Ποια τα οφέλη της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2

τρίτη δόση του εμβολίου για τον SARS-CoV-2 δεν ενισχύει μόνο την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού έναντι στον ιό, αλλά τον θωρακίζει και από τις παραλλαγές/μεταλλάξεις του.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη «πιο αποτελεσματική ασπίδα μας απέναντι σ’ αυτόν τον ιό που δεν σταματά να μας αιφνιδιάζει» σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως εξηγεί ο ίδιος η υψηλή κυκλοφορία του στην κοινότητα  καλλιεργεί τις κατάλληλες συνθήκες για νέες μεταλλάξεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τη διαχείριση της πανδημίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης  και με τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας  ότι οι νέες παραλλαγές είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής μας απάντησης. Με δεδομένο ότι η ανοσία απέναντι στους κορωνοϊούς γενικότερα (μέσω του εμβολίου ή νόσησης) αποδυναμωθεί ταχύτερα, ο νέος κορονοϊός είναι δυνατόν να βρει ευάλωτα ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί.

Δίχτυ προστασίας μπορεί να αποτελέσει έναντι στη μεταδοτική παραλλαγή  του στελέχους  Δέλτα, η τρίτη δόση του εμβολίου. Αυτή διασφλαίζει  σημαντική αύξηση των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και το ενδεχόμενο της σοβαρής νόσησης.

Από τα δεδομένα στο Ισραήλ για την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, προκύπτει ότι με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες παρέχεται προστασία.Οι εμβολιασμένοι με  την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα,έχουν  8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις . Επίσης, όσοι έχουν λάβει τη τρίτη δόση έχουν 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Καταλήγοντας ο καθηγητής τονίζει πως η χορήγηση της  τρίτης δόσης είναι επιτακτική ανάγκη αφενός για την ατομική μας προστασία όσο και  αφετέρου για την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του συστήματος, ας μην διστάσουν να το κάνουν.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, .

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-ta-ofeli-tis-tritis-dosis-toy-emvolioy-enanti-toy-sars-cov-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, κατανάλωση αυγών, χοληστερόλη ορού και θνητότητα

Πρόκειται για προοπτική ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention) με στόχο τη συσχέτιση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας με...

Διαλειμματική Νηστεία: Μπορεί να Προκαλέσει Διατροφικές Διαταραχές;

Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η νηστεία για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών, αποτελεί μία νέα δίαιτα η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα...

Πως η πανδημία κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο. Φόβοι για νέες ασθένειες λόγω covid

Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19. Η αντικαρκινική έρευνα έμεινε σχεδόν στάσιμη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών...

Ετικέτες