Μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της πνευμονίας λόγω COVID-19

Μια έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Lankenau (LIMR),  επισημαίνει μια εξήγηση για τη σύνδεση αυτή και παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports, δείχνει ότι η βιταμίνη ενισχύει την επένδυση των πνευμόνων, εμποδίζοντας τη νόσο COVID-19 καθώς και άλλους ιούς να διεισδύσουν στους αεραγωγούς του σώματος και να προκαλέσουν μόλυνση. Αυτό πιθανώς συμβαίνει μειώνοντας τη διαρροή υγρού στους αεραγωγούς, που προκαλεί πνευμονία.

«Το σώμα μας είναι ως επί το πλείστον σάκοι και σωλήνες», είπε ο ανώτερος συγγραφέας James Mullin, διευθυντής έρευνας στο γαστρεντερολογικό τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Lankenau. «Εάν οι επενδύσεις τους είναι σε καλή κατάσταση, είμαστε και εμείς σε καλή κατάσταση. Εάν διαρρέουν και δεν παρέχουν ένα σωστό φράγμα, είναι πρόβλημα. Όταν έχετε λοίμωξη του αναπνευστικού, αυτό σημαίνει ότι το φράγμα στους πνεύμονές σας διαρρέει. Η έρευνά μας δείχνει ότι η βιταμίνη D ενισχύει τη λειτουργία φραγμού της επένδυσης των πνευμόνων, βοηθώντας πιθανότατα στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση μιας λοίμωξης».

Η μελέτη εξέτασε κυτταροκαλλιέργειες από ανθρώπινες πνευμονικές επενδύσεις χρησιμοποιώντας δύο ανεξάρτητες μετρήσεις. Διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D αύξησε τη λειτουργία του φραγμού κατά 40% και 25%, αντίστοιχα. Η μελέτη βασίζεται σε ένα σύνολο ερευνών από την ομάδα του Mullin που δείχνει ότι η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν παρόμοιο ρόλο με τη βιταμίνη D. Η ίδια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο ανασκόπησης σχετικά με το γενικό θέμα της διαρροής υγρών σε διάφορες ασθένειες και την κλινική καταπολέμησή της με αυξημένα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από COVID-19.

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για άτομα με επίπεδα βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος είναι λιγότερο σαφή, είπαν οι συγγραφείς.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/diatrofi—dieta/article/meleti-dixni-oti-i-vitamini-d-mpori-na-exi-vasiko-rolo-stin-katapolemisi-tis-pnevmonias-logo-covid-19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες