Σημαντική αύξηση στους θανάτους COVID, μειώθηκαν κρούσματα και εισαγωγές. Αυξημένα τα κρούσματα της γρίπης.
Επεισοδιακή ήταν η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου για την πορεία της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Η νεότερη παραλλαγή του, ο επονομαζόμενος Αρκτούρος, εντοπίστηκε σε 5 δείγματα, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι θάνατοι ασθενών με COVID.
Την ίδια στιγμή, αύξηση παρουσίασαν εν μέσω άνοιξης τα κρούσματα της γρίπης. Ταυτοχρόνως μειώθηκαν εκείνα των άλλων ιώσεων που επιτηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 17η εβδομάδα του έτους (14-30 Απριλίου 2023).
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα πέντε κρούσματα της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) που ανιχνεύθηκαν στην χώρα μας, δεν φαίνεται να έχουν επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Επομένως είναι πιθανό ο Αρκτούρος να βρίσκεται διάσπαρτος στην κοινότητα, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο Αρκτούρος θεωρείται μία υποπαραλλαγή ιδιαίτερης μεταδοτικότητας. Ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλεί πιο βαριά κρούσματα απ’ ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
Δυστυχώς αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει στη χώρα μας είναι ο αριθμός των νεκρών. Την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους ακόμα 57 ασθενείς. Είχαν ηλικία 59 έως 102 ετών.
Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:
Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου
Καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.
Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν όμως οριακά αυξημένος (κατά 3%) σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, σσύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν μειωμένος κατά 17%.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι 61 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 64)
Καταγράφηκαν 57 θάνατοι (την περασμένη εβδομάδα ήταν 43), με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 59-102 ετών)
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον. Από την 9η εβδομάδα όμως, υπερτερεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
Την εβδομάδα 14 η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η XBB.1.5 (78%). Ακολουθεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 (12%).
Ανιχνεύθηκαν 5 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση ΧΒΒ.1.16, που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Από την έως τώρα διερεύνηση δεν φαίνεται να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κορωνοϊός έχει αύξηση της κυκλοφορίας του σε 6 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
ΓρίπηΗ θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ – sentinel)
Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 17/2023 νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν 26 θάνατοι
Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 362 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά). Τα 287 (ποσοστό 79%) ήταν στελέχη τύπου Α. Τα 75 (ποσοστό 21%) ήταν στελέχη τύπου Β.
Από τα 285 στελέχη τύπου Α, τα 258 (ποσοστό 90,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 27 (ποσοστό 9,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται επικράτηση του τύπου Β.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSVΌλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.