Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε μετά τον εμβολιασμό. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι αξιωματούχοι των CDC στις ΗΠΑ καταγράφουν εδώ και μήνες τις λοιμώξεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Πόσα περιστατικά μολύνσεως σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα καταγράφηκαν. Ποιοι κινδυνεύουν.
Τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι τέλεια και δεν αποκλείουν εντελώς το ενδεχόμενο να μολυνθεί κάποιος όταν τα κάνει. Μειώνουν όμως τον κίνδυνο έως και 95%. Τι σημαίνει όμως αυτό στην αληθινή ζωή; Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε όταν εμβολιασθείτε πλήρως;
Την απάντηση έδωσε προσφάτως ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) της χώρας. «Η πιθανότητα μόλυνσης μετά τον πλήρη εμβολισμό είναι ελάχιστη και η αναμενόμενη», δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικώς.
Τι σημαίνει όμως πλήρης εμβολιασμός; Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), ένας άνθρωπος είναι πλήρως εμβολιασμένος όταν έχουν περάσει:
2 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση εμβολίων όπως αυτά της Pfizer, της Moderna αλλά και της AstraZeneca (σ.σ. δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο στις ΗΠΑ)2 εβδομάδες μετά την χορήγηση μονοδοσικού εμβολίου, όπως αυτό της Johnson & Johnson/Janssen
Τι δείχνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ
Οι αξιωματούχοι των CDC καταγράφουν εδώ και μήνες τις λοιμώξεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Τα στοιχεία τους δεν είναι τέλεια και εκτιμούν πως θα υπάρχουν και άλλα περιστατικά. Ωστόσο είναι αρκετά ενδεικτικά, αναφέρουν. Έως και τις 20 Απριλίου 2021, τα στοιχεία από 45 αμερικανικές πολιτείες και εδάφη είχαν ως εξής:Τα πλήρως εμβολισμένα άτομα την ημερομηνία αυτή ήταν σχεδόν 87 εκατομμύριαΜεταξύ τους είχαν αναφερθεί λίγο πάνω από 7.100 λοιμώξειςΟ αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτι παραπάνω από 0,008 τοις εκατό (περίπου οκτώ περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα).
Όπως αναφέρει η Washington Post, οι πιθανότητες αυτές είναι όσες έχει ένα άτομο να το κτυπήσει κεραυνός κάποια στιγμή στη ζωή του. Αποδεικνύουν πως τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν είναι τέλεια, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ καλά.
Σήμερα, τα αντίστοιχα στοιχεία είναι:Τα πλήρως εμβολισμένα άτομα έχουν υπερβεί τα 95 εκατομμύριαΜεταξύ τους έχουν αναφερθεί 9.245 νέες λοιμώξειςΟ αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,0097 τοις εκατό (περίπου 10 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα).Ποιοι κινδυνεύουν περισσότεροΤα δημογραφικά στοιχεία όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό παρότι είχαν εμβολιασθεί πλήρως «επίσης είναι αναμενόμενα», σύμφωνα με τα CDC. Ειδικότερα, έως και τις 20 Απριλίου 2021 το 64% των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (το 46%) έχουν ηλικία 60 ετών και άνω. Και περίπου ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός, δηλαδή μολύνθηκε μεν από τον κορωνοϊό, αλλά δεν εκδήλωσε συμπτώματα.
Το 7% των περιστατικών ήσαν νοσηλευόμενοι ασθενείς και το 1% έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο κορωνοϊός και η λοίμωξη Covid-19 δεν ήταν η αιτία για όλους τους θανάτους.
Ο Dr. Francis S. Collins, διευθυντής των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, παρομοίασε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό με τις ζώνες ασφαλείας και τις λοιμώξεις μετά από αυτά με τα καταστροφικά τροχαία ατυχήματα. «Θα σταματούσατε να φοράτε ζώνη ασφαλείας επειδή ακούσατε για κάποιον που την φορούσε αλλά τράκαρε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν επέζησε;», είπε στην Washington Post. «Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια. Είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά. Απλώς, παρέχουν προστασία 95% και όχι 100%».

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες