ΕΜΑ-ECDC: Αλλάζουν οι οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 το φθινόπωρο – Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν

Νέες οδηγίες για τις εμβολιαστικές εκστρατείες του φθινοπώρου, αλλά και την επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της COVID-19 εξέδωσαν EMA – ECDC.

Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του EMA ζητά να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να προσαρμοστούν στην ομάδα XBB, τα νέα στελέχη της υποπαραλλαγής της Όμικρον που έχουν πλέον σχεδόν κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Η ανάγκη ενημέρωσης των εμβολίων προέκυψε μετά από τις πρόσφατες συναντήσεις των διεθνών ρυθμιστικών αρχών (CDC, ECDC, FDA και ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τόσο ο ΕΜΑ όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως, παρά το γεγονός ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παρέχουν υψηλή προστασία στην πρόληψη σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19, η προστασία φθίνει με την πάροδο του χρόνου, και κυρίως εξαιτίας των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Παράλληλα, ECDC και ΕΜΑ, δίνουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς αυτά τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορούν να χορηγηθούν στις φθινοπωρινές εμβολιαστικές εκστρατείες.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) εμβολίων στην ΕΕ θα πρέπει από κοινού με την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA (CHMP) να αποφασίσουν την αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών των εμβολίων, ώστε αυτές να προσεγγίζουν τα εξής νέα δεδομένα:

• Άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών: Ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου. (όταν ο εμβολιασμός συστήνεται από τις εθνικές οδηγίες των χωρών),
 Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2: Ενδείκνυται εμβολιαστικό σχήμα που θα αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. (Η χρήση του εμβολίου στον παιδιατρικό πληθυσμό θα πρέπει να συγχρονίζεται με τις εθνικές οδηγίες).
• Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις (σύμφωνα πάντα με τις εθνικές συστάσεις).
• Για τους επανεμβολιασμούς: Θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών, ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα διάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων, με δεδομένο ότι νέα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν το ερχόμενο φθινόπωρο

Οι δύο μεγάλοι Οργανισμοί, ECDC και EMA,  συνιστούν οι φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει της ερχόμενου χειμώνα, να προτεραιοποιήσουν τα άτομα που κινδυνεύουν από βαριά νόσο COVID-19.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
  • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας,
  • έγκυες γυναίκες.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει, επίσης, να συνεκτιμηθεί λόγω της αυξημένης έκθεσής σε πιθανά νέα πανδημικά «κύματα».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/ema-ecdc-allazoun-oi-odigies-gia-ton-emvoliasmo-kata-tis-covid-19-to-fthinoporo-poies-omades-tha-emvoliastoun/168357/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες