Στατιστική συσχέτιση μεταξύ της έναρξης της εργάσιμης εβδομάδας και της επίπτωσης των εμφραγμάτων

Τα σοβαρά καρδιακά επεισόδια (όπως ένα έμφραγμα) είναι πιο πιθανό να συμβούν στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (BCS) στο Μάντσεστερ.

Γιατροί από το Belfast Health and Social Care Trust και το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία ανέλυσαν δεδομένα 10.528 ασθενών σε όλο το νησί της Ιρλανδίας (7.112 στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, 3.416 στη Βόρεια Ιρλανδία) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μεταξύ 2013 και 2018 έχοντας υποστεί σοβαρού τύπου καρδιακή προσβολή. Αυτό είναι γνωστό ως έμφραγμα του μυοκαρδίου τύπου STEMI (ST-segment elevation myocardial infarction) και συμβαίνει όταν μια κύρια στεφανιαία αρτηρία είναι εντελώς αποκλεισμένη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση στα ποσοστά των καρδιακών προσβολών STEMI στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας, με τα υψηλότερα ποσοστά τη Δευτέρα. Υπήρχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά STEMI από τα αναμενόμενα την Κυριακή.

Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα καρδιακά επεισόδια είναι πιο πιθανά τη Δευτέρα έχουν επισημάνει τη συσχέτιση με τον κιρκάδιο ρυθμό (τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος).

Υπάρχουν περισσότερες από 30.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω STEMI κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απαιτείται επείγουσα αξιολόγηση και θεραπεία για την ελαχιστοποίηση της βλάβης στην καρδιά, και αυτό συνήθως εκτελείται με επείγουσα αγγειοπλαστική (επέμβαση για την εκ νέου διάνοιξη της φραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας).

Ο καρδιολόγος ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Belfast Health and Social Care Trust, είπε:

“Βρήκαμε μια ισχυρή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της έναρξης της εργάσιμης εβδομάδας και της επίπτωσης των εμφραγμάτων τύπου STEMI. Αυτό έχει περιγραφεί και στο παρελθόν, αλλά παραμένει κάτι ανεξήγητο. Η αιτία είναι πιθανότατα πολυπαραγοντική και -με βάση τα όσα γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες- είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ενέχει το κιρκάδιο στοιχείο”.

Ο Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation (BHF), δήλωσε:

“Κάποιος εισάγεται στο νοσοκομείο λόγω ενός απειλητικού για τη ζωή του καρδιακού επεισοδίου κάθε πέντε λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας η έρευνα να συνεχίσει να ρίχνει φως στο πώς και γιατί συμβαίνουν καρδιακές προσβολές. Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των ιδιαίτερα σοβαρών καρδιακών προσβολών, αλλά τώρα πρέπει να ξεχωρίσουμε τι είναι αυτό που καθιστά ορισμένες ημέρες της εβδομάδας πιο… επικίνδυνες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη θανατηφόρα κατάσταση, ώστε να σώσουμε περισσότερες ζωές στο μέλλον”.

Πηγή: https://www.pronews.gr/ygeia/ki-omos-ta-thanatifora-kardiaka-synithos-symvainoun-tis-deyteres-symfona-me-nea-ereyna/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες