογία οξείας ή χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Η εκδήλωση της νόσου με αιφνίδιο θάνατο, που προκαλείται από βραδυαρρυθμία ή σύμπλοκη κοιλιακή αρρυθμία είναι λιγότερο συχνή.

Υπάρχουν περιορισμένα κλινικά δεδομένα, ειδικά για αθλητές ανταγωνιστικών αθλημάτων, που πεθαίνουν αιφνιδίως από μυοκαρδίτιδα. Οι τρέχουσες συστάσεις του AHA/ACC Task Force βασίζονται σε παλαιά βιβλιογραφικά δεδομένα νεοσύλλεκτων στρατιωτών καθώς και σε πειραματικά μοντέλα μυοκαρδίτιδας.

Η παρούσα μελέτη μελετά έναν νεανικό πληθυσμό, για τον οποίο η μυοκαρδίτιδα ενοχοποιήθηκε ως αιτία αιφνιδίου θανάτου.

Μελετήθηκαν δύο μεγάλα μητρώα καταγραφής ασθενών με μυοκαρδίτιδα και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Πρόκειται για 97 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας,  ηλικίας  19,3 + 6,2 ετών, 76% άνδρες. Τα 58 άτομα είχαν αθλητική δραστηριότητα κατά τη στιγμή του θανάτου.

Σχεδόν το ήμισυ των 97 περιπτώσεων (47%) είχαν πρόδρομα συμπτώματα (π.χ. συγκοπτικό επεισόδιο, κακουχία, θωρακικό άλγος ή αίσθημα παλμών). Στα 9 άτομα έγινε καρδιολογική εκτίμηση αλλά σε κανένα δεν έγινε διάγνωση μυοκαρδίτιδας πριν από το θάνατο.

Η βιοψία κατέδειξε φλεγμονώδη κυτταρική διήθηση, ως επί το πλείστον λεμφοκυτταρικού τύπου (67%), συχνότερα πολυεστιακή (59%) και αφορούσε το σύστημα αγωγής (συμπεριλαμβανομένου του κολποκοιλιακού κόμβου) (38%).

Συμπερασματικά, η μυοκαρδίτιδα είναι μια σημαντική αλλά μη αναγνωρισμένη αιτία αιφνίδιου θανάτου σε νέους, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών.

Η κλινική διάγνωση είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και συχνά παραβλέπονται, απαιτώντας υψηλό δείκτη κλινικής υποψίας.

Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες οδηγίες του ACC / AHA που προτείνουν την απαγόρευση άσκησης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ασθενών  με μυοκαρδίτιδα.

Η επιλεκτική μελέτη του συστήματος  αγωγής ασθενών με μυοκαρδίτιδα, έδειξε προσβολή αυτού,  εύρημα που υποδηλώνει έναν νέο μηχανισμό αιφνιδίου θανάτου.

Βιβλιογραφία:

Sudden Unexpected Death Due to Myocarditis in Young People, Including Athletes

The American Journal of Cardiology, Available online 19 December 2020

https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2020.12.028

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες