Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής ως θεραπεία πρώτης επιλογής. Νεότερα δεδομένα.

Ο πρώιμος έλεγχος του καρδιακού ρυθμού (rhythm control) επί κολπικής μαρμαρυγής (AF) είτε με αντιαρρυθμικά φάρμακα (AADs) είτε με κατάλυση με καθετήρα, έχει καλύτερα αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα σε σύγκριση με τη συνήθη τακτική αντιμετώπισης. Ωστόσο, η βέλτιστη θεραπευτική μέθοδος για την επίτευξη  αποκατάστασης και ελέγχου του καρδιακού ρυθμού είναι ασαφής.

Ερώτηση:

Ποια είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή;

Ευρήματα:

Στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 6 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων 1212 ασθενών με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, η κατάλυση με καθετήρα συσχετίστηκε με μείωση 38% στις κολπικές αρρυθμίες και 68% μείωση στις νοσηλείες, σε σύγκριση με τη χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Δεν υπήρχε διαφορά στα σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα μεταξύ των δύο ομάδων.

Σημασία:

Τα ευρήματα αυτής της μετα-ανάλυσης υποδηλώνουν την πιθανή χρήση της κατάλυσης,  ως στρατηγική πρώτης γραμμής σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με τη χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων.

Στόχος της μελέτης:

Η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της κατάλυσης AF ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε σύγκριση με AADs σε ασθενείς με παροξυσμική AF.

Πηγές δεδομένων:

PubMed / MEDLINE, Scopus, Google Scholar και διάφορες πληροφορίες από μεγάλα διεθνή συνέδρια από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 23 Νοεμβρίου 2020.

Αναλύθηκαν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες (RCT) που είχαν τουλάχιστον 12 μήνες παρακολούθησης και συνέκριναν τα κλινικά αποτελέσματα της κατάλυσης έναντι των AAD ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ενήλικες με AF.

Αποτελέσματα:

Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 6 RCTs που αφορούσαν 1212 ασθενείς με AF (609 τυχαιοποιήθηκαν σε κατάλυση AF και 603 σε φαρμακευτική θεραπεία · μέση ηλικία [SD], 56 [11] έτη).

Σε σύγκριση με τα AADs, η χρήση κατάλυσης με καθετήρα συσχετίστηκε με μείωση της υποτροπιάζουσας κολπικής αρρυθμίας (32,3% έναντι 53% · λόγος κινδύνου [RR], 0,62, 95% CI, 0,51-0,74, P <.001; I2 = 40%).

Η χρήση της κατάλυσης συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερα ποσοστά συμπτωματικής κολπικής αρρυθμίας (11,8% έναντι 26,4%, RR, 0,44, 95% CI, 0,27-0,72, Ρ = 0,001, I2 = 54%) και ανάγκης για νοσηλεία (5,6% έναντι 18,7%, RR, 0,32, 95% CI, 0,19-0,53, P <.001).

Δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά σε σοβαρές ανεπιθύμητες επιπλοκές μεταξύ των ομάδων (4,2% έναντι 2,8%, RR, 1,52, 95% CI, 0,81-2,85, Ρ = 0,19).

Συμπεράσματα:

Σε αυτήν τη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, με το ερώτημα της βέλτιστης στρατηγικής ως θεραπείας πρώτης γραμμής ασθενών με παροξυσμική AF, η κατάλυση με καθετήρα υπερτερεί της χρήσης των  αντιαρρυθμικών φαρμάκων.

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής, σαν θεραπεία πρώτης επιλογής, συσχετίστηκε με μείωση της υποτροπής των  αρρυθμιών και μικρότερη ανάγκη για νοσηλεία, χωρίς αξιοσημείωτη διαφορά σε μείζονα ανεπιθύμητα συμβάματα.

Βιβλιογραφία:

Assessment of Catheter Ablation or Antiarrhythmic Drugs for First-line Therapy of Atrial Fibrillation. A Meta-analysis of Randomized Clinical Trials

JAMA Cardiol. Published online April 28, 2021.

doi:10.1001/jamacardio.2021.0852

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες