back to top

Υποπαραθυρεοειδισμός: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αν πάσχετε από υποπαραθυρεοειδισμό, το να αποφύγετε ορισμένες τροφές θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε τα επίπεδα ορμονών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας καλύτερα.

Όταν πάσχετε από υποπαραθυρεοειδισμό, το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ή έχει έλλειψη της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH), η οποία βοηθά στη ρύθμιση σημαντικών βιταμινών και μετάλλων στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του φωσφόρου και της βιταμίνης D. Αυτό οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και υψηλά επίπεδα φωσφόρου.

Αν και καμία δίαιτα δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει την πάθηση, η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η αποφυγή ορισμένων τροφίμων και ποτών μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν.

Αποφύγετε τα τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικοί

Μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα σας, η οποία μπορεί να εκτινάξει τα επίπεδα των ορμονών σας και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με υποπαραθυρεοειδισμό μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία στα τρόφιμα και άλλες παθήσεις, όπως κοιλιοκάκη, μια πάθηση που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να επεξεργαστεί τη γλουτένη.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά έχουν υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων, τα οποία μπορούν να “τραβήξουν” το ασβέστιο από τα οστά σας. Είναι σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, γι’ αυτό πιείτε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια μη ανθρακούχο νερό την ημέρα.

Προσοχή με το αλάτι

Τα αλμυρά τρόφιμα θα μειώσουν την ποσότητα ασβεστίου που μπορεί να απορροφήσει το σώμα σας. Όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι, περισσότερο ασβέστιο στο αίμα αποβάλλεται από το σώμα σας μέσω της ούρησης. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση των νεφρών και σχηματισμό πετρών. Εκτός από το να βάζετε λιγότερο αλάτι στο φαγητό, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.

Προσέξτε την επεξεργασμένη ζάχαρη και τους κενούς υδατάνθρακες

Περιορίστε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες που τρώτε, που βρίσκονται συχνά στα λευκά ψωμιά, τα ζυμαρικά και τα γλυκά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα ζάχαρη και είναι επιβλαβή για την υγεία, επειδή μειώνουν την ποσότητα ασβεστίου που μπορεί να απορροφήσει το σώμα (συνεπώς μειώνουν και τα επίπεδα βιταμίνης D) και αυξάνουν την ποσότητα ασβεστίου που αποβάλλεται από το σώμα μέσω της ούρησης.

Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας και σκληρά τυριά

Με τον υποπαραθυρεοειδισμό, τα επίπεδα φωσφόρου σας τείνουν να είναι υψηλά, επομένως είναι καλύτερο να περιορίσετε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε φώσφορο, γι’ αυτό προσπαθήστε να λαμβάνετε πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς και φασόλια. Τα σκληρά τυριά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα.

Αποφύγετε τροφές που εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο

Ορισμένα τρόφιμα έχουν φυσικές ενώσεις που δυσκολεύουν το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βρεθούν στο σπανάκι, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες, τα παντζάρια, τα φασόλια, τα σμέουρα, το τσάι, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Μειώστε τον καφέ, το αλκοόλ και το κάπνισμα

Μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά ή αξιοποιεί το ασβέστιο – δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για τον υποπαραθυρεοειδισμό. Όσον αφορά τον καφέ, προσπαθήστε να καταναλώνετε με μέτρο.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/116946/ypoparathyreoeidismos-oi-trofes-poy-prepei-na-apofeygete

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

COVID: Τα lockdown γέρασαν με τριπλάσιο ρυθμό τον εγκέφαλο των κοριτσιών

Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντική διαφορά έναντι των αγοριών στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία. Τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας που αναγκάστηκαν να περάσουν μήνες κλεισμένα στα...

ΗΔΙΚΑ: Επεκτείνεται το σύστημα «περιαγωγής» των υπηρεσιών Υγείας στην ΕΕ

Στην επέκταση της λειτουργίας του κόμβου για τη διασυνοριακή εκτέλεση συνταγών φαρμάκων με την προσθήκη της Λιθουανίας και της Τσεχίας προχώρησε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση...

Μεταβολικό Σύνδρομο: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια συνδυασμένη κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης...

Ετικέτες