Βρετανία: Σοβαρή μυοκαρδίτιδα σε νεογνά από εντεροϊό – Τι λένε οι έλληνες παιδίατροι

Κρούσματα σοβαρής νόσησης και θανάτου βρεφών από μυοκαρδίτιδα συσχετίζουν οι επιστήμονες στη Βρετανία, με μόλυνση από εντεροϊό.

Το θέμα απασχόλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εντεροϊοί -αν και δεν θεωρούνται επικίνδυνοι ιοί- περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις, κατά τις οποίες ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ασθενών αναπτύσσει σοβαρή νόσο, ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει και θανατηφόρα έκβαση.

Μιλώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν παρόμοιες αναφορές, ωστόσο, συστήνει στους γονείς προσοχή!

Το θέμα απασχόλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εντεροϊοί -αν και δεν θεωρούνται επικίνδυνοι ιοί- περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις, κατά τις οποίες ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ασθενών αναπτύσσει σοβαρή νόσο, ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει και θανατηφόρα έκβαση.

Μιλώντας  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν παρόμοιες αναφορές, ωστόσο, συστήνει στους γονείς προσοχή!

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος στον γενικό πληθυσμό, υψηλός στα νεογνά

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός.

Ενώ οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, με συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.

Ωστόσο, στα πολύ μικρά παιδιά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο παιδίατρος κ. Νταλούκας τονίζει πως οι εντεροϊοί δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα περικαρδίτιδας στα νεογνά.

“Μια μυοπερικαρδίτιδα είναι σοβαρό πρόβλημα στα βρέφη. Θα δώσει συμπτώματα. Μπορεί -εάν είναι πολύ μικρά τα παιδιά- να παρουσιαστεί με δυσφορία, ή με εμετούς. Αν είναι επιπλοκή από την καρδιά και προσβλήθηκε το περικάρδιο και έκανε μυοπερικαρδίτιδα, ο μυς της καρδιάς δεν θα λειτουργεί καλά και το παιδί θα παρουσιάζει αδυναμία και ανορεξία μεγάλη. Δεν θα τρώει, θα είναι ανήσυχο, μπορεί να κάνει πυρετό, να έχει προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Είναι μια βαριά κατάσταση, δεν θα είναι καλά. Θα το καταλάβει ο γονιός, δεν γίνεται να μην το καταλάβει”.

Πρόληψη και μέτρα υγιεινής

Οι εντεροϊοί μεταδίδονται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος με το σάλιο, ή μέσω της τροφικής αλυσίδας και θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο εύκολα και συμβαίνουν συχνά τροφικές δηλητηριάσεις.

“Το βρέφος δεν έχει αυξημένα αποθέματα δυνάμεων για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Είναι αδύναμο και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα, μπορεί να αφυδατωθεί γρήγορα και να προσβληθούν όργανα ευγενή, όπως είναι ο εγκέφαλος, το συκώτι και η καρδιά και να υπάρχουν προβλήματα πάρα πολύ σοβαρά, τα οποία δεν δημιουργούνται συνήθως στους μεγάλους”, λέει ο παιδίατρος.

Τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού του προβλήματος επικεντρώνονται στα κλασικά μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών και της απολύμανσης των λερωμένων ρούχων και επιφανειών.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να κλείσουν οι εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και τα σχολεία για να μειωθεί η ένταση της μετάδοσης”, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό, οι οικογένειες με νεογέννητα να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κώστας Νταλούκας, οι γονείς με βρέφη κάτω του εντός έτους θα πρέπει να προσέχουν τις επαφές με τον κόσμο, όχι μόνο για την περίπτωση μόλυνσης από εντεροϊό, αλλά από όλους τους ιούς.

“Κάθε λοίμωξη στο βρέφος μπορεί να αποβεί μοιραία. Το βρέφος μπορεί να πέσει από ένα μέτρο ύψος και να μην πάθει τίποτα και μπορεί να κολλήσει μια απλή ίωση και να πεθάνει. Άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή”, υπογραμμίζει ο έλληνας γιατρός.

Επίσης, οι γονείς, “πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με τα εμβόλια που προβλέπονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα των ενηλίκων”, καταλήγει ο κ. Νταλουκας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/vretania-sovari-myokarditida-se-neogna-apo-enteroio-ti-lene-oi-ellines-paidiatroi/167770/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες