Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα τους επόμενους μήνες

Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα τους επόμενους μήνες – Τι προανήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης

Τι σχεδιάζει να αλλάξει στο ΕΚΑΒ η ΝΔ μετά τα 3 περιστατικά θανάτων που μονοπωλούν πια την προεκλογική εκστρατεία

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα τραγικά περιστατικά με τους θανάτους όπου τα ασθενοφόρα καθυστέρησαν να παραλάβουν τους άτυχους συμπολίτες μας.

Να σημειωθεί ότι και 3η γυναίκα, στη Χαλκιδική αυτή τη φορά, έχασε τη ζωή της και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε να πάει στο σημείο περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά επειδή η βάση του ήταν απομακρυσμένη και δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο στην περιοχή.

Οι θλιβερές απώλειες των 3 γυναικών που απέδειξαν τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, έχουν αναδειχθεί σε νούμερο ένα θέμα της πολιτικής διαμάχης τα τελευταία 24ωρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν τη ΝΔ για εγκατάλειψη του ΕΣΥ.

Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται συχνά πυκνά στο σύστημα Υγείας στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ πλέον μετά τα γεγονότα στα οποία εμπλέκεται το ΕΚΑΒ μίλησε για αλλαγές που θα γίνουν. Εξάλλου πολλές φορές έχει δηλώσει ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ προανήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης μετά τα τραγικά περιστατικά

«Θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Θα εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κέντρα υγείας. Θα επενδύσουμε στην πρόληψη, στον Προσωπικό Γιατρό.

Ναι, θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ ώστε να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως, δυστυχώς, αυτά τα οποία μονοπώλησαν και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες. Ξέρουμε τις αδυναμίες. Δεν κρύψαμε ποτέ τα προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά από τον Ασπρόπυργο ο Κ. Μητσοτάκης.

Η ΝΔ πάντως σχεδιάζει αλλαγές στο ΕΚΑΒ τους πρώτους κιόλας μήνες εάν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου. Αλλαγές που θα αυξήσουν τον αριθμό των κινούμενων ασθενοφόρων, αφού θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές εργαζόμενοι που θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα παροχή φροντίδας. Τουλάχιστον αυτό διαμηνύουν «γαλάζια» στελέχη που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας.

Στην πράξη βέβαια είναι γνωστό πως οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και κονδύλια, και είναι άγνωστο γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Το σχέδιο πάντως είναι να υπάρξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα Νοσοκομεία, τα οποία θα ανακαινιστούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με βάση το σχέδιο θα υπάρχει σύνδεση του ΕΚΑΒ με τα Επείγοντα τα οποία θα αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά αυτόνομα από τη λειτουργία των κλινικών, ενώ εάν θα κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία ενός ασθενούς θα εξετάζεται εκείνη την ώρα εάν θα παραμένει στο ίδιο νοσοκομείο ή θα μεταφέρεται σε άλλο με βάση και την πληρότητα. Σύμφωνα πάντα με το πόσο επείγον είναι.

Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να είναι αυτόνομα τα ΤΕΠ ώστε να υποδέχονται τους ασθενείς που θα έχουν ανάγκη, χωρίς να υπάρχεεκαωι υποστήριξη από το προσωπικό των κλινικών.

Η ΝΔ πάντως προαναγγέλλει 10.000 προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας.

Για να επιτευχθεί όμως η αυτονομία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στα επείγοντα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασυνδεθούν τόσο με το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, όσο και με τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Εξάλλου σήμερα στα επείγοντα το προσωπικό απασχολείται και σε κλινικές, αφού τα ΤΕΠ δεν έχουν γίνει ακόμη αυτόνομα, όπως έχουν δεσμευτεί τόσο οι νυν υπουργοί της ΝΔ, όσο και οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/06/blog-post_10.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες