Νόσος Covid και παιδιά:Τι συμπτώματα εμφανίζει το φλεγμονώδες σύνδρομο

Ανησυχία και απορίες έχει προκαλέσει ο θάνατος του νεογέννητου βρέφους, μόλις 37 ημερών από σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού. H Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» Μαρίζα Τσολιά, απαντά στις ερωτήσεις για τη νόσο Covid και τις επιπλοκές στα παιδιά.

Αυξημένη ανησυχία υπάρχει στη χώρα μας από τις αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομείο, παιδιών που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα της νόσου Covid, αλλά και του σπάνιου πολυσυστηματικού φλεγμονώδους σύνδρομου που εκδηλώνεται στα παιδιά (MIS-C) και συνδέεται με την COVID-19.

Τη Δευτέρα 8/3 μάλιστα, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός νεογνού που δεν πρόλαβε να συμπληρώσει 40 ημέρες ζωής. Το αγοράκι κατέληξε από σοβαρή επιπλοκή Covid και συγκεκριμένα από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Παίδων “ Αγλαϊα Κυριακού” έχουν νοσηλευθεί κατά το τελευταίο διάστημα του τρίτου κύματος της πανδημίας, αρκετά παιδιά με επιπλοκές του κορονοϊού.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί περισσότερα από 10 παιδιά με συμπτώματα που παραπέμπουν στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome-Children, MIS-C). Πρόκειται για νέα κλινική οντότητα που εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους χωρίς υποκείμενα νοσήματα και φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Αυξημένα περιστατικά εμφανίστηκαν, επίσης, και στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Το σύνδρομο MIS-C εντοπίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού ήταν βαρύ. Εμφανίζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη νόσο Kawasaki γρήγορα όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μια νέα κλινική οντότητα.

Σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλά περισσότερα για τη νόσο MIS-C, αν και ακόμη υπάρχουν ερωτήματα που μένει να απαντηθούν. Εμφανίζεται από 6 έως και 8 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ακόμη και στη ΜΕΘ. Σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι σήμερα οι ιατροί έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία κι η διάγνωση γίνεται σε αρχικά στάδια. Έτσι, τα παιδιά λαμβάνουν έγκαιρα θεραπεία κι έχουν πολύ καλή πρόγνωση.

Περισσότερα από 10 παιδιά με συμπτώματα φλεγμονώδους συνδρόμου

Η Καθηγήτρια κα. Μαρίζα Τσολιά, εξηγεί τι είναι η νόσος MIS-C και ποια είναι τα κρίσιμα συμπτώματα στο παιδί που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ώστε να απευθυνθούν έγκαιρα στον παιδίατρο.

Κυρία Καθηγήτρια,

Μόλις χθες κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού στο νοσοκομείο σας ένα νεογέννητο βρέφος που δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Είναι το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στη χώρα μας σε τόσο νεαρή ηλικία. Τι προκάλεσε τον θάνατό του;

Πέθανε από βαριά λοίμωξη Covid, με πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια. Όταν είχαμε 10 παιδιά άρρωστα στη χώρα δεν είχε εμφανιστεί θάνατος. Τώρα που έχουμε τόσα παιδιά, δυστυχώς πέθανε ένα παιδί. Ενήλικες έχουν πεθάνει χιλιάδες. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν θάνατοι και στα παιδιά. Κάποια άρθρα λένε ότι τα κάτω του έτους, τα πολύ μικρά, νοσούν βαρύτερα. Εμείς στην Ελλάδα δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολύ βαριά περιστατικά κάτω του έτους. Όσα είχαμε πήγαν πολύ καλά.

Ωστόσο, δεν είχαμε δει τόσο έντονη διασπορά σε παιδιά στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Τι διαφορετικό συμβαίνει σήμερα;

Πράγματι, η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά και έχουμε περισσότερα κρούσματα στην περιοχή μας και μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Ίσως έχει παίξει ρόλο σ’ αυτό η αυξημένη μεταδοτικότητα του αγγλικού variant Β.1.1.7 που έχει κυκλοφορήσει και στην χώρα μας. Έχουμε περισσότερα κρούσματα σε ενήλικες και παιδιά.

Εκτός από την περίπτωση της αυξημένης διασποράς, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή η μετάλλαξη να μολύνει βαρύτερα τους νέους ανθρώπους, σε σχέση με τα παλαιότερα στελέχη του κορονοϊού; Γιατί έχουμε πλέον σε ΜΕΘ μικρότερες ηλικίες και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Κοιτάξτε, τα ερωτήματα αυτά είναι ανοιχτά και διερευνώνται. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, κυρίως από το Public Health England, δεν έχει διαπιστωθεί να έχει η το νέο στέλεχος πιο αυξημένη μεταδοτικότητα στα παιδιά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερης ηλικίες. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλους.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλεί βαρύτερη νόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Παρόλα αυτά η επιδημιολογία παρακολουθείται και εξετάζεται συνεχώς. Αυτές τις μέρες νοσηλεύουμε περισσότερα παιδιά αναλογικά σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα καθώς και περισσότερα με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C).

Επιμέλεια: Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/mariza-tsolia-nosos-covid-kai-paidia-ti-symptomata-emfanizei-to-flegmonodes-syndromo-ola-osa-prepei-na-kserete/141457/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες