Νέα Έρευνα: Η Κακή Διατροφή Ενοχοποιείται για Περισσότερο από το 70% των Περιστατικών Διαβήτη Τύπου 2

Η κακή διατροφή ενοχοποιείται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης ανάλυσης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Nature Medicine.

Η ανάλυση αυτή, η οποία εξέτασε δεδομένα από τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι περισσότερο από το 70% των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 2 για το 2018 συνδέονται με κακές συνήθειες της διατροφής και κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.

Μάλιστα, από την περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες της μελέτης κατάφεραν να ξεχωρίσουν 3 συνήθειες της διατροφής που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα:

  • Η αυξημένη κατανάλωση σιτηρών και επεξεργασμένου ρυζιού συνδέθηκε με 24.6% αυξημένο κίνδυνο
  • Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με 20.3% αυξημένο κίνδυνο
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως με 26.1% αυξημένο κίνδυνο

Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση φρουτοχυμών και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, δεν συνδέθηκαν εξίσου ισχυρά με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως παρατήρησε η ομάδα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κακή διατροφή ενοχοποιείται μόλις για το 40% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2, ωστόσο το ποσοστό που διαπιστώθηκε στην παρούσα μελέτη ήταν πολύ υψηλότερο.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων στη διατροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως», εξηγεί η επιστημονική ομάδα.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα για τον περιορισμό των περιστατικών διαβήτη τύπου 2, τότε τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε μία ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας από διαβητικούς ασθενείς», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Απαραίτητο να Περιοριστούν τα Ανθυγιεινά Τρόφιμα

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας χρησιμοποίησε τη βάση Global Dietary Database με σκοπό να εξετάσει τη δίαιτα εθελοντών από 184 χώρες για το διάστημα από το 1990 μέχρι το 2018. Στις αναλύσεις τους εξέτασαν επίσης διάφορους δημογραφικούς παράγοντες, καθώς και την επίδραση 11 παραγόντων της διατροφής από προηγούμενες μελέτες.

Όπως διαπίστωσαν, το 2018 είχαμε 8.6 εκατομμύρια επιπλέον διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 1990 εξ’ αιτίας κακής διατροφής.

Η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 παρατηρήθηκε στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στην Κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, στην Πολωνία και τη Ρωσία σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών. Στις χώρες αυτές, η τυπική δίαιτα περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και πατάτας. Στη Λατινική Αμερική παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των περιστατικών διαβήτη η οποία αποδόθηκε στην υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και αναψυκτικών με ζάχαρη.

Η αύξηση στα περιστατικά διαβήτη εντοπίστηκε κυρίως σε αστικές περιοχές και όχι σε αγοροτικές. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι η κακή διατροφή συνδέθηκε ισχυρότερα με τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

«Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν συγκεκριμένους παράγοντες και πως αυτοί επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, εξερευνώντας παράλληλα τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-erevna-i-kaki-diatrofi-enochopoieitai-gia-perissotero-apo-to-70-ton-peristatikon-diaviti-typou-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες