Αρκετές διαγνώσεις διαβήτη σε ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 αποδίδονται σε μία παροδική μορφή της νόσου που συνδέεται με την επιβάρυνση του οργανισμού από τη λοίμωξη. Στους περισσότερους από τους παραπάνω ασθενείς, τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος επιστρέφουν εντός φυσιολογικών ορίων μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαβήτη κατά τη νοσηλεία τους συνήθως είχαν ήδη αδιάγνωστο διαβήτη, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Diabetes and its Complications.
Σήμερα σε αρκετά νοσοκομεία ανά τον κόσμο υπάρχουν αναφορές για νέες διαγνώσεις διαβήτη σε ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι ακόμα άγνωστο αν οι διαγνώσεις αυτές αποτελούν νέα ή αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη, ποια είναι τα αίτια της αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης, καθώς και αν τα επίπεδα επανέρχονται εντός φυσιολογικών ορίων μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ, διασωλήνωσης και θανάτου από COVID-19.
«Πιστεύουμε ότι η φλεγμονή που προκαλεί η COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Sara Cromer, MD, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ. «Βέβαια, σε αρκετούς ασθενείς η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 μπορεί να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο όπου θα διαγνωστεί ο διαβήτης που προϋπήρχε της COVID-19. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς της παραπάνω κατηγορίας είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και χρειάστηκαν συχνότερα νοσηλεία σε ΜΕΘ συγκριτικά με όσους είχαν διαγνωστεί με διαβήτη πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για COVID-19».
Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 594 ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα διαβήτη όταν νοσηλεύτηκαν για COVID-19 την άνοιξη του 2020. Από αυτούς, οι 78 δεν είχαν ιστορικό διάγνωσης διαβήτη πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, αρκετοί από τους ασθενείς της τελευταίας ομάδας είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος σε σχέση με αυτούς που είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση διαβήτη πριν τη νοσηλεία τους, ωστόσο παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα από την COVID-19. Παρακολουθώντας την πορεία των ασθενών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στους περισσότερους τα επίπεδα της γλυκόζης επανήλθαν εντός φυσιολογικών ορίων μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ μόλις το 8% χρειάστηκε χορήγηση ινσουλίνης για περισσότερο από 1 έτος.
«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η διάγνωση του διαβήτη σε αυτούς τους ασθενείς αποτελεί μία παροδική μορφή της νόσου που συνδέεται με την επιβάρυνση από την COVID-19 λοίμωξη», αναφέρει η Cromer. Πράγματι, η παρατήρηση αυτή ενισχύει τη θεωρία ότι η διάγνωση του διαβήτη συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και όχι σε ανεπάρκεια ινσουλίνης, δηλαδή σε βλάβες των β κυττάρων του παγκρέατος.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η νέα διάγνωση διαβήτη κατά τη νοσηλεία για COVID-19 αποδίδεται κυρίως στην αντίσταση στην ινσουλίνη και όχι σε ανεπάρκεια ινσουλίνης. Ακόμα και στους ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκεια, αυτή είναι παροδική», τόνισε η Cromer. «Οι ασθενείς αυτοί θα χρειαστούν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για μικρή διάρκεια και οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθήσουν την πορεία τους για να διαπιστώσουν αν πρέπει να διακοπεί η θεραπεία αυτή», καταλήγει η μελέτη.
Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ