Έμφραγμα Μυοκαρδίου στις Γυναίκες: Νεότερα Δεδομένα

Για ποιον λόγο χρειάζονται εντατική παρακολούθηση μετά το εξιτήριο οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 55 ετών.

Οι νεαρές γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν νέα νοσηλεία στο νοσοκομείο λίγο καιρό μετά το εξιτήριο, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι αιτία γι’ αυτό είναι καρδιολογικές επιπλοκές, οι οποίες όμως σχετίζονται συνήθως με άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 55 ετών που παθαίνουν έμφραγμα, πρέπει να υποβάλλονται σε εντατική ιατρική παρακολούθηση μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, λένε οι ερευνητές.

Τη μελέτη χρηματοδότησε το ομοσπονδιακό, αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NHLBI). Είναι ένα από τα επιστημονικά κέντρα που απαρτίζουν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, είχε παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό ότι το έμφραγμα είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών. Ειδικότερα, διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας του στη διάρκεια της νοσηλείας τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους άνδρες. Εν τούτοις, δεν ήταν ξεκάθαρο αν έχουν και αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών μετά το εξιτήριο.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις εκβάσεις 2.979 ασθενών. Οι 2.007 ήσαν γυναίκες και οι 972 άνδρες. Όλοι τους είχαν ηλικία 18 έως 55 ετών και είχαν νοσηλευθεί λόγω του εμφράγματός τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 905 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 30,4%) εισήχθησαν εκ νέου στο νοσοκομείο εντός ενός έτους από το έμφραγμα. Οι περισσότεροι επανεισαγωγές καταγράφηκαν τον πρώτο μήνα από το εξιτήριο. Ύστερα μειώνονταν σταδιακά, κάθε μήνα που περνούσε.

Οι νεαρές γυναίκες είχαν κατά μέσον όρο 65% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χρειασθούν νέα εισαγωγή. Και στα δύο φύλα η κύρια αιτία της νέας εισαγωγής ήταν οι στεφανιαίες επιπλοκές του εμφράγματος. Στις επιπλοκές αυτές ανήκουν:

  • Ένα νέο έμφραγμα
  • Η στηθάγχη (είναι πόνος στο στήθος που οφείλεται στη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών και την μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά)

Ωστόσο οι γυναίκες είχαν κατά σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαίες επιπλοκές λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Η παχυσαρκία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Και μη καρδιαγγειακές επιπλοκές

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ήταν ακόμα μεγαλύτερη όσον αφορά τις μη-καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αυτές ήταν στις νεαρές γυναίκες υπερδιπλάσιες απ’ ό,τι στους συνομιλήκους τους άνδρες. Στις επιπλοκές αυτές ανήκουν οι νέες νοσηλείες λόγω προβλημάτων που δεν σχετίζονται με το έμφραγμα, όπως:

  • Τα πεπτικά προβλήματα
  • Η κατάθλιψη
  • Η πνευμονία
  • Η αιμορραγία

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα προβλήματα με το έμφραγμα. Αυτό που διαπίστωσαν, όμως, είναι ότι περισσότερες γυναίκες είχαν ιστορικό κατάθλιψης (49% έναντι 24%). Επιπλέον περισσότερες γυναίκες είχαν χαμηλό εισόδημα (48% έναντι 31%).

Αν και το χαμηλό εισόδημα δεν είναι πρόβλημα υγείας, την επηρεάζει διότι περιορίζει την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα. Η δε κατάθλιψη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για ελλιπή φροντίδα μετά από ένα έμφραγμα, αλλά και παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωσή του.

«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η επανεισαγωγή στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, συνοδεύεται από ορισμένους μη-καρδιολογικούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Harlan M. Krumholz, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Κονέκτικατ.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες», πρόσθεσε ο Dr. Krumholz.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/eksairetika-epikindyno-to-emfragma-gia-tis-neares-gynaikes-ti-provlima-yparchei/167089/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες