Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων:Τι μπορούν να κάνουν με ασφάλεια οι εμβολιασμένοι

Οι νέες οδηγίες του αμερικανικού κέντρου λοιμώξεων. Πότε μπορούν να επισκέπτονται ανεμβολίαστα άτομα. Τι πρέπει να κάνουν αν οι ίδιοι εκτεθούν σε γνωστό κρούσμα του κορωνοϊού. Τι πρέπει να εξακολουθήσουν να κάνουν.

Νέες οδηγίες στις οποίες εξηγεί τι μπορούν να κάνουν με ασφάλεια όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, εξέδωσε η αρμόδια Αρχή για τις λοιμώξεις των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC)πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι:

 1. Έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια που λαμβάνονται σε δύο δόσεις. Προς το παρόν, πρόκειται για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca
 2. Έχουν κάνει τουλάχιστον 2 εβδομάδες νωρίτερα την τελευταία δόση από το εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό ισχύει τόσο για τα εμβόλια που λαμβάνονται σε δύο δόσεις, όσα και για όσα λαμβάνονται σε μία. Παράδειγμα μονοδοσικού εμβολίου είναι αυτό της Janssen/Johnson & Johnson που αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας στην Ευρώπη.

Όσοι πληρούν και τις δύο προαναφερθείσες προϋποθέσειςμπορούν με ασφάλεια να κάνουν τα εξής:

 • Να συναντιούνται με άλλα πλήρως εμβολιασμένα  άτομα σε κλειστούς χώρους, χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας
 • Να συναντιούνται σε κλειστούς χώρους με μη-εμβολιασμένα άτομα από ένα νοικοκυριό ΚΑΙ χαμηλού κινδύνου για νόσο Covid-19, χωρίς μάσκες και απόσταση ασφαλείας.
 • Να μην μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε να ελέγχονται εάν δεν εκδηλώσουν συμπτώματα μετά από γνωστή έκθεση σε κρούσμα του κορωνοϊού.

Τι πρέπει να εξακολουθήσουν να κάνουν

Όπως επισημαίνουν τα CDC στην ανακοίνωσή τους, οι οδηγίες θα αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα γίνεται με βάση το επίπεδο της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Θα λαμβάνεται ακόμα υπ’ όψιν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Και φυσικά θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι νέες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια κατά του επικίνδυνου ιού.

Προς το παρόν, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να εξακολουθήσουν να κάνουν τα εξής:

 • Να λαμβάνουν μέτρα προστασίας στους δημόσιους χώρους. Χρειάζονται προστατευτική μάσκα και απόσταση ασφαλείας (2 μέτρα από άλλα άτομα)
 • Να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας όταν επισκέπτονται ανεμβολίαστα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
 • Να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας όταν έχουν ένα ανεμβολίαστο μέλος στο σπίτι τους το οποίο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19
 • Να φορούν μάσκα, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής όταν επισκέπτονται ανεμβολίαστα άτομα από πολλά νοικοκυριά
 • Να αποφεύγουν τις μετρίου έως μεγάλου μεγέθους συγκεντρώσεις με άλλα άτομα
 • Να κάνουν τεστ για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εάν παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα
 • Να ακολουθούν τις συστάσεις που ισχύουν για τα ταξίδια και όλες τις επιμέρους δραστηριότητες

Επισκέψεις στα εγγόνια

Οι ηλικιωμένοι είναι μία από τις πρώτες πληθυσμιακές ομάδες παγκοσμίως που κάνουν τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι νέες οδηγίες ανοίγουν το δρόμο για να εμβολιαστούν τα ανεμβολίαστα παιδιά και εγγόνια τους. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι όλοι είναι υγιείς και επομένως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19.

Οι συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους πρέπει επίσης να περιορίζονται σε άτομα από ένα ακόμα νοικοκυριό. Επομένως, δεν έχει ακόμα έρθει η ώρα για οικογενειακές μαζώξεις γύρω από ένα τραπέζι.

Αν όμως αυτό το ένα νοικοκυριό διαθέτει έστω και ένα άτομο υψηλού κινδύνου για σοβαρή Covid-19, η συνάντηση με τους εμβολιασμένους πρέπει να γίνει σε υπαίθριο χώρο. Πρέπει επίσης να εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ.).

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ti-mporoun-na-kanoun-me-asfaleia-oi-emvoliasmenoi-ti-lene-ta-cdc/141463/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες