Δεν απέχουμε πολύ από μια «τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη

Ο Σαμ Άλτμαν υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, του ChatGPT, προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει τόσο πολύ από την «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε μια σειρά από tweets την Κυριακή, ο Άλτμαν δήλωσε ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη είναι «ως επί το πλείστον καλή» και μπορεί να συμβεί γρήγορα – όπως είχε γίνει και όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartphones.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κοινωνία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε «κάτι τόσο μεγάλο».

«Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνος. Παρ΄όλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν», ανέφερε στο Twitter.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρόκληση τώρα είναι «οι άνθρωποι να μην ταράζονται όταν μιλούν σε ένα chatbot, ακόμη και αν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει».

Ουσιαστικά ο Άλτμαν αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Bing της Microsoft.

Από την πλευρά του ο Έλον Μασκ – συνιδρυτής του OpenAI μαζί με τον Αλτμαν- δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η τεχνητή νοημοσύνη διέπεται από μεγάλες δυνατότητες – τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Γι΄αυτό, όπως τόνισε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μασκ, σύμφωνα με το CNBC, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/technology/562287517/dimioyrgos-chatgpt-den-apechoyme-poly-apo-mia-tromaktiki-techniti-noimosyni/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Smartphones: Τελικά πόσο μας βλάπτει η ακτινοβολία που εκπέμπουν;

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους από ανθρώπους όλων των ηλικιών στις μέρες μας. Από τότε που το κινητό μπήκε στη ζωή...

Οδηγός βιοδεικτών και για τους Έλληνες ασθενείς από την ΕΛΛΟΚ

Ένας νέος οδηγός που στόχο έχει να βοηθήσει τους ασθενείς που θα λάβουν εξατομικευμένη θεραπεία να κατανοήσουν καλύτερα τους ελέγχους καρκινικών βιοδεικτών για ορθότερη...

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Νέες μελέτες ρίχνουν φως στη σχέση της ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου και την εμφάνιση καρδιολογικών παθήσεων - Για τη μυοκαρδιοπάθεια από στρες / καταπόνηση...

Ετικέτες