Είναι ασφαλής η χορήγηση παραγόντων ηχοαντίθεσης σε ασθενείς με COVID 19;

To υπερηχοκαρδιογράφημα  ανήκει στις απεικονιστικές εξετάσεις πρώτης γραμμής για ασθενείς με λοίμωξη COVID19  και προσβολή του μυοκαρδίου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σε ποσοστό 30 % των ασθενών, η ηχητική προσπέλαση είναι δυσχερής, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, λόγω της αναπνευστικής δυσχέρειας και της εφαρμογής υψηλών θετικών τελο-εκπνευστικών πιέσεων κατά το μηχανικό αερισμό.

Η έγχυση παραγόντων ηχοαντίθεσης έρχεται να βελτιώσει την απεικόνιση  και να συνδράμει στη βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά η ασφάλειά τους δεν έχει τεκμηριωθεί σε ασθενείς με λοίμωξη COVID19.

Στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη με στόχο να διερευνήσει την  ασφάλεια των παραγόντων ηχοαντίθεσης  σε ασθενείς με λοίμωξη COVID19, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Πρόκειται για μια μικρή αναδρομική μελέτη 33 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Mount Sinai Morningside της Νέας Υόρκης, λόγω της λοίμωξης COVID19 και είχαν κλινική ένδειξη για υπερηχογράφημα καρδιάς. Χρησιμοποιήθηκαν φορητά μηχανήματα υπερήχων  (CX50, Philips Medical Systems, Bothell, Washington and Vivid S70, General Electric Medical Systems, Milwaukee, Wisconsin). Ακολουθήθηκε  εστιασμένο  πρωτόκολλο με κατάλληλη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Χρησιμοποιήθηκαν ποικίλοι ηχοσκιεροί παράγοντες αντίθεσης (Definity, Lantheus Medical Imaging ή Optison, GE Healthcare) οι οποίοι  προετοιμάζονταν για έγχυση εκ των προτέρων.  

Ως ανεπιθύμητες ενέργειες, εντός 1 ώρας μετά τη χορήγηση,  θεωρήθηκαν οι ακόλουθες: εμμένουσα αρρυθμιολογική δραστηριότητα, επιδείνωση της αναπνευστικής κατάστασης συμπεριλαμβανομένης της ενδοτραχειακής διασωλήνωσης, καρδιακή ανακοπή ή θάνατος.

Από τους 33 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ηχοκαρδιογραφήματα με έγχυση παραγόντων ηχοαντίθεσης, 14 ασθενείς είχαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, και 19 χωρίς μηχανικό αερισμό.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 66 έτη  με επικράτηση των ανδρών (58%). Δώδεκα ασθενείς (36%) είχαν δείκτη μάζας σώματος> 30 kg / m2. Δέκα ασθενείς (30%) είχαν μειωμένο κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας και 13 ασθενείς (39%) είχαν  διάταση της δεξιάς κοιλίας.

Πριν τη χορήγηση των ηχοσκιερών παραγόντων,  27 ηχοκαρδιογραφικές μελέτες (82%) χαρακτηρίσθηκαν ως τεχνικά δυσχερείς (αδυναμία ικανοποιητικής απεικόνισης τουλάχιστον 2 μυοκαρδιακών τμημάτων,  από οποιοδήποτε ακουστικό παράθυρο) και 6 μελέτες (18%) χαρακτηρίσθηκαν ως μη διαγνωστικές (αδυναμία εκτίμησης του κλάσματος εξωθήσεως της αριστερής κοιλίας).  Σε 32 από τις 33 μελέτες (97%) επιτεύχθηκε επαρκής σκιαγράφηση της αριστερής κοιλίας μετά τη χορήγηση παράγοντα ηχοαντίθεσης. Η απεικόνιση της δεξιάς κοιλίας ήταν εφικτή σε 30 ασθενείς (91%), μετά τη χορήγηση παραγόντων ηχοαντίθεσης.

Κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε ανεπιθύμητη ενέργεια εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος της 1 ώρας. Καμία από τις μελέτες δεν πραγματοποιήθηκε σε πρηνή θέση.

Πρόκειται για μια μικρή, αναδρομική, μονοκεντρική μελέτη, με στόχο την ανάδειξη της ασφάλειας των ηχοσκιερών παραγόντων αντίθεσης σε ασθενείς με τη νόσο COVID19, από την πόλη της Νέας Υόρκης, που βρέθηκε επίκεντρο, λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από το νέο κορωνοϊό.  

Συμπερασματικά, η χορήγηση ηχοσκιερών παραγόντων αντίθεσης παρά την κλίνη των ασθενών, αυξάνει τον διαγνωστικό ουδό της υπερηχογραφικής μελέτης και μπορεί να γίνεται με ασφάλεια σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID19, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων πασχόντων υπό μηχανική αναπνευστική  υποστήριξη.

Βιβλιογραφία:

Journal Pre-proof

Safety of ultrasonic enhancing agents in patients with COVID19 infection

Edgar Argulian, MD, Karan Sud MD, Chandrashekar Bohra, MD, Birgit Vogel, MD, Vaani Garg, MD, Soheila Talebi, MD, Stamatios Lerakis, MD PhD, Jagat Narula, MD PhD.

PII: S0894-7317(20)30253-4

https://doi.org/10.1016/j.echo.2020.04.022

To appear in: Journal of the American Society of Echocardiography

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες