Αντιικά Χάπια κατά της Covid-19: Τα υπερ και τα κατά

Ασπίδα εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσουν δυο αντιιά χάπια που θα χορηγούνται πλέον και στην χώρα μας,  για τους ασθενείς με covid-19 από την ανάγκη νοσηλείας και τον κίνδυνο θνητότητας. Τα δυο αντιικά χάπια, της Pfizer και της MSD, έχουν πλεονεκτήματα εφόσον χορηγηθούν από το θεράπων ιατρό έγκαιρα.

Προβάδισμα στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας μπορούν να εξασφλαίσουν τα χάπια, τα οποία είναι δυνατόν να χορηγηθούν σε ασθενείς στο σπίτι καθώς πλέον αντιμετωπίζεται αύξηση των κρουσμάτων με το πανδημικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον. Τα δυο χάπια παρεμβαίνουν (μέσω διαφορετικών οδών) στην ικανότητα αναπαραγωγής του ιού  και  χορηγούνται  πριν κάποιος αρρωστήσει σοβαρά. Το χάπι της MSD, Lagevrio (Molnupiravir) μειώνει το ποσοστό νοσηλειών σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά περίπου 30% και έχει ορισμένες πιθανές παρενέργειες, αλλά το Paxlovid μειώνει το ποσοστό νοσηλειών κατά περίπου 90% και θεωρείται ασφαλέστερο.

Το  Paxlovid

Πρόκειται για μια ερευνητική αντιική θεραπεία με αναστολέα πρωτεάσης SARS-CoV-2 της Pfizer. Η χορήγηση γίνεται από το στόμα, προκειμένου να μπορεί να συνταγογραφηθεί με το πρώτο σημάδι μόλυνσης ή με την πρώτη επίγνωση ότι έχουμε εκτεθεί στον ιό. Στόχος είναι βοηθήσε τους ασθενείς να αποφύγουν σοβαρή ασθένεια (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και θάνατο) ή αποφευχθεί η ανάπτυξη ασθένειας μετά από επαφή με ένα μέλος του νοικοκυριού που έχει προσβληθεί από COVID-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Pfizer στον FDA ως μέρος μιας συνεχιζόμενης κυλιόμενης υποβολής για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA)

  • μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% (εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων) και 88% (εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
  • Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες υψηλού κινδύνου με COVID-19.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ενδιάμεσες αναλύσεις μιας συνεχιζόμενης δεύτερης μελέτης σε ενήλικες τυπικού κινδύνου (EPIC-SR) έδειξαν μείωση κατά 70% στη νοσηλεία και κανέναν θάνατο στον πληθυσμό που υποβλήθηκε σε θεραπεία, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στο δευτερεύον τελικό σημείο.  Ωστόσο,  το νέο πρωταρχικό τελικό σημείο της αυτοαναφερόμενης, παρατεταμένης ανακούφισης όλων των συμπτωμάτων για τέσσερις διαδοχικές ημέρες, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, δεν επιτεύχθηκε.

Κατά την τελική ανάλυση η μείωσή έφθασε στο ίδιο ποσοστό, τονίζοντας ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγηθεί εντός τριών ημέρων από την έναρξη των συμπτωμάτων.  Μόλις, το 0,7% των ασθενών που έλαβαν PAXLOVID νοσηλεύτηκαν μέχρι την 28η ημέρα μετά την τυχαιοποίηση (5/697 νοσηλεύτηκαν χωρίς θάνατο), σε σύγκριση με το 6,5% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν (44/682 νοσηλεύτηκαν με 9 επόμενους θανάτους). Στην περίπτωση που έλαβαν το φάρμακο εντός πέντε ημερών επιβεβαιώθηκε το υψηλό ποσοστό (88%) σε σύγκριση με το εικονικό.

Μόνο το 0,8% των ασθενών που έλαβαν PAXLOVID νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν την 28η ημέρα μετά την τυχαιοποίηση (8/1039 νοσηλεύτηκαν χωρίς θάνατο), σε σύγκριση με 6,3% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (66/1046 νοσηλεύτηκαν με 12 επόμενους θανάτους). Άξια λόγου ήταν σχετική μείωση του κινδύνου ήταν 94% σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, έναν από τους πληθυσμούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

Ωστόσο, ειδικές οδηγίες δίνονται περί της δοσολογίας καθώς και τις πιθανές παρενέργειες,  αλλά και τις αλληλεπιδράσεις με αλλά φάρμακα και συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει το Paxlovid. Οι Βρετανικές Υγειονομικές αρχές συνιστούν σε όσους έχουν ηπατικές νόσους να μην λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο. Επίσης, δεν χορηγείται σε ανήλικους και δεν συστίνεται κατά την εγκυμοσύνη. Πιθανές παρενέργειες είναι η διάρροια, ο εμετός και η αλλοίωση της γεύσης.

Lagevrio

Είναι αντιικό φάρμακο χογηγούμενο  από το στόμα το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του COVID-19, γνωστό και ως molnupiravir, της MSD. Και σε αυτή την θεραπεία προβλέπεται διάστημα εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, το διατίθεται σε κάψουλες, οπότε διευκολύνει την λήψη τους ασθενείς στο σπίτι και δεν χρειάζεται να μεταβούν σε νοσοκομείο για να τους χορηγηθεί ενέισμα όπως συμβαίνει με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες  θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Από την έρευνα για το Lagevrio, διαπιστώθηκε πως  όταν χορηγήθηκε σε δόση 800 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Προϋπόθεση ήταν η θεραπεία να αρχίσει εντός  των πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, το 7,3% των ασθενών (28 από τους 385) που έλαβαν Lagevrio σε σύγκριση με το 14,1% (53 από τους 377) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν νοσηλευτεί ή είχαν πεθάνει. Κανένας από τους ασθενείς στην ομάδα του Lagevrio δεν πέθανε σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Aνεπιθύμητες ενέργειες

Όσον αφορά την ασφάλεια, σύμφωνα με τον ΕΜΑ  οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία. Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις του Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πηγή: https://virus.com.gr/antiika-chapia-kata-tis-covid-19-ta-yper-kai-ta-kata/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες