Ο υγιεινός τρόπος ζωής μετριάζει τον γενετικό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 62% [

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνδεόταν με 78% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, άσχετα από γενετικούς λόγους.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να εξουδετερώνει την επίδραση γονιδίων που μειώνουν τη μακροζωία, κατά περισσότερο από 60%, έδειξε νέα ανάλυση.

Η  Dr. Xifeng Wu, του Second Affiliated Hospital of Zhejiang University School of Medicine στην Κίνα, δήλωσε ότι η έρευνα εξέτασε τη συνδυαστική επίδραση του τρόπου ζωής και γενετικών παραγόντων στη διάρκεια ζωής.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνδεόταν με 78% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, άσχετα από γενετικούς λόγους.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε πιθανόν να μετριάζει τον γενετικό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά περίπου 62%.

Η συμμόρφωση με υγιεινό τρόπο ζωής θα μπορούσε να αμβλύνει σημαντικά τη μείωση του προσδόκιμου ζωής σε ανθρώπους με γενετική ευαισθησία σε πιο βραχύ βίο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε συμμετέχοντες με γενετική προδιάθεση σε βραχύτερο βιο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς με γενετική προδιάθεση σε μακροζωία και καλό τρόπο ζωής.

Όμως, οι ερευνητές  δήλωσαν ότι άνθρωποι με υψηλή γενετική προδιάθεση για πιο σύντομη διάρκεια ζωής, παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου έναντι αυτών με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, άσχετα από τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Η έρευνα εντόπισε βέλτιστο συνδυασμό 4 παραγόντων του τρόπου ζωής για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής. Πρόκειται για την αποχή από το κάπνισμα, την τακτική άσκηση, τον επαρκή ύπνο και την υγιεινή διατροφή.

Με υγιεινό τρόπο ζωής, άνθρωποι με υψηλό γενετικό κίνδυνο βραχύτερου προσδόκιμου ζωής θα μπορούσαν να το επεκτείνουν  κατά σχεδόν 5,5 χρόνια στην ηλικία των 40 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα είναι καλύτερο να εστιάζει κάποιος στο χτίσιμο και τη συμμόρφωση σε υγιεινές συνήθειες, άσχετα από τα γονίδια που έχει.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 353.742 ενηλίκων από τη UK Biobank μεταξύ  2006 και 2010, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε έως το 2021.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 13 ετών πέθαναν 24.239 συμμετέχοντες.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν καταλήγει σε αιτιατά συμπεράσματα ενώ επίσης υπάρχουν περιορισμοί στα ευρήματα.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMJ Evidence Based Medicine.

Πηγές:
BMJ Evidence Based Medicine, https://www.iatronet.gr/article/124639/o-ygieinos-tropos-zohs-metriazei-ton-genetiko-kindyno-gia-prooro-thanato-kata-62-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες