Η διαφορετική αξία της φυσιολογικής τροπονίνης!

Ερώτηση:

Μπορεί η τροπονίνη υψηλής ευαισθησίας  να τροποποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της American Heart Association / American College of Cardiology που αφορούν την διαστρωμάτωση  κινδύνου των ασθενών με αθηροσκληρυντική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD);.

Ευρήματα:

Από ένα δείγμα  8635 ασθενών, οι ασθενείς χαμηλού κινδύνου για ASCVD και επίπεδο τροπονίνης Ι υψηλής ευαισθησίας άνω των 6 ng / L είχαν το ίδιο ποσοστό καρδιαγγειακών επεισοδίων με τους ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου ASCVD. Αναλογικά, οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου για ASCVD και μη ανιχνεύσιμο επίπεδο τροπονίνης Ι υψηλής ευαισθησίας, είχαν ίδια ποσοστά συμβάντων με τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου για ASCVD.

Μήνυμα:

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση της τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας στον αλγόριθμο υπολογισμού του κινδύνου για ASCVD των κατευθυντήριων οδηγιών, βελτιώνει  το μοντέλο της διαστρωμάτωσης κινδύνου και επαναταξινομεί  τους ασθενείς προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί τα αυξημένα επίπεδα hs-troponin, ακόμα και αν είναι εντός φυσιολογικών ορίων, είναι  ενδεικτικά αυξημένου κινδύνου CVD;

Οι τροπονίνες μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, με τη  νέκρωση των μυοκαρδιακών κυττάρων να αποτελεί το βασικότερο μηχανισμό.

Εναλλακτικοί μηχανισμοί  μυοκαρδιακής νέκρωσης αποτελούν ο αυξημένος κύκλος ζωής των φυσιολογικών μυοκαρδιακών κυττάρων, η απελευθέρωση προϊόντων αποδόμησης τροπονίνης, η αύξηση της διαπερατότητας των κυτταρικών τοιχωμάτων στις τροπονίνες και η κυτταρική απόπτωση.

Μελέτες αξονικής στεφανιογραφίας  σε ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα hs-troponin Τ υπήρχαν σε ασθενείς με αναδιαμορφωμένες, μη ασβεστοποιημένες μαλακές πλάκες, συμβατές με χρόνιες αλλά κλινικά σιωπηλές ραγείσες  αθηροσκληρωτικές πλάκες, οι οποίες προκαλούν μικροεμβολές  και χρόνια τροπονιναιμία.

Συμπέρασμα: Η τροπονίνη φαίνεται να διαδραματίζει ένα νέο ρόλο στη σύγχρονη καρδιολογία.  Οποιαδήποτε αύξηση των επιπέδων της hs-troponin εντός των φυσιολογικών ορίων, ανεξάρτητα από την αιτία, είναι δυσοίωνη.

Βιβλιογραφία:

  1. Clinical Application of High-Sensitivity Troponin Testing in the Atherosclerotic Cardiovascular Disease Framework of the Current Cholesterol Guidelines JAMA Cardiol. 2020 Aug 5;e202981.doi:10.1001/jamacardio.2020.2981.
  2. Clinically Important Improvements in Risk Assessment by Adding High-Sensitivity Troponin Level to Cholesterol Guidelines JAMA Cardiol. 2020 Aug 5. doi: 10.1001/jamacardio.2020.2996.

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η θεραπεία με ΝΟAC σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και χαμηλό θρομβοεμβολικό κίνδυνο σχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο...

Σε μια πολυκεντρική μελέτη κοόρτης από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σκωτία όπου συμμετείχαν 59.076 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) και...

Μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά: Στην κορυφή του προβλήματος η Ελλάδα

Παρά την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών που ισχύει τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, τόσο στην κατανάλωση σε αντιβιοτικά,...

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ένα smartphone μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο θανάτου!

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παθητική παρακολούθηση της δραστηριότητας του περπατήματος μέσω ενός smartphone μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την υγεία και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Η...

Ετικέτες