Τεχνητό Πάγκρεας Εξετάζεται στην Αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2: Τι Έδειξαν τα Πρώτα Δεδομένα

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία ανέπτυξε προσφάτως ένα τεχνητό πάγκρεας το οποίο εξέτασε σε διαβητικούς ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που κάνουν αιμοκάθαρση.

Η νέα αυτή θεραπεία βοήθησε σημαντικά τους παραπάνω ασθενείς και ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν μπορεί να ωφελήσει και άλλους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Καθώς ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται συνεχώς, η επιστημονική κοινότητα αναζητεί συνεχώς νέες θεραπείες για τους ασθενείς, επομένως κάθε νέα ανακάλυψη στο συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας είναι ευπρόσδεκτη.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Πάγκρεας και Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα μεταβολικό νόσημα που σχετίζεται με την παραγωγή και χρησιμοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Η ινσουλίνη είναι μία φυσική ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας του ανθρώπου.

Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα έχουν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη γεγονός που αναγκάζει το πάγκρεας να αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται συνεχώς.

Η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή είναι δύο καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και διαβήτη τύπου 2.

Σε ορισμένους διαβητικούς ασθενείς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου, ωστόσο σε άλλους είναι απαραίτητο να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.

Τα Δεδομένα της Παρούσας Μελέτης

Η παρούσα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπως προαναφέρθηκε, βασίστηκε σε μία προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα που είχε εξετάσει ένα τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν αιμοκάθαρση.

Το τεχνητό πάγκρεας που ανέπτυξε η ομάδα δεν είναι ένα τεχνητό όργανο που τοποθετείται μέσω μεταμόσχευσης, αλλά μία συσκευή που φορά ο ασθενής και μιμείται τη λειτουργία του παγκρέατος.

Πρακτικά, η συσκευή αυτή αποτελεί συνδυασμό μίας αντλίας ινσουλίνης και ενός μετρητή γλυκόζης, τα οποία συνδέονται με μία εφαρμογή. Η τελευταία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να αναλύσει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος και να αποφασίσει πότε πρέπει να χορηγηθεί ινσουλίνη.

Καθώς η συσκευή αυτή βοήθησε σημαντικά τους διαβητικούς ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν μπορεί να προσφέρει οφέλη και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χωρίς άλλα συνοδά νοσήματα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν συνολικά 26 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη από αυτές χρησιμοποίησε το τεχνητό πάγκρεας για 8 εβδομάδες και ακολούθως έκανε την τυπική θεραπεία για άλλες 8, ενώ η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε με την τυπική θεραπεία και χρησιμοποίησε το τεχνητό πάγκρεας τις τελευταίες 8 εβδομάδες.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει σε ποια από τις 2 παραπάνω προσεγγίσεις τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος παρέμειναν εντός των επιθυμητών ορίων για τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Τεχνητό Πάγκρεας ή Τυπική Αγωγή;

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το τεχνητό πάγκρεας ήταν περισσότερο αποτελεσματικό στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη συσκευή αυτή κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης εντός φυσιολογικών ορίων για το 66% της συνολικής διάρκειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 32%. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 8 ώρες επιπλέον καθημερινά εντός των φυσιολογικών ορίων για την ομάδα που χρησιμοποιούσε το τεχνητό πάγκρεας.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η συσκευή αυτή είναι ασφαλής, αποτελεσματική και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ένας κίνδυνος από συσκευές αυτού του είδους είναι ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ωστόσο η επιπλοκή αυτή δεν παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη.

Πότε θα Κυκλοφορήσει στην Αγορά το Τεχνητό Πάγκρεας;

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η συσκευή που ανέπτυξαν είναι εύκολη στη χρήση και επομένως οι ασθενείς θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν και στο σπίτι τους.

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε με την παρούσα μελέτη είναι ότι το τεχνητό πάγκρεας που αναπτύξαμε διευκολύνει τη χορήγηση ινσουλίνης που χρειάζονται οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Έχουμε ήδη υποβάλει τα δεδομένα της συσκευής μας προς έγκριση στους διάφορους φορείς. Ελπίζουμε ότι θα λάβει έγκριση και θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στους επόμενους 12 μήνες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Eπιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/technito-pagkreas-exetazetai-stin-antimetopisi-tou-diaviti-typou-2-ti-edeixan-ta-prota-dedomena/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες