Δεν απέχουμε πολύ από μια «τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη

Ο Σαμ Άλτμαν υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, του ChatGPT, προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει τόσο πολύ από την «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε μια σειρά από tweets την Κυριακή, ο Άλτμαν δήλωσε ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη είναι «ως επί το πλείστον καλή» και μπορεί να συμβεί γρήγορα – όπως είχε γίνει και όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartphones.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κοινωνία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε «κάτι τόσο μεγάλο».

«Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνος. Παρ΄όλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν», ανέφερε στο Twitter.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρόκληση τώρα είναι «οι άνθρωποι να μην ταράζονται όταν μιλούν σε ένα chatbot, ακόμη και αν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει».

Ουσιαστικά ο Άλτμαν αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Bing της Microsoft.

Από την πλευρά του ο Έλον Μασκ – συνιδρυτής του OpenAI μαζί με τον Αλτμαν- δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η τεχνητή νοημοσύνη διέπεται από μεγάλες δυνατότητες – τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Γι΄αυτό, όπως τόνισε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μασκ, σύμφωνα με το CNBC, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/technology/562287517/dimioyrgos-chatgpt-den-apechoyme-poly-apo-mia-tromaktiki-techniti-noimosyni/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες