Moderna: “Το 2030 θα έχουμε Εμβόλια για τον Καρκίνο και την Καρδιαγγειακή Νόσο”

Μέχρι το 2030 θα υπάρχουν εμβόλια για τις σοβαρότερες παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος, τα οποία θα σώσουν εκατομμύρια ζωές, όπως υποστήριξε προσφάτως ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Moderna.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπαίνουμε πλέον στη «χρυσή εποχή» της ανάπτυξης εμβολίων, η οποία ξεκίνησε με τα εμβόλια της COVID-19.

«Πιστεύω ότι πλέον είναι σαφές ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιορίζονται στις λοιμώξεις και έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση αρκετών διαφορετικών νόσων, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο, στην καρδιαγγειακή νόσος, στα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και στην αντιμετώπιση σπανίων νόσων. Έχουμε ήδη εξετάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε όλα τα παραπάνω πεδία και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά», ανέφερε ο Paul Burton, MD, PhD, Chief Medical Officer της Moderna.

Αυτή τη στιγμή το FDA των ΗΠΑ εξετάζει δύο νέα εμβόλια της Moderna. Το πρώτο χορηγείται για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού στους ηλικιωμένους, ενώ το δεύτερο για την πρόληψη του μελανώματος. Από τις πρώτες παρατηρήσεις του FDA φαίνεται ότι οι παραπάνω θεραπείες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις διαθέσιμες.

Η τεχνολογία του mRNA έγινε ευρέως γνωστή από τα εμβόλια της COVID-19. Πρακτικά, τα συγκεκριμένα εμβόλια «μαθαίνουν» στο ανοσοποιητικό σύστημα πως να αντιμετωπίζει μία λοίμωξη παράγοντας μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τον Burton, η τεχνολογία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο.

«Πιστεύω ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε εμβόλια mRNA τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν παθήσεις που αυτή τη στιγμή θεωρούμε ανίατες. Μάλιστα θεωρώ ότι σε 10 χρόνια θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις μεταλλάξεις του DNA που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση διαφόρων νόσων και θα μπορούμε να παρέμβουμε στις αλληλουχίες αυτές με σκοπό να θεραπεύσουμε τη νόσο», εξήγησε ο Burton.

Η Moderna κάνει κάθε χρόνο μία εκδήλωση με τίτλο «Vaccines Day» στην οποία οι επιστήμονες της εταιρείας αναφέρονται σε όλα τα projects της εταιρείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη εμβολίων. Φέτος, τα εμβόλια που συζητήθηκαν περισσότερο ήταν:

  • Ένα εμβόλιο «νέας γενιάς» για την COVID-19 το οποίο βρίσκεται ήδη στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ
  • Ένα εμβόλιο για τη νόσο του Lyme
  • Ένα εμβόλιο για τους νοροϊούς

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/moderna-to-2030-tha-echoume-emvolia-gia-ton-karkino-kai-tin-kardiangeiaki-noso/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες