Η ρομποτική χειρουργική θώρακος αλλάζει το τοπίο

Είναι πλέον βασικό αντικείμενο συζητήσεων στις χειρουργικές ειδικότητες οι Ελάχιστα Επεμβατικές Μέθοδοι και αποτελούν ζητούμενο τόσο για τους χειρουργούς όσο και για τους ασθενείς. Η θωρακοχειρουργική είναι ίσως η πλέον γνωστή ειδικότητα στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λόγω του ιδιαίτερα δύσκολου χειρουργικού πεδίου του θώρακα.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε μία άνθιση στη θωρακοχειρουργική όσον αφορά στις τεχνικές αυτές αρχικά με την θωρακοσκοπική τεχνική ( VATS : VIDEO ASSISTEDTHORACIC SURGERY). Με χρήση του ρομποτικού συστήματος χειρουργικής Da Vinci που αποτελεί το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα αυτήν τη στιγμή και μέσα από πολύ μικρές οπές της τάξης των 8mm διενεργούνται επεμβάσεις με Ρομποτική τεχνική ( RATS : ROBOTIC ASSISTED THORACIC SURGERY).

Το 2017 το μήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής στο Metropolitan Hospital προχώρησε στην διενέργεια και ρομποτικών Επεμβάσεων Θωρακοχειρουργικής (RATS) διενεργώντας πολύ πρωτοποριακές επεμβάσεις και καταγράφοντας πολλές πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση ανά έτος των ρομποτικών χειρουργείων για την θωρακοχειρουργική κλινική του Metropolitan την τελευταία πενταετία ήταν άνευ προηγουμένου και πραγματικά εκθετικού χαρακτήρα.

Αυτή τη στιγμή το τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου που εργάζομαι έχοντας φτάσει σε έναν αριθμό ρομποτικών επεμβάσεων που δύσκολα βρίσκει κανείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με πάνω από 300 ρομποτικές επεμβάσεις μεγάλων εκτομών η κλινική φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής ρομποτικής θώρακος.
Η καθαρότητα των εκτομών, η ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών, το ελάχιστο τραύμα που προκαλείται, ο εξαιρετικά γρήγορος χρόνος ανάρρωση, το αναίμακτο της τεχνικής και η σαφής υπεροχή της ρομποτικής μεθόδου σε ιδιαίτερους χειρουργικούς χρόνους όπως ο λεμφαδενικός καθαρισμός έκαναν την μέθοδο της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής εξαιρετικά ελκυστική στους ασθενείς .

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την πολλή μεγάλη μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών τόσο στη χειρουργική του πνεύμονα όσο και του μεσοθωρακίου. Μία επέμβαση με ανοιχτή τεχνική αναγκάζει τον ασθενή να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να παραμείνει 10 με 15 μέρες στο νοσοκομείο και να έχει μια μακροχρόνια που αγγίζει τους 4 με 6 μήνες. Με την ρομποτική τεχνική όλα τα παραπάνω ουσιαστικά εκμηδενίζονται. Το συνολικό αποτέλεσμα της ρομποτικής χειρουργικής στο θώρακα την κάνει να φαίνεται ως η χειρουργική του επόμενου αιώνα.

Η τεχνική απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από νεαρά άτομα έως ηλικιωμένους ασθενείς και για όλα τα νοσήματα του θώρακος που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση. Σαφώς και απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση από το βασικό χειρουργό στο εξωτερικό και η ύπαρξη ομάδας με συγκεκριμένους ρόλους στην ρομποτική αίθουσα.

Καρκίνος του πνεύμονα, κύστες του πνεύμονα, μυασθένεια, θυμώματα και άλλες εξεργασίες του θύμου αδένα, καλοήθεις όγκοι του πνεύμονα, εμπυήματα θώρακος κλπ είναι μόνο μερικά από τα νοσήματα που δίνουμε χειρουργικές λύσεις με ρομποτική τεχνική. Μεγάλες εταιρείες του χώρου επενδύουν συνεχώς τεράστια κεφάλαια στην ανάπτυξη νέων ρομποτικών εργαλείων και νέων ρομποτικών συστημάτων ,καθιστώντας τη ρομποτική χειρουργική θώρακος μια συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδο με λαμπρό μέλλον.

Επιμέλεια: Εμμανουήλ Γεωργιαννάκης, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Metropolitan Hospital & Metropolitan General.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ygeia/195574/i-rompotiki-xeirourgiki-thorakos-allazei-to-topio

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες