Είναι ασφαλή τα νεότερα αντιπηκτικά στον γηριατρικό πληθυσμό;

Τα νεότερα αντιπηκτικά από του στόματος έχουν αξιολογηθεί στον γενικό πληθυσμό, αλλά απουσιάζουν μελέτες σχετικά με την ασφάλεια τους στον γηριατρικό πληθυσμό.

Στην παρούσα μελέτη συγκρίθηκε ο αιμορραγικός κίνδυνος  της rivaroxaban (αναστολέας του παράγοντα Xa) και των ανταγωνιστών βιταμίνης Κ (VKAs) σε πληθυσμό Γάλλων γηριατρικών ασθενών με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (AF) ηλικίας ≥80 ετών. Η ένδειξη για αντιπηκτική αγωγή αφορούσε την προφύλαξη από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για μία μελέτης παρατήρησης που χρησιμοποίησε δεδομένα από 33 γηριατρικά κέντρα. Μελετήθηκαν 908 ασθενείς που έλαβαν  αντιπηκτική αγωγή με VKAs, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 και Σεπτεμβρίου 2014 και 995 ασθενείς που έλαβαν rivaroxaban, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2017. Οι ασθενείς ετέθησαν υπό παρακολούθηση έως 12 μήνες. Συγκρίθηκε ο κίνδυνος για μείζονα αιμορραγικά συμβάματα, ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, γαστρεντερικές αιμορραγίες, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και θνητότητα από κάθε αιτία,  μεταξύ ασθενών που έλαβαν rivaroxaban και VKA.

Ο κίνδυνος για μείζονες αιμορραγίες ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε ασθενείς που έλαβαν rivaroxaban (7,4 / 100 ασθενείς-έτη) σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν VKA (14,6 / 100 ασθενείς-έτη) μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή (HR 0,66, 95% CI 0,43 έως 0,99).

Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία εμφανίστηκε λιγότερο συχνά σε ασθενείς που έλαβαν rivaroxaban (1,3 / 100 ασθενείς-έτη) από ότι σε ασθενείς που έλαβαν VKA (4,0 / 100 ασθενείς-έτη),  adjusted HR 0,59 (95% CI 0,24 έως 1,44). Ο χαμηλότερος κίνδυνος για μείζονες αιμορραγίες προήλθε κατά βάση από τα μικρότερα ποσοστά ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Συμπεράσματα: Με βάση την παραπάνω, πρόσφατη μελέτη, διαπιστώνεται ότι ο αιμορραγικός κίνδυνος, κυρίως για ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, είναι χαμηλότερος στους  ασθενείς ηλικίας ≥80 ετών με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή, που ελάμβαναν  rivaroxaban, συγκριτικά με εκείνους που ελάμβαναν  ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ.

Βιβλιογραφία:

Bleeding risk with rivaroxaban compared with vitamin K antagonists in patients aged 80 years or older with atrial fibrillation

Heart. 2020 Dec 1;heartjnl-2020-317923.

doi: 10.1136/heartjnl-2020-317923.

Online ahead of print.

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος, Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες