Η πρόταση του Θανάση Εξαδάκτυλου να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι μέρος των νοσηλίων τους, ξεσήκωσε θύελλα. Όμως τo inside story βρήκε ότι η άσκηση είναι για την ώρα επί χάρτου, αφού το κράτος δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει υπολογίσει επακριβώς το κόστος της νοσηλείας με Covid-19.
Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος δεν είναι ο πρώτος που έχει προτείνει να δίνουν οι ανεμβολίαστοι από την τσέπη τους ένα μικρό μέρος των νοσηλίων, σε περίπτωση που χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Την ίδια πρόταση έχουν κάνει κατά καιρούς με άλλο τρόπο ο Στέφανος Μάνος και η Μιράντα Ξαφά, αλλά και κυβερνητικά στελέχη σε κλειστές συσκέψεις.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε αντίθεση με εκείνους που τον παρουσιάζουν ως έναν ανάλγητο νεοφιλελεύθερο και έναν ψυχρό άνθρωπο, είναι ένας εξαιρετικά γειωμένος επιστήμονας με κοινωνικές ευαισθησίες. Σε ανύποπτο χρόνο μού είχε μιλήσει για εκείνους που κηρύσσουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός», ενώ μεταφέρονται με ελικόπτερο στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας για να νοσηλευθούν με τα λεφτά …των άλλων. «Γιατί πρέπει να τους πληρώνουμε αυτούς;» ρωτούσα και σήκωνε τους ώμους του.
Ένα κρατικό σύστημα υγείας δεν επιλέγει τους ασθενείς ανάλογα με την αιτία της ασθένειάς τους (π.χ. τους καρκινοπαθείς στον πνεύμονα επειδή είναι καπνιστές ή όσους έχουν πίεση επειδή είναι παχύσαρκοι). Αυτό το ξέρει και ο Εξαδάκτυλος. Τι γίνεται όμως όταν τα μέσα δεν επαρκούν για όλους; Όταν ένα ανεύρυσμα πρέπει να εγχειρισθεί επειγόντως και δεν υπάρχει χειρουργείο, ούτε αναισθησιολόγοι διότι είναι όλοι στην ΜΕΘ Covid; Μία ομάδα συμπολιτών μας, όχι μικρή, θα απαντήσει: «κι άλλες ΜΕΘ» – κάπως εύκολα, θα έλεγε κανείς, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν ιδέα τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.
Αν κοιτάξουμε παραέξω, η Γερμανία για παράδειγμα έχει 23.000 ΜΕΘ Covid, τις περισσότερες στην Ευρώπη, αλλά από αυτές είχε προσωπικό μόνο για 12.000 στο δεύτερο και τρίτο κύμα. Τώρα, όπως λέει ο επικεφαλής των γερμανών εντατικολόγων Κρίστιαν Καραγιαννίδης, έχει 9.000 κλίνες, διότι για αυτές υπάρχει προσωπικό. Το προσωπικό για 3.000 κλίνες παραιτήθηκε από το τρίτο στο τέταρτο κύμα. Το βορειογερμανικό ραδιόφωνο ανέβασε έναν απολογισμό του Καραγιαννίδη, στον οποίον σημειώνει ότι από αυτές τις κλίνες μόλις 2.500 προσφέρονται για βαθειά νάρκωση του ασθενή – είναι ΜΕΘ δηλαδή με «δυνατότητα να κάνουν τα πάντα». Αυτός ο διαχωρισμός των ΜΕΘ γίνεται μόνο στη Γερμανία.
Αλλά πόσο στοιχίζει η νοσηλεία ενός ασθενούς που διασωληνώνεται στη Γερμανία; Σύμφωνα με , ένας ασθενής στη ΜΕΘ κοστίζει 34.000 ευρώ για το σύνολο της νοσηλείας του κατά μέσο όρο. Εκτός ΜΕΘ, το ίδιο νούμερο είναι στα 5.800 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις που χρειάζεται εξωσωματική υποστήριξη της αναπνοής, τα έξοδα μπορούν να φτάσουν τα 92.000 ευρώ. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το γερμανικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε ότι ανάλογα με τη βαρύτητα των περιπτώσεων οι ασθενείς που νόσησαν βαριά κόστισαν από 18.100 έως 145.000 ευρώ ο καθένας.
Τα κόστη στην Ελλάδα
Επιχειρήσαμε να υπολογίσουμε το κόστος της νοσηλείας για Covid-19 –σε απλή κλίνη και σε ΜΕΘ– στην Ελλάδα, αλλά στα δημόσια νοσοκομεία, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ούτε προϋπολογισμό, και κάποια δεν έχουν ακόμα, τα καθαρά και συγκεκριμένα νούμερα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Μόνο με πλάγιες προσεγγίσεις μπορεί κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ δίνει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για κάθε κλίνη ΜΕΘ 800 ευρώ την ημέρα, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι δαπάνες για τους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Καθώς η Covid-19 είναι μια ασθένεια που απαιτεί σκληρή σωματική δουλειά, ιδιαίτερα από νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και πάρα πολλές ώρες απολύμανσης των μηχανημάτων και του ατομικού εξοπλισμού προστασίας, οι ώρες εργασίας είναι το πιο κρίσιμο μέγεθος στο κόστος. «Δεν θα εκπλαγώ αν κυμαίνεται ανάμεσα στο 60 με 70% του συνολικού κόστους», είπε στο inside story διευθυντής ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.
Αυτό το κόστος εργασίας μοιάζει μεγάλο, αλλά σε απόλυτα νούμερα είναι απελπιστικά μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Μία νοσηλεύτρια στη Γερμανία παίρνει 3.900 ευρώ το μήνα μεικτά, περίπου τρεις φορές τα χρήματα που παίρνει μια ελληνίδα συνάδελφός της. Στην Κύπρο, που ανοίγει τώρα το σύστημα υγείας της και προσελκύει μαζικά μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας, το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από την Ελλάδα. Η σκανδαλώδης αυτή κατάσταση συνεχίζεται και στη διετία της πανδημίας, χωρίς να έχει αλλάξει το παραμικρό.
Επιπλέον πάντως στο κόστος νοσηλείας πρέπει να υπολογιστούν και οι αποσβέσεις μηχανημάτων και η συντήρηση, το ρεύμα, τα αναλώσιμα και το διαφυγόν όφελος από άλλες νοσηλείες που δεν διαρκούν 2-3 εβδομάδες – όσο μένει συχνά ένας διασωληνωμένος με Covid-19 στη μονάδα.
Όσο για τις απλές κλίνες, πέρυσι για πρώτη φορά το κράτος ζήτησε από ιδιωτικές κλινικές να πάρουν ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονταν στη φάση της εξόδου από τις κλινικές Covid (σχετικά απλό επίπεδο νόσησης). Οι πέντε μέρες νοσηλείας σε απλή κλίνη αποζημιώθηκαν με 1.000 ευρώ, ενώ η αποζημίωση των κενών κρεβατιών στον θάλαμο που δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν κοστολογήθηκε με 73 ευρώ. Το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για την πνευμονική λοίμωξη που καταλήγει σε ΜΕΘ που δίνεται από τον ΕΟΠΥΥ στις ίδιες κλινικές είναι 3.700 ευρώ για το σύνολο της νοσηλείας. «Το πνευμονολογικό κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) που επιλέχθηκε για την περίπτωση της Covid-19 ήταν το χαμηλότερο» , λέει στέλεχος του ΕΟΠΥΥ που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμο διότι δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει δημόσια. «Το 3.700 είναι το ψηλότερο και υπάρχει και το ενδιάμεσο που φθάνει τα 2.200 ευρώ», λέει στο inside story η ίδια πηγή.
Όταν στέλεχος του υπουργείου Υγείας ζήτησε –για το ίδιο διάστημα– από τα δημόσια νοσοκομεία τα στοιχεία για τις νοσηλείες στις απλές κλίνες Covid, φάνηκε ότι οι δαπάνες προσέγγιζαν τις 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της νοσηλείας, χωρίς να υπολογίζονται οι αμοιβές του προσωπικού. Τι είχε συμβεί; Πολύ απλά το «κοστούμι» για τα ιδιωτικά νοσοκομεία ήταν πολύ στενό για την Covid-19. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, οι ιδιώτες διαμαρτυρήθηκαν από την πληρωμή του χαμηλού ενοποιημένου νοσηλίου (ΚΕΝ), καθώς «μπήκαν μέσα», όπως επιβεβαίωσαν πηγές τόσο των ιδιωτικών κλινικών όσο και του υπουργείου Υγείας.
Η μαύρη τρύπα του ελλείμματος που βολεύει
Στο κόστος νοσηλείας για την Covid-19 θα πρέπει να συνυπολογισθεί και το κόστος αποκατάστασης στην περίπτωση της λεγόμενης long Covid. 180 ευρώ την ημέρα δίνει ο ΕΟΠΥΥ στα κέντρα αποκατάστασης για ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν όταν βγαίνουν από τις εντατικές κλινικές των νοσοκομείων. Με αυτά τα χρήματα, τα κέντρα συνήθως «μπαίνουν μέσα», καθώς η νοσηλεία απαιτεί πολλούς γιατρούς, πολλές νοσηλεύτριες και πολλές ώρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει την ημερήσια αποζημίωση της αποκατάστασης (150 ευρώ) και 30 ευρώ επιπλέον για την Covid-19 (η Γερμανία πληρώνει 50).
Το ελληνικό κράτος φαίνεται ότι τα βρίσκει όλα αυτά πάρα πολλά. Πώς φαίνεται; Πέρυσι πήρε έναν λογαριασμό από τον φορέα που υπολογίζει τα κόστη (ΚΕΤΕΚΝΥΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) και το νοσήλιο ανά μέρα. Στα νοσήλια των πνευμονολογικών λοιμώξεων είχε προστεθεί ένα πενηντάρικο για την καθαρίστρια που θα περνούσε πέντε φορές αντί για μία, και για τα προστατευτικά υλικά που έπρεπε να αγοραστούν. Το πενηντάρικο αυτό φάνηκε πολύ στο υπουργείο Υγείας και το έκοψαν. Στο τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν από τον προϋπολογισμό τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων και αυτό δεν θα φαίνεται πουθενά. Και έτσι όλοι θα είναι ήσυχοι.
Πηγή: https://insidestory.gr/article/poso-stoihizei-i-nosileia-tis-covid-19