Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αυστηρά μέτρα για τα φάρμακα από Φθινόπωρο – Πώς θα εξασφαλιστεί επάρκεια

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αυστηρά μέτρα για τα φάρμακα από Φθινόπωρο – Πώς θα εξασφαλιστεί επάρκεια

Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο Υγείας για να περιοριστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Υγείας βρίσκονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τα φάρμακα, ώστε να αναχαιτιστούν οι ελλείψεις που «σαρώνουν» την αγορά και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον αυτό πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί από το Φθινόπωρο οπότε ξεκινά το κύμα των ιώσεων και της γρίπης ο υπουργός Υγείας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr θέτει ως βασική του προτεραιότητα τόσο την κάλυψη της αγοράς με φάρμακα όσο και την εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ουδενί να εμφανιστούν ξανά οι εικόνες όπου οι γονείς έτρεχαν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν σκευάσματα για τα παιδιά τους.

Ποια μέτρα έρχονται για τα φάρμακα

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται αποφασισμένος να λάβει σειρά μέτρων από τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει η εντατική παρακολούθηση της διακίνησης των σκευασμάτων.

Παράλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχει συχνή επαφή με τη διοίκηση του ΕΟΦ ώστε να ενημερώνεται για τα φάρμακα αλλά για το τι συμβαίνει στην αγορά.

Επίσης θα ενταθούν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες – κάτι που γινόταν και από την προηγούμενη ηγεσία έτσι ώστε να καταγράφονται άμεσα και επίσημα τα αποθέματα.

Ταυτόχρονα θα περιοριστούν περαιτέρω οι «παράλληλες εξαγωγές» φέρνοντας έτσι νέες απαγορεύσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βγουν εκτός χώρας, με μεγάλο ποσοστό κέρδους για τις φαρμακαποθήκες.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει αρκετά την αγορά με δεδομένο ότι φάρμακα ευρείας χρήσης δεν θα μπορούν να εξαχθούν.

Από την άλλη όμως και η περιορισμένη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΦ δημιούργησε με εντολή του υπουργού Υγείας μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», για την παρακολούθηση της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους.

Πάντως όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να επεκτείνει όσο χρειαστεί τις απαγορεύσεις για τις παράλληλες εξαγωγές, παρά τους αντίθετους κανονισμούς της Ε.Ε.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/08/blog-post_44.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες