Γυναίκες κι Έμφραγμα Μυοκαρδίου : Νεότερα Δεδομένα

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα μελέτη. Ο κίνδυνος τις πρώτες 30 ημέρες από το έμφραγμα και την πρώτη πενταετία.

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με τους άνδρες, ακόμα κι όταν κάνουν την ίδια ακριβώς θεραπεία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Πορτογαλία.

Οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση 884 ασθενών, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με έμφραγμα και είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με στεντ.

Το έμφραγμα εκδηλώνεται όταν αποφραχθεί σε κάποιο σημείο μία από τις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία αρτηρία)λ. Η συνέπεια είναι να διακόπτεται η ροή αίματος προς το αντίστοιχο τμήμα της καρδιάς. Η αγγειοπλαστική γίνεται για να διανοιχθεί το σημείο της απόφραξης. Το στεντ είναι ένα μεταλλικό έλασμα που τοποθετείται για να διατηρηθεί το σημείο αυτό ανοιχτό.

Όλοι οι ασθενείς της παρούσας μελέτης είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με στεντ εντός 48ωρου από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου, καταγράφοντας την έκβασή τους.

Τα ευρήματά τους παρουσίασαν στο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας 2023, που διοργανώνει στην Πράγα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).

Τον πρώτο μήνα

Όπως είπαν στους συνέδρους, από τους συμμετέχοντες της μελέτης το 27% ήσαν γυναίκες. Κατά τις πρώτες 30 ημέρες από το έμφραγμα οι γυναίκες είχαν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, στο τέλος του μήνα αυτού είχε πεθάνει:

 • Το 11,8% των γυναικών
 • Το 4,6% των ανδρών

Η διαφορά αυτή ενδεχομένως σχετίζεται (και) με το γεγονός ότι οι γυναίκες έτειναν να είναι αρκετά μεγαλύτερες από τους άνδρες όταν υπέστησαν το καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η μέση ηλικία τους ήταν τα 67 έτη, ενώ στους άνδρες ήταν τα 60 έτη.

Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη. Πολλές, δε, είχαν και ιστορικό προγενέστερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Όλ’ αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα.

Αντίστοιχα οι άνδρες ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές και να πάσχουν από διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια).

«Οι γυναίκες όλων των ηλικιών που υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν συχνά φτωχή πρόγνωση. Οι γυναίκες αυτές χρειάζονται τακτική παρακολούθηση μετά το καρδιακό επεισόδιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mariana Martinho, από το Νοσοκομείο Garcia de Orta. Οι γυναίκες, πρόσθεσε, χρειάζονται επίσης αυστηρό έλεγχο:

 • Της αρτηριακής πίεσης
 • Της χοληστερόλης
 • Του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους

Απαραίτητο είναι ακόμα να αναχαιτιστεί η αύξηση του καπνίσματος μεταξύ τους, καθώς και να γυμνάζονται συχνά και να ζουν υγιεινά.

Στα 5 χρόνια

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως πέντε χρόνια μετά το έμφραγμα ο κίνδυνος θανάτου εξακολουθούσε να είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στις γυναίκες. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στην πενταετία από το καρδιακό επεισόδιο το ποσοστό θνησιμότητας ήταν:

 • 32,1% στις γυναίκες
 • 16,9% στους άνδρες

Επομένως, οι γυναίκες είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν κατά την πρώτη πενταετία τη ζωή τους. Οι γυναίκες διέτρεχαν επίσης πολύ αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ένα νέο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως:

 • Νέο έμφραγμα
 • Νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αρνητική αυτή εξέλιξη παρατηρήθηκε εντός της πρώτης πενταετίας:

 • Στο 34,2% των γυναικών
 • Στο 19,8% των ανδρών

Τα αποτελέσματα αυτά δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τις υποκείμενες παθήσεις που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως τη χρόνια νεφρική νόσο, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη.

Παρέμειναν επίσης παρόμοια όταν οι ερευνητές τα επαλήθευσαν σε υποομάδα 435 ασθενών, τους οποίους ταίριαξαν αναλόγως με την ηλικία και τους άλλους παράγοντες κινδύνου που είχαν. Και πάλι, οι γυναίκες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για αρνητική έκβαση μετά το έμφραγμα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μεγαλύτερη εγρήγορση στις γυναίκες με καρδιαγγειακά προβλήματα», κατέληξε η Dr. Martinho.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/emfragma-oi-gynaikes-kindynevoun-perissotero-na-chasoun-ti-zoi-tous-lene-oi-eidikoi/167777/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες