Προσωπικός γιατρός: Έρχονται νέα κίνητρα για τους γιατρούς από το τέλος Σεπτεμβρίου

Ο θεσμός έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες λόγω της έλλειψης γιατρών

Νέα κίνητρα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στον ιατρικό κόσμο από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται στο σύνολο του ο «προσωπικός γιατρός».

Ο θεσμός έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες λόγω της έλλειψης γιατρών, ενώ μέχρι σήμερα μόνο οι μισοί δικαιούχοι πολίτες έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν προσωπικό γιατρό, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό για να εγγραφούν.

Η κυβέρνηση λόγω των δεσμεύσεων που έχει στα ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει άμεσα να βρει λύση για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός με προσωπικό γιατρό γι’ αυτό και ήδη υπάρχει σχέδιο με νέα κίνητρα προς τους γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και να προσφέρουν υπηρεσίες στους δίκαιους πολίτες.

Με βάση το πλάνο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr -μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να ανακοινωθούν νέα κίνητρα προς τους γιατρούς ώστε να δεχθούν να συμμετάσχουν στον θεσμό. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται και από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr εδώ και καιρό, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει επιπλέον αμοιβή στους γιατρούς που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα και θα γίνουν προσωπικοί γιατροί, για κάθε επιπλέον εργαστηριακή εξέταση που θα πραγματοποιούν.

Θα πρόκειται για μία επιπλέον αμοιβή η οποία ήδη δίνεται στους καρδιολόγους που έχουν γίνει προσωπικοί γιατροί όταν πραγματοποιούν επιπλέον εξετάσεις στους εγγεγραμμένους πολίτες.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το ακριβές ποσό που θα δοθεί για τις επιπλέον αυτές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει κοντά 20 εκατ. ευρώ τα οποία προτίθεται σε αυτή τη φάση να διαθέσει στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να δημιουργήσουν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στους πολίτες που θα τους επισκεφτούν για πρώτη φορά.

Θα πρόκειται για ένα ξεχωριστό κονδύλι το οποίο θα δίνεται και σε γιατρούς χωρίς να έχουν σύμβαση ως προσωπικοί γιατροί με τη μόνη υποχρέωση να δημιουργήσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για τους ασθενείς.

Είναι ένα σχέδιο που είχε τεθεί και πάλι στο τραπέζι πριν από λίγους μήνες από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί λόγω και των εκλογών. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν έχει «κλειδώσει» από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ μελετώνται και οι ισορροπίες με τους γιατρούς που είναι ήδη προσωπικοί γιατροί.

Πριν όμως δρομολογηθούν όλα αυτά τα κίνητρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κάνει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των γιατρών ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο και να μπορέσει να προχωρήσει ο προσωπικός γιατρός.

Μέχρι τότε περίπου οι μισοί δικαιούχοι πολίτες της χώρας δεν θα διαθέτουν δωρεάν γιατρό για τις πρώτες ιατρικές τους ανάγκες, αφού μόνο οι μισοί κατόρθωσαν και βρήκαν γιατρό κοντά στην περιοχή τους.

Παράλληλα λύση αναζητείται από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για τον προσωπικό παιδίατρο, καθώς μέχρι στιγμής ο κλάδος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στο εγχείρημα εάν δεν αμειφθεί με συγκεκριμένα ποσά.

Έως τότε όμως οι γονείς θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τον παιδίατρο με χρήματα από την τσέπη τους, καθώς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι ούτε στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται πάντως για έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς η κεντρική κυβέρνηση πιέζει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τον προσωπικό γιατρό προκειμένου να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άλλωστε χωρίς προσωπικό γιατρό αλλά και χωρίς ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας δεν μπορεί να δημιουργηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/08/blog-post_33.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες