Περιβαλλοντικές συνθήκες και COVID-19


Έως τώρα έχει αναφερθεί η ανίχνευση του ιού σε διάφορα υλικά καθώς και η παρουσία αυτού σε επιμολυνθέντες χώρους πχ θάλαμοι νοσηλείας ασθενών COVID-19.
Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο χρόνο επιβίωσης του ιού SARS-CoV- 2 σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.


Α. Εκτίμηση επιβίωσης του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές θερμοκρασίες


Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στους 4 ° C, αλλά και αρκετά ευαίσθητος στη θερμότητα. Σε θερμοκρασία 70 ° C, ο χρόνος απενεργοποίησης του ιού μειώνεται σε 5 λεπτά.

Β. Χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες

  1. Εκτυπωμένο χαρτί και λοιπά χαρτομάντηλα (tissue papers): Μετά από επώαση 3 ωρών δεν εντοπίζεται ο ιός.
  2. Επεξεργασμένες ξύλινες και υφασμάτινες επιφάνειες: Παραμονή του ιού σε έως 2 ημέρες.
  3. Η παραμονή του ιού είναι πιο παρατεταμένη σε λείες και ομαλές επιφάνειες: Γυαλί και χαρτονομίσματα έως 4 ημέρες, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό έως 7 ημέρες.
  4. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η ανίχνευση του ιού σε μολυσματικά επίπεδα, στην εξωτερική επιφάνεια χειρουργικής μάσκας 7 μέρες μετά τον αποικισμό από τον ιό (~ 0,1% της αρχικής επιμόλυνσης).

Γ. Χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2 μετά από χρήση απολυμαντικών.


Δεν ανιχνεύθηκε ιός σε μολυσματικά επίπεδα μετά από επώαση 5 λεπτών σε θερμοκρασία δωματίου (22 ° C) με εξαίρεση την επώαση με σαπούνι χειρός. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι ο SARS-CoV-2 επιβιώνει σ’ ένα ευρύ φάσμα τιμών pH σε θερμοκρασία δωματίου (pH 3-10). Εν κατακλείδι, ο ιός είναι σταθερός σε ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά είναι και ευαίσθητος στις συνήθεις μεθόδους απολύμανσης.

https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες