Ο ΠΟΥ ορίζει την μετά covid εποχή – Πώς θα ζούμε με τον ιό

Ο ΠΟΥ ορίζει την μετά covid εποχή – Πώς θα ζούμε με τον ιό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα ανακοινώσει το τέλος της πανδημίας αυτή την εβδομάδα

Ο κορονοϊός «ήρθε για να μείνει», αλλά ξεκινά η μετάβαση για να βγει ο πλανήτης από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.(ΠΟΥ)

Αναλυτικότερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε πώς αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένας «οδηγός» για το πώς οι χώρες θα μεταβούν από την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της Covid-19.

ΠΟΥ: Πότε θα σημάνει τη λήξη του συναγερμού

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι κάποιοι στιγμή φέτος θα μπορέσουμε να κηρύξουμε το τέλος της Covid-19 ως κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Όμως ο ιός είναι εδώ για να μείνει και όλες οι χώρες πρέπει να μάθουν πώς θα τον διαχειρίζονται, όπως γίνεται και με τις άλλες μολυσματικές ασθένειες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από τη διαρκή μείωση των αναφερόμενων θανάτων από CoViD, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά 95% από την αρχή του τρέχοντος έτους”, σημείωσε ο κ. Γκρεμπρεγέσους. Επισήμανε, ωστόσο, πως ορισμένες χώρες έχουν αύξηση στους δείκτες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες

Πώς θα ζούμε με τον ιό

Πάντως με βάση το καλύτερο σενάριο, η Covid-19 λόγω εμβολίων και φαρμάκων θα γίνει μία λιγότερο επικίνδυνη νόσο και ο SARS-CoV-2 θα είναι άλλος ένας εποχικός αναπνευστικός ιός, όπως οι ήδη τέσσερις κοινοί κορονοϊοί (229E, OC43, NL63 και HKU1) που προκαλούν κοινά κρυολογήματα. Ίσως ο SRAS-CoV-2 γίνει ο πέμπτος ιός αυτής της πολύ πιο «άκακης» ομάδας.

«Νομίζω ότι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας και στο μέλλον. Αλλά μαζί μας είναι και η γρίπη, χωρίς να “κατεβάζει ρολά” στις κοινωνίες μας. Συνεπώς, θα τα καταφέρουμε και με αυτόν», εκτιμά η ερευνήτρια νέων εμβολίων Ρουθ Κάρον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Για αυτό οι ειδικοί ανά τον κόσμο τονίζουν εμφατικά ότι θα « πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι θα ζούμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 παραμένει.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/05/covid.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες