Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.

Αναλύοντας τους ιατρικούς φακέλους εκατομμυρίων ενηλίκων ανακάλυψαν πως την εκδηλώνει ένας στους τρεις κάποια στιγμή στη ζωή του. Παλαιότερα, όμως, την εκδήλωνε ο ένας στους τέσσερις.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της αρρυθμίας αυτής. Η συχνότητά της όμως αυξάνεται με την ηλικία. Είναι επίσης αυξημένη στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα, όπως υπέρταση, αθηροσκλήρωση κ.ά.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η πιο συχνή επιπλοκή που έχει η κολπική μαρμαρυγή είναι η καρδιακή ανεπάρκεια. Την εκδηλώνουν περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ασθενείς.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aalborg. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους όλων των Δανών ηλικίας 45 ετών και άνω οι οποίοι δεν είχαν κολπική μαρμαρυγή το 2000. Συνολικά επρόκειτο για 3,5 εκατομμύρια άτομα (το σχεδόν 52% ήταν γυναίκες).

Στην πάροδο του χρόνου, 362.721 από αυτούς παρουσίασαν την καρδιακή αρρυθμία. Το 46,4% ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις εκβάσεις τους έως το 2022. Χώρισαν επίσης τα στοιχεία τους σε δύο χρονικές περιόδους (2000-2010 και 2011-2022) για να τις συγκρίνουν μεταξύ τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, η πιθανότητα να αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή ήταν 24,2% την περίοδο 2000-2010. Ωστόσο έφτασε στο 30,9% την περίοδο 2011-2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,7%.

Μετά την ανάπτυξή της εξ άλλου, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια. Η πιθανότητα να αναπτυχθεί κάποια στιγμή ήταν 42,1% την περίοδο 2011-2022. Η αντίστοιχη πιθανότητα να εκδηλωθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 19,9% και έμφραγμα 9,8%.

Οι πιθανότητες αυτές ίσχυαν αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, όπως ο διαβήτης. Οι αντίστοιχες πιθανότητες την περίοδο 2000-2010 ήταν:

  • 42,9% για την καρδιακή ανεπάρκεια
  • 22,4% για το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 13,7% για το έμφραγμα

Οι βελτιώσεις αυτές πιθανώς σχετίζονται με την βελτίωση στις θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή. Παρ’ όλα αυτά οι κίνδυνοι που κρύβει είναι σημαντικοί. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι και χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή μειώνει 14 χρόνια, κατά μέσον όρο, το προσδόκιμο ζωής.

Τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για θεραπείες που θα μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς και για στρατηγικές πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας στους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή», τονίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή παρουσιάζουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ο οποίος μερικές φορές είναι πολύ γρήγορος. Μπορεί να υπερβαίνει τους 100 κτύπους το λεπτό, με συνέπεια συμπτώματα όπως ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/afksanontai-ragdaia-oi-paschontes-apo-epikindyni-kardiaki-arrythmia/183770/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες