Καρδιοπληγία και μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή: Θερμή ή ψυχρή;

Η καρδιοπληγία είναι ένα διάλυμα το οποίο εγχέεται στο μυοκάρδιο στη διάρκεια του χρόνου αποκλεισμού της αορτής και έχει ως στόχο τη διαστολική παύση της καρδιάς και τη συντήρηση των ενεργειακών της αποθεμάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση οξυγόνου από το μυοκάρδιο στο χρόνο της ισχαιμίας.

Τα καρδιοπληγικά διαλύματα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

1) να προκαλούν άμεση διακοπή της καρδιακής λειτουργίας,

2) να μειώνουν τη θερμοκρασία του μυοκαρδίου,

3) να προσφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά υποστρώματα στο μυοκάρδιο,

4) να διατηρούν ικανοποιητικό pH στο μυοκάρδιο (buffer) και

5) να εμποδίζουν το ενδοκυττάριο οίδημα του μυοκαρδίου.

Διενεργήθηκε μία πολυκεντρική μελέτη με σκοπό να αξιολογηθεί εάν η ψυχρή ή θερμή καρδιοπληγία σχετίζεται με την εμφάνιση μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής (POAF) καθώς και η προγνωστική σημασία της τελευταίας στα πρώιμα εγκεφαλικά επεισόδια και στη  θνητότητα από νευρολογικά αίτα.

Πρόκειται για μια αναδρομική ανάλυση δεδομένων μεταξύ 2010 και 2018, από 9 καρδιοχειρουργικά κέντρα στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελετήθηκαν 17.231 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη  (CABG), χρησιμοποιώντας είτε θερμή καρδιοπληγία (n = 7730) είτε ψυχρή καρδιοπληγία (n = 9501).

Αποτελέσματα

Το 18%  των ασθενών (1472 άτομα), παρουσίασαν μετεγχειρητικά κολπική μαρμαρυγή. Η ομάδα που έλαβε θερμή καρδιοπληγία είχε 15% ποσοστό εμφάνισης Af (608 ασθενείς) ενώ η ομάδα της ψυχρής καρδιοπληγίας είχε ποσοστό εμφάνισης 21% (864 ασθενείς) (p <0,001). Πολυμεταβλητή ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η έγχυση  ψυχρής καρδιοπληγίας συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης Af.

Λοιποί επιβαρυντικοί παράγοντες  μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής, αποτέλεσαν η ηλικία, η υπερχοληστερολαιμία, το κλάσμα εξωθήσεως της αριστερής κοιλίας, η επανεπέμβαση, η χρήση ενδοαρτικής αντλίας, το προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο και η διάρκεια του cross-clamp.

Επιπλέον, η ψυχρή καρδιοπληγία καθώς και η μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή αύξησαν το ποσοστό εμφάνισης μετεγχειρητικού εγκεφαλικού επεισοδίου, την πρώιμη θνητότητα και τη θνητότητα από νευρολογικά αίτια.

Μηνύματα

1.            Η έγχυση θερμής καρδιοπληγίας μπορεί να μειώσει το ποσοστό εμφάνισης μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με CABG.

2.            Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής ήταν η ηλικία, η υπερχοληστερολαιμία, το χαμηλό κλάσμα εξωθήσεως της αριστερής κοιλίας, η επανεπέμβαση, η χρήση ενδοαρτικής αντλίας, το προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο  και η διάρκεια του cross-clamp

3.            Η ψυχρή καρδιοπληγία σχετίζεται με χειρότερη πρώιμη έκβαση.

4.            Η μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με δυσμενέστερα πρώιμα αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία

ARTICLES IN PRESS

International Journal of Cardiology

Association between cardioplegia and postoperative atrial fibrillation in coronary surgery

Published: October 03, 2020

DOI:https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2020.09.065

Επιμέλεια

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες