Τα «δόντια» της ήδη δείχνει η γρίπη- Προειδοποιήσεις από τα CDC

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η πρόωρη εμφάνιση περιστατικών γρίπης στις ΗΠΑ με υψηλά ποσοστά νοσησης. Ανάλογο φαινόμενο είχε εμφανιστεί  το 2009 με τον Η1Ν1. Τα ποσοστά νοσησης έχουν αυξηθεί 100% σε σχέση με πέρυσι!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών που αναμένουν το χειρότερο επιδημικό κύμα των τελευταίων 13 χρόνων. Στις ΗΠΑ ο Η3Ν2 προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα και οι νοσούντες εμφανίζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Προβληματισμό γεννά στους επιστήμονες το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια κάλυπταν τα προηγούμενα χρόνια 40-60% των στελεχών της γρίπης.

Σε επαγρύπνιση είναι οι επιστήμονες καθώς εμφανίστηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με υψηλά ποσοστά νόσησης και συγκεκριμένα 880,000 περιπτώσεις, με 6900 νοσηλείες και 360 θανάτους που οφείλονται στον ιό της γρίπης όπως προκύπτει από τα στοιχεία των CDC.  Tα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Lena H. Sun με θέμα την αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια παρουσιάζουν περιληπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν . Ανάλογα υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν το 2009 με την πανδημία της H1N1  λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η  επιδημιολόγος που ηγείται της ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, Lynnette Brammer επισημαίνει ότι βρισκόμαστε στην καμπή μιας ασυνήθιστης πανδημίας κορωνοϊού που έχει επηρεάσει τόσο τη γρίπη καθώς και άλλους αναπνευστικούς ιούς.Ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt William Schaffner αναφέρει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ φέτος  αναμένεται ότι θα είναι η χειρότερη εποχή γρίπης τα τελευταία 13 χρόνια.

Η συνύπαρξη με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι αυτό που φοβίζει τους επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αναμένεται να αυξηθούν όσο πέφτει η θερμοκρασία και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Τα νέα υποστελέχη του SARS-CoV-2 με μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής της ανοσολογικής άμυνας αντιπροσωπεύουν τώρα το 27% των περιπτώσεων, από 17% πριν από μια εβδομάδα. Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γεμίζουν με αριθμό ρεκόρ παιδιών που έχουν μολυνθεί με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ανττιγριπικός εμβολιασμός

Για την λήψη απόφασης εμβολιασμού θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνέπειες της νόσησης και ακόμη με την ανάρρωση από την γρίπη, η φλεγμονώδης απόκριση που δημιουργείται από τον ιό συνεχίζει να προκαλεί επιπλοκές στον οργανισμό για ακόμα 4 με 6 εβδομάδες σε όσους είναι μεσήλικές ή υπερήλικες, αυξάνοντας το ποσοστό των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Λόγω των πανδημικών συνθηκών και τωN μέτρων προστασίας, τη τελευταία διετία τα κρούμστα γρίπης ήταν περιορισμένα, αλλά πλέον η διάρκεια του φετινού πανδημικού κύματος  δεν  μπορεί να προσδιοριστεί μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο ετήσιος εμβολιασμός  είναι απαραίτητος σε άτομα ηλικίας από 6 μηνών και θα πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η έξαρση της γρίπης καθώς χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για την έναρξη της προστασίας του. Κατά τα CDC καλό να ολοκληρώνεται πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-dontia-tis-idi-deichnei-i-gripi-proeidopoiiseis-apo-ta-cdc/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες