back to top

Υπουργείο Υγείας: Πότε θα ξεκινήσει η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους βαριά πάσχοντες – Ποιους θα αφορά

Υπουργείο Υγείας: Πότε θα ξεκινήσει η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους βαριά πάσχοντες – Ποιους θα αφορά

Το Υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει το σχέδιο για κατ’ οίκον νοσηλεία των βαριά ασθενών

Το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την κατ’ οίκον νοσηλεία για τους βαριά πάσχοντες μέχρι τέλος του χρόνου. Για το λόγο αυτό συστάθηκε στο στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), από το υπουργείο Υγείας μια επταμελής ομάδα εργασίας η οποία θα κληθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου να ετοιμάσει ένα ειδικό σχέδιο για την για κατ’ οίκον νοσηλεία των βαριά πασχόντων ασθενών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ΄οίκον νοσηλεία όχι όμως τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές και γιατρούς που θα χρειαστούν για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΚΕΣΥ δεν είχε γνωμοδοτήσει σχετικά, γι αυτό και η 7μελής επιτροπή που δημιουργείται θα κληθεί να ορίσει:

-Τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες, την οργάνωση και την ανάπτυξη, τη στελέχωση, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, τον έλεγχο και την εποπτεία, αλλά και τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας, τη διαδικασία μεταφοράς και τη διάθεση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων, το κόστος λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας.

Η νέα ομάδα εργασίας που συστήθηκε στο ΚΕΣΥ θα πρέπει να έχει ετοιμάσει την πρότασή της εντός 6 μηνών, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα για την κατ’ οίκον νοσηλεία είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάπτυξης και τίθενται και συγκεκριμένα χρονικά όρια. Βέβαια δεν λείπουν οι καθυστερήσεις κατά τη γνωστή ελληνική τακτική, αφού όλος ο σχεδιασμός θα έπρεπε να είναι έτοιμος από τις αρχές του χρόνου.

Υπουργείο Υγείας: Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το κόστος πρόσληψης του υγειονομικού προσωπικού αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται.

Μέσω του προγράμματος αυτού θα γίνεται η χορήγηση θεραπειών και η παροχή υπηρεσιών με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή στο σπίτι, πράγμα που θα διευκολύνει αφάνταστα τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι μετά τους ασθενείς με καρκίνο, αντίστοιχα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας και χορήγησης θεραπειών να εφαρμοστούν και σε άλλες κατηγορίες ασθενών όπως:

-χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,

-νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,

–κυστική ίνωση,

–χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/04/blog-post_24.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες