Περιβαλλοντικές συνθήκες και COVID-19


Έως τώρα έχει αναφερθεί η ανίχνευση του ιού σε διάφορα υλικά καθώς και η παρουσία αυτού σε επιμολυνθέντες χώρους πχ θάλαμοι νοσηλείας ασθενών COVID-19.
Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο χρόνο επιβίωσης του ιού SARS-CoV- 2 σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.


Α. Εκτίμηση επιβίωσης του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές θερμοκρασίες


Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στους 4 ° C, αλλά και αρκετά ευαίσθητος στη θερμότητα. Σε θερμοκρασία 70 ° C, ο χρόνος απενεργοποίησης του ιού μειώνεται σε 5 λεπτά.

Β. Χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες

  1. Εκτυπωμένο χαρτί και λοιπά χαρτομάντηλα (tissue papers): Μετά από επώαση 3 ωρών δεν εντοπίζεται ο ιός.
  2. Επεξεργασμένες ξύλινες και υφασμάτινες επιφάνειες: Παραμονή του ιού σε έως 2 ημέρες.
  3. Η παραμονή του ιού είναι πιο παρατεταμένη σε λείες και ομαλές επιφάνειες: Γυαλί και χαρτονομίσματα έως 4 ημέρες, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό έως 7 ημέρες.
  4. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η ανίχνευση του ιού σε μολυσματικά επίπεδα, στην εξωτερική επιφάνεια χειρουργικής μάσκας 7 μέρες μετά τον αποικισμό από τον ιό (~ 0,1% της αρχικής επιμόλυνσης).

Γ. Χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2 μετά από χρήση απολυμαντικών.


Δεν ανιχνεύθηκε ιός σε μολυσματικά επίπεδα μετά από επώαση 5 λεπτών σε θερμοκρασία δωματίου (22 ° C) με εξαίρεση την επώαση με σαπούνι χειρός. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι ο SARS-CoV-2 επιβιώνει σ’ ένα ευρύ φάσμα τιμών pH σε θερμοκρασία δωματίου (pH 3-10). Εν κατακλείδι, ο ιός είναι σταθερός σε ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά είναι και ευαίσθητος στις συνήθεις μεθόδους απολύμανσης.

https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες