Υπουργείο Υγείας: «Παγωμένες» οι υπουργικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Όλα τα αγκάθια

Υπουργείο Υγείας: «Παγωμένες» οι υπουργικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Όλα τα αγκάθια

Γιατί αργούν οι υπουργικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας

«Παγωμένες» είναι ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που επρόκειτο να εκδώσει το Υπουργείο Υγείας για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και για το αντίστροφο τη μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών σε άγονες περιοχές.

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας είχε διαμηνύσει ότι άμεσα θα ήταν έτοιμες οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα έδιναν λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα αλλά και πώς θα γίνουν οι προσλήψεις ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με μερική απασχόληση.

Τις υπουργικές αποφάσεις ετοιμάζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία άλλωστε εμπνεύστηκε και τον νόμο με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να προσληφθούν με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Αλλαγές που ψηφίστηκαν εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους εργαζόμενους αλλά και τα κόμματα, καθώς αλλάζει πλήρως το προφίλ του μέχρι σήμερα δημόσιου και δωρεάν ΕΣΥ.

Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας

Παρότι υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος Γκάγκα θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα ώστε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ΕΣΥ, οι υπουργικές αποφάσεις ανεδείχθησαν μάλλον δύσκολη υπόθεση.

Βασικό πρόβλημα αποτελεί ο έλεγχος των γιατρών – λένε πηγές του HealthReport.gr- των γιατρών που θα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι δικλείδες ασφαλείας είναι δύσκολα εφαρμόσιμες.

Ακόμη αναζητείται ο τρόπος που θα διασφαλιστεί ότι δεν θα παραμελούνται τα πρωινά ιατρεία ή χειρουργεία προς όφελος της ιδιωτικής εργασίας.

Ταυτόχρονα εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες που εντοπίζονται, φαίνεται ότι επιχειρείται να καθυστερήσει η όλη διαδικασία ώστε να μην προκληθούν εντάσεις πριν τις εκλογές. Γι αυτό προς ώρας όλα είναι ανοικτά.

Πάντως οι υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν ταυτόχρονα τόσο για τους γιατρούς του ΕΣΥ και την παράλληλη εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, όσο και για τους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά στις περιοχές όπου οι θέσεις έχουν κηρυχθεί άγονες.

Οι υπουργικές αποφάσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Πάντως με τις υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας θα ορίζονται συγκεκριμένους κανόνες για το πώς θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να λειτουργούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, σε ποιο ωράριο αλλά και με ποιες προϋποθέσεις σε σχέση με τα νοσοκομεία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ρύθμιση που θα διευκρινίζει τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο στα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος ορισμένων γιατρών που θα επικαλούνται φόρτο εργασίας στο ΕΣΥ ή μεγάλη αναμονή, για να μεταφέρουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής.

Με αντίστοιχο ενδιαφέρον αναμένεται και ο καθορισμός των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της νομιμότητας από τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα επιλέξουν να εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Να υπενθυμιστεί ότι ο νόμος Γκάγκα προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ:

«Θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας,

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου».

Οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι κενές θέσεις ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά βγαίνουν άγονες, δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν, θα προσλαμβάνονται άμεσα με μερική απασχόληση ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/02/blog-post_19.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες