COVID-19q Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από επαναλοιμώξεις

Οι επαναλοιμώξεις είναι λιγότερο συχνές και οι πιθανότητες να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσηση είναι πέντε φορές πιο περιορισμένες σε σύγκριση με την πρώτη λοίμωξη, σύμφωνα με νέα έρευνα με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων. Οι παιδιατρικές επαναμολύνσεις σπάνια οδήγησαν σε νοσηλεία.

Με στόχο να κατανοήσουμε την επιδημιολογία και την κλινική εικόνα των επαναλοιμώξεων COVID-19 σε παιδιά και εφήβους, μελετήσαμε 32.524 περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Αθνανάσιο Τσακρή καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες οι επαναλοιμώξεις είναι λιγότερο συχνές και οι πιθανότητες να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσηση είναι πέντε φορές πιο περιορισμένες σε σύγκριση με την πρώτη λοίμωξη. Το άρθρο που γράφτηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νόβι Σαντ της Σερβίας και τον Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του Στάνφορντ, μόλις δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association Network Open.

Πρόκειται για  αναδρομική μελέτη κοόρτης στην οποία αξιολογήθηκαν επιδημιολογικά δεδομένα τεκμηριωμένων λοιμώξεων SARS-CoV-2 από τη βάση δεδομένων επιτήρησης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Βοϊβοντίνα. Συνολικά εξετάστηκαν στοιχεία από 32 524 παιδιά και έφηβους από τη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 μεταξύ 6 Μαρτίου 2020 και 30 Απριλίου 2022, παρακολουθήθηκαν για επαναμόλυνση έως τις 31 Ιουλίου 2022. Οι ερευνητές διερεύνησαν τα ποσοστά επίπτωσης της τεκμηριωμένης επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 ανά 1000 ανθρωπομήνες, εκτιμώμενος κίνδυνος τεκμηριωμένης επαναμόλυνσης 90 ή περισσότερες ημέρες μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της πρωτογενούς λοίμωξης, σοβαρότητα της επαναμόλυνσης, νοσηλείες και θάνατοι.

Ευρήματα

Ο πληθυσμός της μελέτης είχε μέση [SD] ηλικία, 11,2 [4,9] έτη, 15 953 [49,1%] αγόρια, συμπεριλαμβανομένων 964 παιδιών (3,0%) που παρουσίασαν τεκμηριωμένη επαναμόλυνση. Το ποσοστό επίπτωσης των τεκμηριωμένων επαναμολύνσεων ήταν 3,2 (95% CI, 3,0-3,4) περιπτώσεις ανά 1000 ανθρωπομήνες και ήταν υψηλότερο στους εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών (3,4; 95% CI, 3,2-3,7). Οι περισσότερες επαναμολύνσεις (905 [93,9%]) καταγράφηκαν το 2022. Ο αθροιστικός κίνδυνος επαναμόλυνσης ήταν:

  • 1,3% στους 6 μήνες,
  • 1,9% στους 9 μήνες,
  • 4,0% στους 12 μήνες,
  • 6,7% στους 15 μήνες,
  • 7,2% στους 18 μήνες και
  • 7,9% μετά τους 21 μήνες.

Τα παιδιατρικά κρούσματα COVID-19 ήταν γενικά ήπια. Το ποσοστό των σοβαρών κλινικών μορφών μειώθηκε από 14 (1,4%) στα αρχικά επεισόδια σε 3 (0,3%) στις επαναμολύνσεις. Τα παιδιά που επαναμολύνθηκαν είχαν περίπου πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νόσο κατά τη διάρκεια της επαναμόλυνσης σε σύγκριση με την αρχική μόλυνση (αναλογία πιθανοτήτων McNemar, 0,2, 95% CI, 0,0-0,8). Οι παιδιατρικές επαναμολύνσεις σπάνια οδήγησαν σε νοσηλεία (0,5% έναντι 1,3% κατά τις αρχικές λοιμώξεις) και καμία δεν οδήγησε σε θάνατο. Αυτή η μελέτη κοόρτης διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερος για τα παιδιά και τους εφήβους σε σύγκριση με τους ενήλικες από τον Ιούλιο του 2022. Οι παιδιατρικές λοιμώξεις ήταν ήπιες και οι επαναλοιμώξεις ήταν ακόμη πιο ήπιες από τις πρωτογενείς λοιμώξεις.

Πηγή: https://virus.com.gr/covid-19q-ta-paidia-kindyneyoyn-ligotero-apo-epanaloimoxeis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες